Το µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης µιλάει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα βήµατα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, τονίζοντας πως «η Γαλλία έδειξε τον δρόµο».

Αναλυτικά η συνένετευξή του

Οδεύετε σε ένα καταστατικό συνέδριο. Ποια είναι, τελικά, τα επίδικα; Η λειτουργία των οργάνων, τα πρόσωπα που θα µετέχουν σε αυτά και ο τρόπος που θα εκλέγονται; Ή µήπως πίσω από όλη τη συζήτηση και τις διαφωνίες υπάρχει ουσιαστικό θέµα ηγεσίας; 

Το µεγάλο πολιτικό ζήτηµα που αντιµετωπίζει ο προοδευτικός κόσµος είναι η έλλειψη κυβερνώσας προοπτικής, δεδοµένης της πολιτικής γεωγραφίας που αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές. Ολα τα υπόλοιπα έπονται. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουµε, κατά τη γνώµη µου, ζήτηµα ούτε προσώπου ούτε προσώπων, αλλά λειτουργίας, πολιτικού προσανατολισµού και πολιτικών πρωτοβουλιών για µεγάλες συµµαχίες. Αυτά είναι τα πολιτικά ζητήµατα που πρέπει, κατά τη γνώµη µου, να συζητηθούν. Το οργανωτικό µοντέλο του κόµµατος είναι επίσης σηµαντικό και θα πρέπει να στηρίζεται σε υβριδική λειτουργία των παραδοσιακών δοµών της διά ζώσης επικοινωνίας, που θα συνυπάρχει µε την ψηφιακή διάσταση του κόµµατος, την οποία εγκαινιάσαµε ήδη από το 2022 και πρέπει να προχωρήσουµε αποφασιστικά.

Πώς ακούσατε τη δήλωση του κ. Κασσελάκη πως θα σας ταράξει στις συλλογικές διαδικασίες, αλλά και την έµµεση απειλή πως, αν µετά κάποιο στέλεχος δεν υπηρετεί τις αποφάσεις, θα διαγράφεται; Μπαίνετε και εσείς σε µια λογική δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού, στα πρότυπα του ΚΚΕ; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ΚΚΕ ούτε κανείς µπορεί να τον µετατρέψει σε ΚΚΕ. Μια πολιτική κατεύθυνση είναι επιτυχηµένη όταν κατ’ αρχήν µπορεί να ηγεµονεύει στο εσωτερικό ενός κόµµατος, αλλά και να γίνεται ελκυστική και για ανθρώπους εκτός των τειχών. Αυτό είναι το στοίχηµα και εκεί είναι και ο πολιτικός αντίπαλος, εκτός των τειχών. Εκεί είναι τα προβλήµατα της κοινωνίας και µε αυτά πρέπει να ασχοληθούµε. Προσωπικά, θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη ισχυρής συλλογικότητας, ιδίως σε δύσκολες περιόδους σαν και αυτή. Η συλλογική λειτουργία εµένα δεν µε ταράζει, αλλά µε ηρεµεί και µε κάνει να αισθάνοµαι πιο σίγουρος. Πολλά λάθη θα είχαµε αποφύγει, αν λειτουργούσαµε συλλογικά τους τελευταίους µήνες. Αυτό που µε ταράζει είναι η απουσία της συλλογικής λειτουργίας.

Μπορείτε να µας αποσαφηνίσετε τι πραγµατικά ισχύει µε τον κ. Τσίπρα, αλλά και ποιον ρόλο πρέπει να έχει; Είναι υπονοµευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη; Επιπλέον, πώς εκλάβατε τις αναφορές περί «µαύρου» χρήµατος επί των ηµερών του;

∆εν µπορώ και δεν θέλω να κάνω καµία υπόδειξη στον Αλέξη Τσίπρα. Εναν χρόνο µετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., ενώ είχαµε τη δυνατότητα να πάµε καλύτερα, έχουµε πάει χειρότερα. Ενας νέος άνθρωπος, ένας έµπειρος πολιτικός ούτε 50 ετών, µπορεί να προσφέρει µε όποιον τρόπο επιλέξει ο ίδιος. Οφείλω να σας πω ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το διήµερο που διοργάνωσε το ινστιτούτο που φέρει το όνοµά του. Μακάρι σύντοµα να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι µόνο δεν υπονοµεύει, αλλά στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προεκλογικά. Ηταν εκεί, στην Πλατεία Συντάγµατος, στην κεντρική προεκλογική οµιλία, ήταν εκεί στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. ∆εν υπήρχαν «µαύρα» χρήµατα ούτε επί Τσίπρα ούτε επί Κασσελάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο τίµιο και διαφανές κόµµα της χώρας. Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν ακόµα και οι πιο φανατικοί µας αντίπαλοι. Οποιος διακινεί τέτοια σενάρια είναι και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνος. ∆ίνει άλλοθι στην πιο σκληρή δεξιά ατζέντα, που ισχυρίζεται ότι είµαστε όλοι ίδιοι. Ε, δεν είµαστε όλοι ίδιοι. Οποιος έχει τέτοια στοιχεία, και αν τα έχει, επιβάλλεται να τα προσκοµίσει στη ∆ικαιοσύνη.

Είστε από τα στελέχη που έχουν µιλήσει δηµόσια υπέρ της συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ. Ποιο µοντέλο προκρίνετε και µέσω ποιας διαδικασίας;

Μικρά, στέρεα βήµατα, για να είναι και σταθερά. Συµφωνώ µε την άποψη που λέει ότι πρέπει να ξεκινήσουµε από τη Βουλή, την Αυτοδιοίκηση, τα κοινωνικά κινήµατα. Η Γαλλία µάς έδειξε έναν δρόµο. Η νίκη της προοδευτικής συνεργασίας έδωσε µια µεγάλη ανάσα και ελπίδα σε όλους µας. Το µήνυµα είναι σαφές και κανείς δεν µπορεί να το αγνοήσει: Ολοι µαζί µπορούµε. Αυτός είναι ο δρόµος για να ανακοπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς και να αποκαθηλωθούν οι συντηρητικές πολιτικές. Ανοιχτά µυαλά, πρωτοβουλίες, συνεργασίες και όχι σεχταρισµός. Ετσι είναι χρήσιµη η Αριστερά για την κοινωνία, ως κυβερνώσα παράταξη που µπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και, φυσικά, καµία αλλαγή δεν µπορεί να γίνει χωρίς τη συµµετοχή των µαζών.

Σε αυτές τις διεργασίες, εκτός του ΠΑΣΟΚ, «χωράει» για εσάς η Νέα Αριστερά; Ή και η Πλεύση Ελευθερίας, όπως έχει αναφέρει ο κ. Κασσελάκης; 

Χωρούν όλοι όσοι µπορούν να συµφωνήσουν πολιτικά και προγραµµατικά πάνω σε συγκεκριµένους στόχους και οπωσδήποτε πρέπει να περιλαµβάνουν τους δύο µεγαλύτερους πυλώνες του ευρύτερου χώρου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εκτιµώ ότι µε την Πλεύση Ελευθερίας µάς χωρίζει αγεφύρωτη απόσταση, όχι µόνο προγραµµατικά, αλλά και αξιακά.

Εχει για εσάς σηµασία ποιο πρόσωπο θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µετά τις εσωκοµµατικές εκλογές; Αναφέροµαι στη συζήτηση για τις προοπτικές της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ. 

Εχει σηµασία η πολιτική. Αν θα εµπνέεται, για παράδειγµα, από το γαλλικό µοντέλο, στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε το Σοσιαλιστικό Κόµµα. Για ευνόητους λόγους δηµοκρατικής τάξης και σεβασµού των εσωτερικών διαδικασιών άλλου κόµµατος, πρέπει όλοι µας να τηρήσουµε τις αυτονόητες αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς «ναι µεν, αλλά».

∆εδοµένου ότι ήσασταν από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του κ. ∆ούκα στον ∆ήµο Αθηναίων, πώς εισπράξατε την υποψηφιότητά του, αλλά και την κριτική περί βιασύνης ή ακόµα και έµµεσης εγκατάλειψης του δήµου; Στην περίπτωση που εκλεγεί, θα µπορεί να ασκεί ταυτόχρονα τα καθήκοντα του προέδρου και του δηµάρχου;

Ο Χάρης είναι ένας καλός δήµαρχος, καλύτερος από τον κ. Μπακογιάννη, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να ασκεί τα καθήκοντά του. Αυτό που όντως δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα έχει συµβεί πολλές φορές µε πολιτικούς και της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θέλω, όµως, επειδή έχουµε µια καλή αυτοδιοικητική συνεργασία µε τον Χάρη, να µην εµπλακώ µε κανέναν τρόπο στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. ∆εν θα µου άρεσε οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να ανακατεύονται στα δικά µας εσωτερικά.