«Πρέπει να αλλάξει συνολικά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Νίκος Ανδρουλάκης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης της υποψηφιότητάς του για το ΠΑΣΟΚ

«Κακώς άνοιξε αυτή η ιστορία, είχε κατέβει και ο κ. Καμίνης και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Δεν είχε γίνει όλη αυτή η συζήτηση που συμβαίνει σήμερα μαζί μου και νομίζω ότι ενοχλεί ακριβώς αυτή η προσπάθεια που κάνω ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι αποστεωμένος, ο οποίος δεν έχει δύναμη, είναι αυτός που οδηγεί την αλλαγή του μοντέλου που εγώ θέλω για τη χώρα. Κακώς άνοιξε, είναι ένα θέμα που συνολικά πρέπει να δούμε στο ΠΑΣΟΚ καταστατικές διατάξεις φωτογραφικές, οι οποίες δεν πρέπει να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για τα θέματα που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση και τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε, έτσι ώστε να προστατέψουμε τα καταστήματα και να τους ωθήσουμε να καταγγείλουν οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια και να παρέμβουμε με τους εξής τρεις τρόπους. Το πρώτο είναι να αλλάξουμε την κανονιστική και να την κάνουμε πολύ πιο αυστηρή για τον τρόπο που λειτουργούν τα μαγαζιά. Το δεύτερο είναι πως αναβαθμίζουμε το πληροφοριακό σύστημα, έτσι ώστε όλοι οι έλεγχοι και οι καταγγελίες να είναι απολύτως διαφανείς και αποτελεσματικοί και τρίτο επειδή το απόστημα που σπάμε στην Αθήνα ξέρουμε όλοι ότι είναι σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζουμε -σε συνεργασία με τους δύο προέδρους- μια παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να αλλάξουμε τα πρόστιμα, να αυστηροποιήσουμε τους όρους λειτουργίας αλλά και ίδρυσης καταστημάτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία ανοχή στην παρανομία, ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τα μαγαζιά και ταυτόχρονα τους καταστηματάρχες να μη φοβούνται και να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα για να μην ξανασυμβεί», υπογράμμισε ο κ. Δούκας, αναφερόμενος στο κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων που εκβίαζε καταστηματάρχες, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Για την αντιπαράθεση με τον κ. Μπακογιάννη είπε: «Ο κ. Μπακογιάννης έχει μεγάλη εμμονή μαζί μου, θέλει να δώσει αρμοδιότητες μάλλον στον ίδιο να γίνει δήμαρχος. Έχουν γίνει εκλογές. Είναι το τρίτο δημοτικό συμβούλιο που συζητάμε 5 ώρες χθες, την προηγούμενη φορά 6 ώρες και οι παρεμβάσεις του κ. Μπακογιάννη για κρίσιμα θέματα είναι "αν θα έχεις ή δεν θα έχεις χρόνο" αντί να μας πει τις προτάσεις του για την Αθήνα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κυρανάκη, σημείωσε: «Έχουν βγει πάρα πολλοί από τη ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης και είπε διάφορα πράγματα για τη δικιά μου υποψηφιότητα, για το ότι δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος. Βγήκε ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, βγήκε ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Μπακογιάννης βγαίνει συνέχεια, έχει εμμονή και είπα από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταγγείλει ξεκάθαρα τέτοιες μεθοδεύσεις με ανακοίνωση και ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και να μπαίνουν ξένες δυνάμεις στον δικό μας χώρο. Δεν βγήκε καμία ανακοίνωση και βγήκε μόνο χθες για μια δήλωση του κ. Κυρανάκη για άλλον υποψήφιο. Αν εγώ ήμουν πρόεδρος, θα υπήρχε ισονομία σε όλες τις διαδικασίες».

«Είπα ξεκάθαρα το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν είχε βγει καμία ανακοίνωση, ενώ έπρεπε ξεκάθαρα να πούμε όχι σε αυτές τις παρεμβάσεις», σημείωσε.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε: «Ο κ. Ανδρουλάκης με στήριξε, όπως τον στήριξα κι εγώ, και προσπαθούμε πάρα πολύ για τον χώρο και θέλουμε αλλαγή στη χώρα, όμως τα κόμματα δεν είναι παρέα και πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως τα αισθανόμαστε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος έχει πιστέψει, υπάρχει μια προσδοκία και πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα για τους πολλούς. Γι' αυτό και εγώ βάζω την ευθύνη μπροστά και έθεσα όλα τα θέματα μπροστά στο τραπέζι. Παίρνω τα ρίσκα μου για να μην μπορεί κάποιος να μου καταλογίσει ότι δεν τόλμησες ή ότι τα είπες, αλλά κρύφτηκες».

Για την επικείμενη υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου, ανέφερε: «Είναι καλοδεχούμενη. Είναι στελέχη όλα τα οποία έχουν ιστορία, με αγώνες, με διαδρομές διαφορετικές και άλλες απόψεις. Νομίζω ότι είναι ένας πλούτος όλη αυτή η διαδικασία».


Χάρης Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κινηθεί ξεκάθαρα σε μια λογική αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

«Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κινηθεί ξεκάθαρα σε μια λογική αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και να γίνει περισσότερο δίκαιο κοινωνικά και οικονομικά. Εγώ δεν θέλω τέσσερις μεγάλες εταιρείες να έχουν 10 δισ. ανεκτέλεστα και δεν θέλω ένα Ταμείο Ανάκαμψης να είναι και για καζίνο. Αυτό αποζητώ από τον χώρο μου, να είμαστε ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα μιλήσει με τον κ. Κασσελάκη στην περίπτωση που εκλεγεί για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, απάντησε: «Οι ζυμώσεις δεν γίνονται με αρχηγούς σε κλειστά γραφεία, γίνονται κάτω στη βάση. Ο κόσμος έχει κουραστεί από συναντήσεις κορυφής, διεργασίες κορυφής και μάλιστα αυτές τον ενοχλούν ακόμα περισσότερο και γι' αυτό γυρίζει την πλάτη στους πολιτικούς. Αντί να συζητάμε αν θα μιλήσουν οι δυο αρχηγοί, να πούμε γιατί θα συζητάμε και το γιατί είναι γιατί πρέπει η χώρα να αλλάξει, να υπάρξει εκδημοκρατισμός».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν υπάρχει πήχης, απάντησε: «Θέλω να είναι μεγαλύτερος από την προηγούμενη φορά, 240 χιλιάδες. Θέλω δηλαδή να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει».

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει δήμαρχος στην περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και αυτός είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Αν συμβεί αυτό, τότε το πρώτο και θεμελιώδες είναι ότι έχουμε μια εκκωφαντική αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άρα όλα αυτά που λέω ότι χρειάζεται η χώρα τώρα να αλλάξει το μοντέλο της επιβεβαιώνονται, κι αν συμβεί αυτό και επιβεβαιωθούν, θα σεβαστώ απολύτως τους πολίτες και τις επιλογές τους».

O Χάρης Δούκας στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  11-07-24