«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα τους και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley τη 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για το πως είδε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, μετά τις απανωτές γκάφες του, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανοδο λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. «Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον στο θέμα, αλλά δεν θα σχολιάσω για προφανείς λόγους. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα εκεί στο ΝΑΤΟ και μίλησε με ευχέρεια για σύνθετα θέματα. Του μίλησα, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν έχεις πάντα χρόνο να μιλήσεις πολύ με τον οικοδεσπότη, αλλά ήταν ευχάριστος», ανέφερε στην ερώτηση για το πως είδε την κατάσταση του Αμερικανού προέδρου, ενώ για την γκάφα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι (που τον ανέφερε ως Πούτιν), σχολίασε: «Καταλαβαίνω την αμηχανία, ορισμένες φορές συμβαίνει».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 3% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες

Για τις αμυντικές δαπανες και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αυτό που ήταν σαφές είναι ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας είναι μη αναστρέψιμη. Και στο τέλος η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ». «Υπάρχει σαφής δέσμευση των μελών της Συμμαχίας να ξοδέψουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Και ήδη μερικές χώρες που δεν το έκαναν στο παρελθόν το κάνουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα μας, είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι συμπληρωματικό στο ΝΑΤΟ και έτσι το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο». «Πρέπει να ξοδέψουμε 2% του ΑΕΠ και ίσως δεν είναι αρκετό σε αυτούς τους γεωπολιτικά σύνθετους καιρούς. Πολλές χώρες το αντιλαμβάνονται» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σκεφτούμε στην Ευρώπη μια κοινή αμυντική δομή που θα συμπληρώσει το οπλοστάσιό μας με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους. Το έχω θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Ντόναλντ Τουσκ με την πρόταση για την ευρωπαϊκή αεράμυνα και αυτή είναι μια συζήτηση που θα συνδέσει το οπλοστάσιό μας με τις φιλοδοξίες μας».

«Ο φόβος της ανόδου της Ακροδεξιάς ήταν υπερβολικός, η άνοδος δεν ήταν αυτή που αναμενόταν», είπε ο Μητσοτάκης

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «στη χώρα μας το Κέντρο αντέχει, ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις αυτής της φύσης στην Ευρώπη. Και ο φόβος της ανόδου της Ακροδεξιάς ήταν κάπως υπερβολικός, η άνοδος δεν ήταν αυτή που αναμενόταν». «Αλλά τα προβλήματα είναι αληθινά, η ακρίβεια, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις των λαϊκιστών είναι απλουστευτικές και μη εφαρμόσιμες. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα», εξήγησε.

Σχετικά με την Ελλάδα και το τουριστικό καλοκαιρινό ρεύμα είπε πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ίσως έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε μερικά νησιά, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των υποδομών. Αλλά οι τουρίστες που έρχονται, έρχονται ξανά. Θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό», ενώ για την εξαήμερη εργασία εξήγησε ότι «η Ελλάδα έχει πενθήμερη εργασία, προσφέρουμε και τετραήμερη εργασία. Αλλά υπό εξαιρετικές συνθήκες και σε επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας, σε συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη και με επαυξημένη αμοιβή, μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρξει και έκτη μέρη. Αλλά έχουμε πενθήμερη εργασία και παίρνουμε την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας πολύ σοβαρά».