Επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ παρέθεσε την Τετάρτη (10/7) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στο δείπνο το «παρών» έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του κάθισαν δίπλα στο ζεύγος Σολτς από τη Γερμανία και παρακολούθησαν και την τελετή που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Λευκού Οίκου.

*Διαβάστε ακόμα: Τζο Μπάιντεν: Το βίντεο από το ΝΑΤΟ με τους ισχυρότερους ηγέτες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη - "Πιο ισχυρή από ποτέ η Συμμαχία"


Δείτε εικόνες

mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__4_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__5_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__3_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__6_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__2_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__1_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__7_
mitsotakis_apo_leuko_oiko_deipno__8_


Η πρόποση του Τζο Μπάιντεν για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας 

Ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και στις συζύγους τους έκανε πρόποση για τα 75 χρόνια της συμμαχίας και τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των μελών της.

President Biden welcomes NATO dignitaries to the White House


«Η Τζιλ και εγώ έχουμε τιμή να έχουμε τόσους πολλούς στενούς συμμάχους και στενούς φίλους στο ίδιο δωμάτιο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «πριν από 75 χρόνια, όταν τα έθνη μας δημιούργησαν το ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος Τρούμαν είπε και παραθέτω: "Αυτό που πρόκειται να κάνω εδώ είναι μια πράξη γειτονίας"».

Ο Μπάιντεν την ώρα που διάβαζε το κείμενο μπροστά του, μπέρδεψε λίγο τα λόγια του, λέγοντας «οι σύμμαχοι σε αυτό το δωμάτιο, όχι μόνο μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, δεν μοιραζόμαστε μια κοινή γλώσσα, εμείς – δεν έχουμε κοινά σύνορα, αλλά είμαστε γείτονες. Είμαστε γείτονες, γιατί όλοι μοιραζόμαστε κοινές πεποιθήσεις». «Είμαστε όλοι γείτονες γιατί είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον», είπε ο Μπάιντεν. «Στη γειτονιά στην οποία μεγάλωσα, αυτό κάνεις… όταν οι νταήδες σε απειλούσαν έβγαινες μπροστά». «Ξέραμε ότι το σπίτι μας ήταν πιο ασφαλές όταν ήταν και ολόκληρη η γειτονιά», συμπλήρωσε.

«Αυτή η απλή αλλά βαθιά ιδέα βρίσκεται στην καρδιά της συμμαχίας μας», είπε ο Μπάιντεν. «Επέτρεψε στα έθνη μας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή με δύναμη και αποφασιστικότητα και, πάνω από όλα, επέτρεψε σε γυναίκες και άνδρες να γνωρίσουν τη ζωή της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας».

Σήκωσε το ποτήρι του για το ΝΑΤΟ και έκανε πρόποση για τη «γειτονιά των εθνών μας. Μακάρι να συνεχίσουμε να γινόμαστε πιο δυνατοί και να είμαστε ενωμένοι».