Στη μάχη της συλλογής υπογραφών ρίχνονται οι επτά (προσώρας) διεκδικητές της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πλησιάζει ο χρόνος που θα πρέπει ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας να παρουσιάσουν τις 5.000 υπογραφές τις οποίες καθένας χρειάζεται για να λάβει και τυπικά έγκριση συμμετοχής στη διαδικασία.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος αλλά και η Μιλένα Αποστολάκη έχουν ήδη ανοίξει πλατφόρμα δήλωσης υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους, οργώνοντας παράλληλα την περιφέρεια. Πλατύ άνοιγμα προς τη βάση του κόμματος συνεχίζουν επίσης να κάνουν οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης αλλά και ο Γιάννης Κανελλάκης, πληθαίνοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Με δεδομένο όμως ότι ο κατάλογος των υποψηφίων δεν έχει ακόμη κλείσει, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στην Άννα Διαμαντοπούλου. Και αυτό γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνο εκτιμούν ότι μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας την ερχόμενη Τρίτη δημιουργούνται νέα δεδομένα στην κούρσα. Πολλοί πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου και πρώην υπουργού, που -όπως ήταν αναμενόμενο- μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί σε κάποια μέτρηση, θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς και ενδέχεται να μπει «σφήνα» σε εκείνες των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου.

Στο επιτελείο πάντως του τελευταίου βλέπουν τη μάχη για την ηγεσία να εξελίσσεται σε υπόθεση για τρεις, καθώς βάσει των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων η θέση του κ. Γερουλάνου με τις μεγάλες συμπάθειες στον παραδοσιακό κόσμο του ΠΑΣΟΚ συνεχώς βελτιώνεται. Η κινητικότητα πάντως των υποψηφίων το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, καθώς θα αναζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη, κατά βάση τη στήριξη στελεχών του κομματικού μηχανισμού και της πασοκικής βάσης.

Τη στήριξή του στον Παύλο Γερουλάνο έχει ήδη ανακοινώσει ο Νίκος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι συγκεντρώνει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά και επιπλέον δεν είναι αντιπαπανδρεϊκός. «Είχαμε αρχηγούς που δεν ήθελαν να βλέπουν Παπανδρέου, θέλουν τους ψηφοφόρους του Παπανδρέου, δεν θέλουν τους Παπανδρέου και τον Ανδρέα τον θυμούνται μόνο όταν δεν πάνε καλά», είπε (Talk Radio) ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του Κινήματος. Συμμαχίες διαμορφώνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, ενώ αναμένεται να πυκνώσουν όσο περνούν οι μέρες οι δημόσιες τοποθετήσεις στήριξης στελεχών υπέρ των υποψηφίων.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκονται κυρίως πρόσωπα που αναδείχθηκαν από τον ίδιο, όπως οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής και ο Χάρης Δημακαρέας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα προϊσταμένου στην ΚΟ, αλλά και οι Θανάσης Γλαβίνας, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, έχει στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς επίσης την Τόνια Αντωνίου και τον Χρήστο Πρωτόπαπα. Μέχρι τον Οκτώβριο ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και εκτός από ανακατατάξεις θα έχουμε αλλαγές και μετατοπίσεις.