Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ μετά και την γνωστοποίηση των εσωκομματικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν ήδη ξεκινήσει τον προσωπικό τους αγώνα για την 6η Οκτωβρίου όπου μέλη και φίλοι του κόμματος θα δώσουν το μήνυμά τους σε σχέση με το ποιον επιθυμούν στον προεδρικό θώκο.

Δείτε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας και τα δεδομένα για τις εκλογές

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη και Γ. Κανελλάκης βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον απλό λαό, όπου εκφράζοντας τα προβλήματά του για την δύσκολη καθημερινότητα, την υψηλή ακρίβεια αλλά και μεγάλους προβληματισμούς για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ευελπιστούν σε μία κοινωνική συσπείρωση στον δρόμο προς τις κάλπες, Μάλιστα, πολλοί δεν έχουν κρύψει την εκτίμησή τους για συμμετοχή άνω των 300.000 πολιτών στις κάλπες, γεγονός που θα σπάσει το ρεκόρ συμμετοχής των τελευταίων ετών αλλά και θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ενδυνάμωση του Κινήματος τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες, το «ΚΑΡΦΙ» έδωσε τον λόγο στην βάση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό την αποτύπωση και την «από κάτω προς τα πάνω» γνωστοποίησης της άποψης και της συμμετοχής, διατυπώνοντας τους προβληματισμούς, τις προσδοκίες, τις επιθυμίες αλλά και την αγωνία των απλών φίλων του κόμματος για την εκλογική διαδικασία.

Αμαραντίδης Γιάννης: Χρήσιμο ΠΑΣΟΚ με ενότητα, αυτονομία και καθαρό προγραμματικό λόγο

Το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Έχει επιβιώσει από το σπιράλ του αφανισμού και τα τελευταία χρόνια έκανε την επανεκκίνησή του. Απέκτησε χαρακτηριστικά κινήματος, εξέλεξε όργανα, ενδυναμώθηκε στην κοινωνία, απέκτησε πρόσωπο και άρχισε να ακούγεται ο σύγχρονος λόγος του. Πέτυχε την οργανωτική αναγέννηση, την ανανέωση, και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, διατήρησε την πολιτική αυτονομία του. Αύξησε την επιρροή του σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, στην αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια.

Μπροστά μας είναι να χτίσουμε πάνω στα θετικά και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στις καθημερινές μάχες με συνέπεια και αξιοπιστία, συζητώντας ανοιχτά με την κοινωνία, διευρύνοντας και ενωμένοι στις κοινές ανάγκες, διατηρώντας τις αρχές και αξίες μας απαραβίαστες. Προαπαιτούμενο, οι καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένα πλάνα από τους υποψηφίους προέδρους, αποφεύγοντας συγκολλήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει καταφύγιο τυχοδιωκτισμού, δεν ξεχνάμε τον αριστερό λαϊκισμό και δεν υπάρχει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους έφυγαν στα δύσκολα για πολιτική επιβίωση.

Γραμματέας Ν.Ε. Ροδόπης

Αποστολόπουλος Παναγιώτης: Αδιαπραγμάτευτη η διατήρηση της ενότητας

Βασικός στόχος (όπως και σε όλες τις ανάλογες διαδικασίες) είναι το κόμμα (και ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος) να βγει πιο δυνατό, με πιο ελπιδοφόρες προοπτικές από αυτές που διαμορφώνονται τώρα. Η διατήρηση της ενότητας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες, διακυβεύεται η διατήρηση της συνεχούς ανοδικής πορείας που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια και η διατήρηση (και ενίσχυση) της τόσο κομβικής για το ΠΑΣΟΚ σχέσης με τη λαϊκή βάση του κινήματος, η οποία με πολύ μεγάλη προσπάθεια αποκαθίσταται.

Να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού η ανεξαρτησία (από κάθε είδους πιέσεις και συμφέροντα) και η αξιοπιστία μας, για τις οποίες τόσο μεγάλη προσπάθεια έχει καταβληθεί. Δεν χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές, αλλά να ενταθεί και να στηριχθεί ο μεγάλος αγώνας που ήδη γίνεται, χωρίς αφορισμούς και εσωστρέφεια!

Το πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο, μακριά από δελεαστικούς καιροσκοπισμούς. Να αναδειχθεί στα μάτια των συμπολιτών μας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως μοναδική προοδευτική λύση διακυβέρνησης, όχι γιατί "πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης" αλλά γιατί δικαιούμαστε να ζήσουμε σε έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό.

Γραμματέας Ν.Ε. Αρκαδίας

Kοκολάκης Κωνσταντίνος: Θα πετύχουμε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ δυνατό

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωεκλογών, όπου η διαφορά του Κινήματος από τη Ν.Δ. από 30 μονάδες σε 15 και από το ΣΥΡΙΖΑ από 15 μονάδες σε 2, ενώ αυξήθηκαν και τα ποσοστά του! Αποτελέσματα ενός αγώνα 2,5 ετών υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη!

Κάποιοι θεώρησαν ότι θα πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος και έτσι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η εκλογή αυτή στις 6/10 και αν χρειαστεί επαναληπτική στις 13.

Θα πρέπει το αποτέλεσμα αυτών να προέλθει από πολιτικό διάλογο, με θέσεις για το Κίνημα και την Ελλάδα, με δήλωση όλων των υποψηφίων ότι θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και να οδηγηθούμε σε μια επόμενη ημέρα που με ενότητα, σοβαρότητα και προοδευτικό σχέδιο θα πετύχουμε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ δυνατό, αυτό που με τις προτάσεις του θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Γραμματέας Ν.Ε. Β’Θεσσαλονίκης

Μαλέα Βάσω: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αφουγκραστεί την κοινωνία

Ζούμε στην εποχή που η επόμενη μέρα είναι ήδη χτες.

Σε μία εποχή που μεγάλες ομάδες πολιτών μένουν στο περιθώριο των εξελίξεων, που οι άριστοι νεοφιλελεύθεροι Δαρβινιστές της μετα-κεντρώας Δεξιάς κυνικά έχουν γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία και που αυτάρεσκοι αριστεροί ηγετίσκοι διατυμπανίζουν στο TikTok τα πλούτη τους, το ΠΑΣΟΚ καλείται μέσα από τις εσωκομματικές διεργασίες και τις εκλογές του Οκτώβρη να μπορέσει να ξεπεράσει μίση και πάθη του παρελθόντος, να σφυρηλατήσει την Ενότητα, να σταματήσει την ομφαλοσκόπηση, να αφουγκραστεί την Κοινωνία, τις ανησυχίες, τους φόβους, τα βάρη των πολιτών και να δώσει ξανά, γιατί μόνο αυτό μπορεί, μια νέα Προοπτική, Ελπίδα στους/ις πολλούς/ες που σήμερα αποτελούν τους/ις παρίες της καθημερινότητας.

Η Κλιματική Κρίση και τα όσα αυτή επιφέρει, οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γεωπολιτικές στρατηγικές φίλων και εχθρών, η περιφερειακή ανάπτυξη, η καθημερινότητα που μας συνθλίβει απαιτούν επιτακτικά προτάσεις και λύσεις από το ΠΑΣΟΚ και αποτελούν το διακύβευμα της επομένης των εκλογών.

Γραμματέας Ν.Ε. Καστοριάς, Γραμματέας Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας


Παζαρτζικλής Λάζαρος: Ένα σχέδιο αναγέννησης για το ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αποτέλεσε σημείο καμπής. Η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Οκτωβρίου, για την ανάδειξη νέου αρχηγού, πάρθηκε κατόπιν απαίτησης και της βάσης, (φάνηκε στο αποτέλεσμα),αλλά κυρίως από την πρόθεση πολιτικών προσώπων να ηγηθούν του ΠΑΣΟΚ. Σωστά πάρθηκε η απόφαση για ανάδειξη αρχηγού,αλλά δυστυχώς ο τρόπος που εκφράστηκε το ενδιαφέρον όσων δήλωσαν παρόν σε αυτή τη διαδικασία , μέσω τηλεοπτικών πάνελ και χωρίς να απευθυνθούν στα αρμόδια όργανα του Κινήματος, δε με βρίσκει σύμφωνο .

Η σύντομη Ημερομηνία που ορίστηκε για τις εσωκομματικές εκλογές,ίσως βοηθάει στην αποφυγή περαιτέρω εσωστρέφειας, από την άλλη όμως και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα , δε δίνεται ο χρόνος για συζήτηση επί της ουσίας.
Το διακύβευμα της εσωκομματικής διαδικασίας,δεν είναι μόνο η εκλογή νέου αρχηγού,είναι κυρίως πολιτικό.

Ένα νέο πολιτικό σχέδιο, όχι μόνο για το κόμμα αλλά και για τη χώρα. Ένα σχέδιο που θα εμπνεύσει και θα ενώσει όλους τους δημοκρατικους πολίτες. Ένα σχέδιο δίκαιο και σύγχρονο, που θα φέρει την αναγέννηση τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην χώρα.

Γραμματέας Ν.Ε.Κιλκίς

Πολίτης Νίκος: Αδιαμφισβήτητη η πολιτική μας αυτονομία

Στις 6/10, φίλοι και μέλη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θα κληθούν να διασφαλίσουν το μέλλον της. Η κρισιμότητα της εκλογικής αυτής διαδικασίας έγκειται στο γεγονός πως υπάρχουν «σειρήνες» που καλούν προς μία ένωση των προοδευτικών δυνάμεων, με τελικό σκοπό της, την επικράτηση έναντι της ΝΔ. Μάλιστα, πολλές φωνές χρησιμοποιούν το παράδειγμα των Γαλλικών εκλογών.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε πως κάθε εκλογική μάχη είναι διαφορετική και δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά το δοκούν τα αποτελέσματα της. Η πολιτική αυτονομία του χώρου μας οφείλει να είναι αδιαμφισβήτητη. Πρέπει να ξαναγίνουμε η φωνή των μη προνομιούχων. Είναι ανάγκη να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να συνδιαμορφώσουμε το ρεύμα ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων. Με κύριο πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική, που αποτελούν διαχρονικές αξίες του χώρου μας. Τις αξίες που τηρούμε αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Χωρίς μεσιανισμούς και βεβιασμένες συγκολλήσεις.

Με παρακαταθήκη από την αείμνηστη Πρόεδρο μας, τη Φώφη Γεννηματά, τις έννοιες: «Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος».

Γραμματέας Ν.Ε. Μαγνησίας

Δημοσιεύτηκε στο «ΚΑΡΦΙ»