Ένα εμπροσθοβαρές πλάνο που θα απαντά σε κομβικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών σχεδιάζουν αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείο αναφοράς για την έναρξη των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικείμενη ΔΕΘ και βασική στόχευση η εκπομπή μηνύματος ανταπόκρισης στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών, όπως αποτυπώνονται σε επίπεδο μετρήσεων, αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας.

Αυτό, εξάλλου, ήταν και το στίγμα που άφησαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, με την ηγεσία της κυβέρνησης να επιθυμεί να καταδείξει πως διαθέτει άμεσα ανακλαστικά. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα», είναι η επωδός που ακούγεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό το διάστημα, μετά τις κάλπες και τον ανασχηματισμό. Η βεντάλια των εν λόγω παρεμβάσεων θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και θα αγγίζει το εγχείρημα της επαναπροσέγγισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις δεξαμενές εκείνες που είτε απείχαν από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου είτε εκδηλώνουν με διαφορετικούς τρόπους την απογοήτευσή τους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια μέτρα έρχονται για στεγαστικό, Υγεία, Παιδεία

Πέραν της δυναμικής διαδικασίας των μέτρων κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής των πολιτών, σημείο-σταθμός στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι το θέμα της στέγασης, με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει την επέκταση των πρωτοβουλιών διευκόλυνσης για την απόκτηση κατοικίας και στις ηλικιακές ομάδες 40-50 ετών.

Απολύτως παράλληλα με αυτή την πολιτική κινούνται οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για το Δημογραφικό, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής τους από το αρμόδιο υπουργείο και την επικεφαλής Σοφία Ζαχαράκη.

Με φόντο την επιτάχυνση των προβλέψεων στο πεδίο του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, θα «τρέξουν» οι ενέργειες για την κάλυψη των κενών στην Υγεία, ταυτόχρονα βεβαίως με τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιστοίχως, στην Παιδεία, όπως δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, θα υπάρξουν 10.000 άμεσες προσλήψεις, και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που θα προέρχονται από τους κόλπους των αναπληρωτών του ΑΣΕΠ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δρομολόγηση έργων υποδομής σε σχολικά κτίρια και φοιτητικές εστίες, πρόγραμμα που θα εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε βάθος χρόνου που θα κριθεί αναγκαίο με βάση τις προτεραιότητες που θα προκύψουν.


Αυξήσεις 4%-5% εντός του 2025 στις συντάξεις και φοροαπαλλαγές

Από κει και πέρα, στο κομμάτι των συντάξεων, σύμφωνα με τις νέες μεθόδους υπολογισμού της ετήσιας αύξησης (με την υπ. Εργασίας, Νίκη Καραμέως, να συστήνει το αμέσως επόμενο διάστημα ειδική επιτροπή που θα ασχολείται μόνιμα με αυτή τη διαδικασία) θα προκύψουν αυξήσεις 4%-5% εντός του 2025, με ωφελημένους κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τα Σώματα Ασφαλείας και όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις.

Επιπλέον και συνδυαστικά, διπλασιάζονται σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω επανυπολογισμού, τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι εντός του καλοκαιριού (κάποιοι ήδη έχουν δει να τους πιστώνονται τα ποσά που δικαιούνται). Ιδιαίτερα κομβικές θεωρούνται ακόμα οι βελτιωτικές κινήσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο στοίχισε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, με το ποσοστό αποχής αυτής της κατηγορίας πολιτών, που συνιστά μέρος της παραδοσιακής «γαλάζιας» ραχοκοκκαλιάς, να φθάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί ακόμα και σε επίπεδο φοροαπαλλαγών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν την επιδοματική πολιτική που ακολουθείτο όλα αυτά τα χρόνια για σειρά κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού περί εγκατάλειψης της επιδοματικής πολιτικής, όπου αυτό είναι δυνατόν, και προώθησης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Φυσικά, θα εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα, ενώ χάριν της δημοσιονομικής ισορροπίας που έχει επιτευχθεί, και η πλευρά των Βρυξελλών δίνει το «πράσινο φως» για την υπό σχεδιασμό πρωτοβουλία.


Τα έργα υποδομής

Τέλος, από το σχέδιο αντεπίθεσης της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα έργα υποδομής, με την εμβληματική ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης να αποτελεί πραγματικότητα τον προσεχή Νοέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Πάτρα-Πύργος, καθώς και στο κομμάτι του Ε65 που θα ενώνει τον νέο αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας με την Εγνατία. Μάλιστα, θα έχουν περαιωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι εκκρεμότητες των κρίσιμων για το μέλλον της περιοχής παρεμβάσεων στη Θεσσαλία μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας «Daniel».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά