Σε άλλο μήκος κύματος από τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται πως κινήθηκε σήμερα ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, όσον αφορά τη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα και την συγχώνευση που επίκειται να γίνει μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας σήμερα στο ACTION 24 και τους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει 5ο τραπεζικό πυλώνα. «Θέλουμε πλουραλισμό», είπε και πρόσθεσε πως οι ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη γίνονται με βάση τα δημοσιεύματα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «προφανώς θέλουμε να δούμε και τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Μάλιστα, στην επισήμανση των δημοσιογράφων πως είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει τόσο ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας 5ου τραπεζικού πυλώνα και άρα θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Παππάς απάντησε «απολύτως».

Αναλυτικά η συζήτηση του Ν. Παππά με τους δημοσιογράφους Ν. Υποφάντη και Ντ. Κουτροκόη

Ο Νίκος Υποφάντης ρώτησε τον Νίκο Παππά για τις ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την Attica Bank και επεσήμανε: «Βλέπουμε μια επίμονη κριτική που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρός σας με δικές του ανακοινώσεις -δεν ξέρω αν προσυπογράφουν και όλοι οι υπόλοιποι, όσοι βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ- σχετικά με μια συμφωνία της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα η οποία επίκειται, δεν την έχουμε δει ακόμα, δεν έχουμε δει τα νούμερα, παρ' όλα αυτά εσείς λέτε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει. Δεν θα έπρεπε όμως και εσείς να τη δείτε πρώτα και μετά να τοποθετηθείτε;».

Νίκος Παππάς: Τα σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη βασίζονται στα δημοσιεύματα. Προφανώς θέλουμε να δούμε και τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της.

Νίκος Υποφάντης: Είναι προσωπική η άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, δεν εκφράζει το κόμμα;

Νίκος Παππάς: Έχει την ευθύνη να εκφράζει το κόμμα και αυτό κάνει. Πρώτον, εμείς θέλουμε 5ο τραπεζικό πυλώνα, θέλουμε πλουραλισμό. Βεβαίως θέλουμε. Απολύτως. Έγινε διευκρίνιση στη δεύτερη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη και υπογραμμίστηκε, διότι βγήκε ένα non papper από την κυβέρνηση.

Δεύτερον, θέλουμε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Τρίτον, θέλουμε έναν τραπεζικό πυλώνα που να παίξει έναν ρόλο που να γιατρεύει τη βασική ασθένεια του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ντόρα Κουτροκόη: Άρα γιατί διαφωνείτε;

Νίκος Παππάς: Θέτουμε ερωτήματα σε σχέση με το αν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αυτό θα το δούμε, λοιπόν, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Με βάση τα δημοσιεύματα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Ντόρα Κουτροκόη: Μήπως βιαστήκατε τότε, κ. Παππά, προτού δείτε τη συμφωνία, να ανεβάσει τόσο ψηλά το θέμα ο πρόεδρός σας;

Νίκος Παππάς: Νομίζω ότι απλώς χτυπάμε ένα καμπανάκι. Επαναλαμβάνω: το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ενδεχομένως το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη. Έχει ανάγκη πλουραλισμού, έχει φαινόμενα καρτελοποίησης.

Νίκος Υποφάντης: Δεν μας τα είπατε αυτά από την πρώτη ανακοίνωση. Συγγνώμη τώρα, κ. Παππά. Θέλετε να διαβάσετε την πρώτη ανακοίνωση με αυτό που λέτε εσείς και να διαβάσετε και την ανακοίνωση του κ. Κασσελάκη;

Νίκος Παππάς: Κύριε Υποφάντη, μην επιμένετε, είδα και την πρώτη ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη και τη δεύτερη.

Νίκος Υποφάντης: Και τι σχέση έχει με αυτά που λέτε εσείς;

Νίκος Παππάς: Αυτά που σας λέω λέει και στη δεύτερη ανακοίνωση. Βεβαίως.

Νίκος Υποφάντης: Στη δεύτερη λέει αυτά, ότι είμαστε υπέρ του 5ου πυλώνα λέει ε;

Νίκος Παππάς: Βεβαίως, δείτε την σας παρακαλώ. Διότι βγήκε έναν non paper από τη μεριά την κυβερνητική που έλεγε ότι εμείς δεν θέλουμε 5ο πυλώνα. Κάθε άλλο. Έχουμε επισημάνει τα φαινόμενα της καρτελοποίησης, έχουμε κάνει κριτική και για τις υπέρογκες προμήθειες και για το ύψος των επιτοκίων και βεβαίως για το γεγονός το οποίο αποσιωπάται από την κυβέρνηση ότι το ελληνικό Δημόσιο με την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των μεριδίων του Δημοσίου απώλεσε 40 δισ. ευρώ. Και εδώ δεν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει το ΚΕΠΕ, που με μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη αποτύπωσε αυτά τα στοιχεία. Αυτές τις ανησυχίες διατυπώνουμε.

Ντόρα Κουτροκόη: Κύριε Παππά, επειδή εμείς παρακολουθήσαμε και τις εκπομπές και τις ανακοινώσεις, τόσο ξεκάθαρα υπέρ του 5ου τραπεζικού πυλώνα δεν έχουμε ακούσει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά λέτε ότι θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό, ότι θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νίκος Παππάς: Απολύτως. Σας είπα τα κριτήρια. Λέμε πλουραλισμός στο τραπεζικό σύστημα. Διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, διότι και το Δημόσιο έχει βάλει εκεί χρήματα, και των μεριδίων του. Και βεβαίως εάν θα υπάρξει διαφορετικός ρόλος, ο οποίος θα καλύψει το μεγάλο κενό του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Νίκος Υποφάντης: Σε αυτό που λέτε υπάρχουν τα ανώτατα συμβούλια της Τράπεζας της Ελλάδος, που κανένας δεν θα βάλει υπογραφή εάν δεν διασφαλίζεται το Δημόσιο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2nfyvuzyhs9)