Ύστερα από πιέσεις και παλινωδίες των αλβανικών Αρχών ο Φρέντης Μπελέρης πήρε άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο και να ορκισθεί ευρωβουλευτής, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Όπως αναφέρουν πηγές από το γραφείο του ευρωβουλευτή, έγινε δεκτό το αίτημα για πενθήμερη άδεια που είχε υποβάλει ο κ. Μπελέρης και το οποίο έγινε δεκτό από τη Διεύθυνση των αλβανικών φυλακών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ευρωβουλευτής τη Δευτέρα 15 Ιουλίου θα αναχωρήσει από τα Τίρανα με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και θα φτάσει στις 12:30.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Στρασβούργο, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής κατά την εναρκτήρια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες ανάδειξης προέδρων του ΕΚ και της Κομισιόν.


Το χρονικό της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, όπου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Στο μεταξύ, το δικαστήριο του Αυλώνα, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος. Στις 14 Μαΐου ο Μπελέρης εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στην φυλακή υπό προσωρινή κράτηση.

Τον ίδιο μήνα, ο Ιλί Μανιάνι, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας κατά την περίοδο 2015-2017, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη σύλληψη του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές».

Σημειώνεται ότι στις 5 Μαρτίου 2024 το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με κράτηση για τον Μπελέρη και στον Κοκαβέση 18 μήνες με τριετή αναστολή.