Στη “γραμμή” της “ύστατης συνεννόησης” με το ιατρικό σώμα φαίνεται ότι θα κινηθεί τελικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να πείσει έναν μικρό, τελικά, αριθμό ιδιωτών γιατρών, κυρίως παθολόγων, να συνδράμουν με δύο εφημερίες τον μήνα και για πολύ συγκεκριμένο όσο και περιορισμένο χρονικό διάστημα νοσοκομεία του ΕΣΥ νησιών ή άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, τα οποία πλήττονται από πολύ σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, και μάλιστα σχεδόν σε μόνιμη βάση.

Έτσι αποφασισμένος διπλά, τόσο για να ρίξει τους τόνους του σχετικού δημοσίου διαλόγου όσο και για να λύσει το θέμα με τις πολύ σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;”.

Και ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε, στους ίδιους χαμηλούς τόνους:

“Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε το λαιμό σου”. Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω. Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά”.

Τι προηγήθηκε


Είχε προηγηθεί η παρουσία του υπουργού Υγείας σε συνέδριο για την Υγεία, στην ομιλία του στο οποίο ο ίδιος είχε τονίσει ότι αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων δεν μπορεί να δείξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι θα προχωρήσει σε μια είδους επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανοίγοντας τις εργασίες του 15th Pharma and Health Conference, με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ», ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι στη σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αξιοποιήσει τον νόμο, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος υποχρεώνει, σε έκτακτες καταστάσεις, τους ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε, στο ίδιο συνέδριο, ότι, με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη ιδιώτες ιατρούς να «έρθουν χωρίς πίεση» για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά , 14 ίσως και 11 δεχόμαστε…

Τροχιοδεικτικές βολές

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στη έκτακτη σύσκεψη υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, το καίριο γεγονός είναι ότι αυτή η σύσκεψη δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο σε τροχιοδεικτικές βολές.

Η πιο σοβαρή τροχιοδεικτική βολή ήταν το ενδεχόμενο ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να προχωρά στην καταγγελία των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς του, οι οποίοι θα αρνούνται την πρόσκλησή τους για εκτέλεση εφημεριακού έργου στο οικείο νοσοκομείο του ΕΣΥ, είτε νησιών είτε άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, τα οποία πλήττονται από πολύ σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των , στη σύσκεψη αυτή αποκλείστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους το ενδεχόμενο της γενικευμένης ή στοχευμένης επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και προκρίθηκε η σκέψη της εξόδου από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα απορρίψουν τις σχετικές προσκλήσεις από τις διοικήσεις των οικείων νοσοκομείων του ΕΣΥ για προσφορά εφημεριακού έργου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τυπική απόφαση δεν υπάρχει και το μόνο το οποίο προβάλλει πλέον ολοφάνερα είναι η διάθεση και η πρόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει με έκδηλη διαλλακτικότητα και με διάθεση για “ύστατη συνεννόηση”, επικαλούμενος την επαγγελματική και επιστημονική ηθική, καθώς και το φιλότιμο, των εν λόγω ιδιωτών γιατρών της χώρας μας, προκειμένου ένα μικρό μέρος των τελευταίων να αποδεχθεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει τις πολύτιμες εφημεριακές υπηρεσίες του, και μάλιστα όχι περισσότερο από δύο ημέρες τον μήνα