Καυτό από κάθε άποψη αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που θα γίνει το συνέδριο πολλά φαίνεται θα έχουν συμβεί. Άνθρωποι θα μπουν στο κόμμα, άλλοι θα αποχωρήσουν και άλλοι θα διαγραφούν.

*Διαβάστε ακόμα: ''Εμφυλιακό'' κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης κατηγορεί τον Τσίπρα για τα άδεια ταµεία και δείχνει την πόρτα εξόδου στον Σπίρτζη


ΣΥΡΙΖΑ: Στον… προθάλαμο της διαγραφής ο Σπίρτζης

Ο  πρώτος που φαίνεται να «βλέπει» την πόρτα εξόδου από το κόμμα -όπως δείχνουν όλα - είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ηγεσία του κόμματος. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί η επιτροπή δεοντολογίας προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα του ζητώντας εξηγήσεις.

Ο πρώην Υπουργός σήκωσε το γάντι απαντώντας «όποιος διαφωνεί θα τον διαγράφει ο Κασσελάκης; Ας τον διαγράφει, κακό του κεφαλιού του. Εμένα καλό θα μου κάνει προσωπικά». «Το εύχομαι» δήλωσε για την πιθανότητα διαγραφής του, ενώ «θα ήταν τιμή μου να διαγραφώ από ομάδες ανθρώπων που μιλούν με υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, από ανθρώπους που κατηγορούν και ρίχνουν λάσπη στον Αλέξη Τσίπρα για μαύρα χρήματα και μετά το αλλάζουνε», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Ο σχεδιασμός Κασσελάκη για την εκλογή συνέδρων

Όμως για τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του το πρόβλημα Σπίρτζη και μία ενδεχόμενη διαγραφή του δεν λύνει το πρόβλημα στο εσωκομματικό πεδίο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία φάνηκε ότι η συγκρότηση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (ΚΟΕΣ δηλαδή) δεν θα ελέγχεται από τον πρόεδρο τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Κι αυτό διότι περίπου το 50% της επιτροπής μπορεί να ελέγχεται από τους «τσιπρικούς» και το 25% από καθαρόαιμους «αντικασσελακικούς».

Εάν αυτοί οι συσχετισμοί επιβεβαιωθούν τότε όλα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που θέλει στο συνέδριο και οι οποίες έχουν να κάνουν με τον εκτοπισμό των διαφωνούντων από τα όργανα. Γιατί ο σχεδιασμός του Κασσελακικού μπλοκ έχει ως στόχο την εκλογή συνέδρων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, ώστε στην νέα ΚΕ, η οποία θα λέγεται εθνικό συμβούλιο, οι συσχετισμοί να είναι υπέρ του  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έλεγαν, μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση πολλοί από τους 87 θα βρεθούν εκτός οργάνων και οι μοναδικοί που ενδέχεται να διασωθούν είναι η  Ολγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ως πρώην αναπληρωτής Γραμματέας διατηρεί μέχρι σήμερα πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του κόμματος.

Ανεβάζουν τους τόνους οι «87»

Τα 87 στελέχη που διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν αναμένεται, πάντως, να κατεβάσουν τόνους το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, πηγαίνοντας προς το συνέδριο θα εντείνουν τις αντιδράσεις τους, καθώς ξέρουν πολύ καλά ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσουν μία διακριτική ομάδα μέσα στο κόμμα.

Την ίδια στιγμή η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος  σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει το όνομα του έχει ανοίξει νέες συζητήσεις στο αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι δική μου απόφαση αυτό», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ιστορικό όνομα. Τα ονόματα έχουν ένα brand στην κοινωνία. Προσωπικά επιθυμώ να το κρατήσω, αλλά δεν είναι δική μου απόφαση. Είναι απόφαση των συνέδρων, απόφαση των μελών του κόμματος αν επιθυμούν να το αλλάξουν. Το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Είναι το δεύτερο μισό του ονόματος που είναι το σημαντικό όσον αφορά στην παραγωγή πολιτικής από εδώ και πέρα».