Για την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε το πρωί της Παρασκευής (12/7) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναφορικά με τη φωτιά στην Κορινθία που ξέσπασε χθες, Πέμπτη, επεσήμανε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήμματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair, ενημερώνοντας ότι η πυρκαγιά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο στην περιοχή λόγω μικρών εστιών, που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.


«Από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές»

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, ο Βασίλης Κικίλιας αρχικά ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. Όπως είπε: «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη».

Τέλος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν παρέλειψε να ανεφέρει ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2nbmr9gjmuh)