Ανήμερα του «Αττίλα», μιας θλιβερής επετείου για τον Ελληνισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού θα βρεθεί στην Κύπρο σε μια παράλληλη συνύπαρξη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την ίδια μέρα θα επισκέπτεται τα Κατεχόμενα, για να συμμετάσχει στα τουρκικά πανηγύρια, το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού που θα πραγματοποιείται, ενώ στο κατεχόμενο τμήμα θα βρίσκεται Τούρκος πρόεδρος. Ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στα Κατεχόμενα, για να παρακολουθήσει τη φιέστα ντροπής που ετοιμάζει ο αυτοαποκαλούμενος «ηγέτης» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πρωτοφανείς σε μέγεθος εκδηλώσεις που ετοιμάζονται.

Σε αυτές εντάσσονται μεταξύ άλλων ο κατάπλους του ελικοπτεροφόρου «Anadolu», ναυτική παρέλαση 50 πλοίων και διέλευση F-16. Ίσως δε ο Ερντογάν επιδιώξει να φέρει και κάποιον ξένο ηγέτη, όπως λόγου χάρη ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ, θέλοντας εμμέσως να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κάνει ο Τ. Ερντογάν, θα το κάνει το πρωί και λογικά θα λάβει τη δέουσα απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ομιλία του οποίου είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της 20ής Ιουλίου.

Φεύγοντας από την Ουάσινγκτον, όπου βρισκόταν για τη νατοϊκή σύνοδο, ο πρωθυπουργός έκανε μια στάση στη Νέα Υόρκη. Χθες, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται κινητικότητα στο Κυπριακό. Φαίνεται ότι μετά από πολυετή αδράνεια, το ζήτημα βγαίνει από τον «πάγο». Ενδεχομένως οι άμεσα εμπλεκόμενοι να αντιλήφθηκαν ότι τώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σχετικά καλές, η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σε αυτό το κλίμα κυκλοφορεί έντονη φημολογία περί επικείμενης πολυμερούς συνάντησης. Ίδωμεν…

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ των δυο κοινοτήτων και, σχολιάζοντας την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ολγκίν Κουεγιάρ, δήλωσε: «Πράγματι, η προσωπική απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον γενικό γραμματέα. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του περιεχομένου και επομένως δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ’ αυτού. Η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Όσον αφορά τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για διχοτόμηση του νησιού και έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος».