Να βγει η κουκούλα από τους προστατευόµενους µάρτυρες της Novartis ζητούν από την Οικονοµική Εισαγγελία τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο «µάτι του κυκλώνα», µε τις κατηγορίες στη συνέχεια να καταρρίπτονται και τις δικογραφίες να αρχειοθετούνται. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε να αποκαλυφθούν άμεσα οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Οι κουκούλες έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ. Απίστευτες αποκαλύψεις για τη σκευωρία Novartis -O δικηγόρος πήρε 30 εκατ. ευρώ και οι ψευδομάρτυρες μοιράστηκαν άλλα 26 εκατ. ευρώ».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, µε αιτήσεις που κατέθεσαν στην Οικονοµική Εισαγγελία και οι οποίες θα κριθούν το επόµενο διάστηµα, ζήτησαν οι προστατευόµενοι µάρτυρες «Μάξιµος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» να µην έχουν πια προστασία.

Συγκεκριµένα, µε τις αιτήσεις που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος ζήτησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόµενων µαρτύρων, σύµφωνα µε το Αρθρο 79 του Ν. 5090/2024 και το Αρθρο 218, παρ. 7 ΚΠ∆. «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των µέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρµόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί µε διάταξή του, να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή, σε διαφορετική περίπτωση, να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους», αναφέρει η συγκεκριµένη διάταξη.

Ο κ. Σαµαράς κατέθεσε την αίτησή του για τον αποχαρακτηρισµό του «Μάξιµου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» στις 27 Ιουνίου 2024. Συγκεκριµένα, µε την αίτησή του ζήτησε, µε βάση τη διάταξη του Ν. 5090/2024, τον αποχαρακτηρισµό του «Μάξιµου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» από µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση από το αρχείο της έγκλησης που είχε καταθέσει σε βάρος τους για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήµηση. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε συµπληρωµατικό υπόµνηµα µετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηµατικής αµοιβής από τον δικηγόρο τους, Παύλο Σαράκη, γεγονός που, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ενισχύει την πεποίθηση πως οι συγκεκριµένοι µάρτυρες έλαβαν µεγάλο χρηµατικό ποσό για την κατάθεσή τους.

Ο κ. Σαµαράς επισηµαίνει πως εξαιτίας αυτού «καθίσταται προφανές ότι ο χαρακτηρισµός τους ως “προστατευόµενων” ήταν εκτός νόµου εξαρχής». Ανάλογη αίτηση κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του κόµµατος ∆ηµοκράτες, Ανδρέας Λοβέρδος, την οποία κοινοποίησε και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, και στην εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη. Στην υπόθεση της Νovartis, η εξέταση των προστατευόµενων µαρτύρων έχει προκαλέσει από την αρχή ισχυρές ενστάσεις, οι οποίες εντάθηκαν µετά την απόφαση των δικαστικών Αρχών να αρχειοθετηθούν οι καταγγελίες τους σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν.


Ανδρέας Λοβέρδος «Παραπολιτικά»: H ταυτότητα των ψευδοµαρτύρων πρέπει να αποκαλυφθεί

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, µε δήλωσή του στα «Π», τονίζει: «Η σκευωρία Novartis δεν είναι µια υπόθεση που αφορά µόνο δέκα πολιτικά πρόσωπα, που κατηγορήθηκαν αποδεδειγµένα αδίκως. Η σκευωρία Novartis δεν είναι µια υπόθεση που αφορά µόνο στον πολιτικό κόσµο. Ακόµα βεβαίως κι αν αφορούσε µόνο σε αυτούς, πάλι το ζήτηµα θα ήταν τεράστιο. Γιατί αν κατηγορηθεί έστω και ένας αθώος πολίτης, έχει συντελεστεί ένα βαρύτατο έγκληµα. Η σκευωρία, όµως, Novartis είναι κάτι ακόµα πιο φρικτό, που είναι απολύτως αναγκαίο να φτάσει µέχρι την τελική της πράξη. Γιατί τελικά αυτή η βδελυρή υπόθεση στρέφεται εναντίον αυτής της ίδιας της ∆ηµοκρατίας. Ολόκληρη η σκευωρία βασίστηκε αποκλειστικά στις ψευδοµαρτυρίες τριών κουκουλοφόρων µαρτύρων, που η επίσηµη ονοµασία τους είναι µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος. Κατηγορήθηκαν δέκα αθώοι άνθρωποι. Επιχειρήθηκε να θιγεί ανεπανόρθωτα η προσωπική τους τιµή και η πολιτική τους υπόληψη. Αποδείχτηκε περίτρανα η αθωότητά τους, και όµως εκείνοι που ψευδοµαρτύρησαν, και µάλιστα έχοντας πάρει αµοιβή, όπως συναφώς προκύπτει από τις τελευταίες αποκαλύψεις στη Βουλή, παραµένουν ακόµη, άκουσον-άκουσον, µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος. Ποιο ακριβώς συµφέρον, και µάλιστα δηµόσιο, προστατεύουν; Αυτό δεν προσκρούει απλώς στην έννοια της κοινής λογικής, προσκρούει πρώτον και κύριον στην έννοια του κράτους ∆ικαίου. Εν έτει 2024 όσοι µιλούν στην Ελλάδα για κράτος ∆ικαίου αυτή την υπόθεση δεν πρέπει ούτε στιγµή να τη βγάζουν από τον νου, γιατί τότε οι δηλώσεις τους είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Η ταυτότητα αυτών των ψευδοµαρτύρων πρέπει να αποκαλυφθεί. ∆εν έχουµε δικαίωµα να αφήσουµε αυτή την εκκρεµότητα. Πρόκειται για ζήτηµα που, όπως προείπα, είναι πρωτίστως ζήτηµα ∆ηµοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους κατέθεσα αίτηση προς τον εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος, την οποία κοινοποίησα και στην πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να αρθεί η προστασία και να αποκαλυφθεί η ταυτότητα εκείνων που έδωσαν πρόδηλα και αποδεδειγµένα ψεύτικες καταθέσεις. Ολα τα εγκλήµατα έχουν τιµωρία. Προσωπικά, θα πάω µέχρι τέλους. Είναι για µένα ζήτηµα ακριβής τιµής».


Άδωνις Γεωργιάδης: Καταφανή παράβαση του νόμου, να αρθεί η Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη

Να αποκαλυφθούν άμεσα οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Οι κουκούλες έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ» -«Απίστευτες αποκαλύψεις για τη σκευωρία Novartis -O δικηγόρος πήρε 30 εκατ. ευρώ και οι ψευδομάρτυρες μοιράστηκαν άλλα 26 εκατ. ευρώ», ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter: «Το άρθρο του Νόμου που θεσπίζει τον Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος ρητώς ορίζει, ότι για να λάβει κάποιος αυτή την προστασία δεν μπορεί να αποβλέπει σε ίδιον όφελος. Η διάταξη ξεκάθαρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ούτε Δικαστική Κρίση. Είναι απολύτως δεσμευτική για τους Εισαγγελείς. Ο ένας τουλάχιστον από εκείνους που έλαβαν αυτή την προστασία από την κα Τουλουπάκη, ως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος, είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Το γνωρίζουμε καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο Πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, από τα έγγραφα που έστειλαν οι ΗΠΑ περιγράφεται η ιδιότητα και η εργασία του στην εταιρία Novartis Hellas καθώς και τα συγκεκριμένα έτη που εργάστηκε. Ο κύριος μάλιστα αυτός είναι φυλακή εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω άλλης απάτης που διέπραξε. Η διαμάχη του κ. Βελόπουλου με τον βουλευτή του Επικρατείας κ. Σαράκη έφερε στο φως και τα ακριβή ποσά που προσδοκούσαν να λάβουν και τελικά έλαβαν από τις ΗΠΑ, μετά τον συμβιβασμό εκεί της εταιρίας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο. Άρα ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης τουλάχιστον ήταν Προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος στην Ελλάδα κατά παράβαση του νόμου που ισχύει εδώ. Δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια κανενός εισαγγελέως να αποφασίσει ή όχι τον απαχαρακτηρισμό του. Όποιος Εισαγγελέας χρεωθεί αυτή την αίτηση, που έχει ήδη κατατεθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, απλώς καλείται να διαπιστώσει την καταφανή παράβαση του νόμου και να άρει την Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι εμείς να τον καλέσουμε στο Δικαστήριο και να τον ρωτήσουμε ποιος τον έβαλε να πει αυτά τα ψέματα για μας. Δεν διανοούμαι καν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει Εισαγγελεύς που ενώπιον ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, θα αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, να διαπράξει ο ίδιος ο Εισαγγελεύς Παράβαση Καθήκοντος και μάλιστα για να υπερασπιστεί ένα λαμόγιο σαν τον συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι η ώρα να βγουν οι κουκούλες έφθασε και η Αλήθεια που τόσα χρόνια καρτερικά περιμένουμε θα έρθει στο Φώς».