Στην λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στέκονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και επισημαίνουν με θετική ή ουδέτερη προσέγγιση την συνάντηση των δύο ηγετών στο ευρύτερο πλαίσιο των επαφών του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα αναπαράγουν τα ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων, τονίζοντας ότι κατά τη 45λεπτη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας σημειώνεται ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Αναφέρεται επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

Τι αναφέρουν οι διπλωματικοί κύκλοι της Τουρκίας για την παρουσία Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διπλωματικοί κύκλοι στην Τουρκία, αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, εκφράζοντας κυρίως ικανοποίηση σχετικά με την αναφορά στην τρομοκρατία, την οποία η Τουρκία ταυτίζει με το Κουρδικό, αλλά και την επαναβεβαίωση της απόφασης στην προηγούμενη Σύνοδο του Βίλνιους για άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού σε σύμμαχες χώρες, όπως η Τουρκία.

Στα κέρδη της η Τουρκία προσμετράει επίσης την αναφορά ότι η αντιπυραυλική ασπίδα της Συμμαχίας θα πρέπει να καλύπτει όλα τα μέλη και ότι για την ευρωπαϊκή άμυνα και τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ υιοθετήθηκε η προηγούμενη θέση για τη συνεργασία των δύο οργανισμών.

«Αποφασίστηκε ότι τα κοινά σχέδια που αναπτύσσουν ορισμένες χώρες μεταξύ τους ή εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τον αμυντικό σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με την άποψη της Τουρκίας ότι το ΝΑΤΟ είναι η μόνη ομπρέλα ασφαλείας» επισημαίνουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στο Politico, επέμεινε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά και των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Τουρκίας, οι μη χρηματικές συνεισφορές της προς την Ουκρανία αναγνωρίστηκαν από το ΝΑΤΟ» ανέφεραν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων.

Τέλος, η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η μεθεπόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ενδεικτικοί τίτλοι τουρκικών εφημερίδων:

Hürriyet (φιλοκυβερνητική): «Συναντήθηκε με ηγέτες»

Sabah (φιλοκυβερνητική): «H Τουρκία απαραίτητος παίχτης για την ειρήνη»

Aksam (φιλοκυβερνητική): «Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ»

Milliyet (φιλοκυβερνητική): «Διεθνής έκκληση για τη Γάζα» / «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το έκαναν πρωτοσέλιδο και προκάλεσαν αναστάτωση στο Ισραήλ: Οι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν»

Sozcu (εθνικιστική αντιπολιτευόμενη): «Μήνυμα για την 75η επέτειο: Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ»

Türkiye (εθνικιστική φιλοκυβερνητική): «Κουβέντιασε με τον Μπάιντεν»

Yeni Şafak (φιλοκυβερνητική): «Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ»