«Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι αν βγουν οι κουκούλες από τους ανθρώπους, θα υποδείξουν στελέχη του κόμματος ότι έδιναν τις εντολές», εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την «ενοχική ανακοίνωσή του» όσον αφορά την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ για την υπόθεση Novartis για τις κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων που έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ.

«Πιθανόν ο κ. Κασσελάκης να προστατεύει τον Πολάκη που είναι στη στενή ομάδα του και είχε εμπλακεί στη σκευωρία», πρόσθεσε το πρωί της Δευτέρας (15/7) ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι «αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αγωγή κατά της Νovartis για να διεκδικήσει αποζημίωση, την αγωγή έκανε ο Θάνος Πλεύρης και αυτή τρέχει. Αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας γιατί υπάρχουν ζητήματα παραγραφής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει το ίδιο στον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα».

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει οριστεί δικάσιμος, καθώς, όπως είπε, «πήραμε το πόρισμα του αμερικανικού κράτους με τον συμβιβασμό που έκανε η εταιρεία παραδεχόμενη αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και έχουμε κάνει προσφυγή ζητώντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η προσφυγή θα είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας αν δεν υπήρχε καθυστέρηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγόρησε ποτέ τη Novartis».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2pwpukns3o1)

Άδωνις Γεωργιάδης για Novartis: Θα κάνουμε όλοι μηνύσεις και αγωγές

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες είπε ότι γνωρίζουμε επίσημα τον έναν, καθώς στην επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε το χαρτί της αμερικανικής κυβέρνησης που αναφέρει ότι ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας.

Όπως εξήγησε, επίσης, «στη Βουλή κατατέθηκε χαρτί της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ήταν και στην Αμερική προστατευόμενος μάρτυρας. Ο Δεστεμπασίδης ως "Μάξιμος Σαράφης" κατέθεσε στην Τουλουπάκη ότι εγώ πήρα 2 εκατ. από τον Φρουζή σε βαλίτσα. Ο κ. Δεστεμπασίδης ως προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ δεν έχει πει τίποτα για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ. Θέλω να τον ρωτήσω γιατί το είπες μόνο στην Τουλουπάκη και όχι στο FBΙ».

Ταυτόχρονα οι υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ενώ γνωρίζουν ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, δεν μπορούν να τον ρωτήσουν γιατί κατέθεσε άλλα στην Ελλάδα και άλλα στην Αμερική, γιατί προστατεύεται από τη Δικαιοσύνη.

«Το δικαστήριο δεν κρύβει την ταυτότητά του, αλλά απαγορεύει να κάνω μήνυση», 
τόνισε και πρόσθεσε ότι με την αποκάλυψη του χρηματικού ποσού που έλαβε ο μάρτυρας, αλλάζουν τα πράγματα με τον νόμο Φλωρίδη. «Ο νέος νόμος επανεξετάζει αν πρέπει να έχει προστασία. Επίσης, προβλέπεται ότι η προστασία άρεται αν ο μάρτυρας δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό για τη δίκη».

«Οι δικαστές που αθώωσαν την κυρία Τουλουπάκη πήραν μεγάλη ευθύνη και άφησαν ένα άγος να σέρνεται. Κάποτε ίσως αποδειχθεί γιατί πήραν την ευθύνη», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «στην Αμερική οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν πει μόνο για γιατρούς και όχι για πολιτικούς».

«Κανείς στην ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε αντιληφθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έφυγαν με έναν σκασμό χρήματα», είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας με αφορμή την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ.


"Να βγουν οι κουκούλες"

Όπως διευκρίνισε, δε, «ο νόμος λέει ότι η προστασία άρεται αυτομάτως όταν ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν εισέφερε κάτι ουσιαστικό στη δίκη. Από τους τους 10 πολιτικούς και οι 10 έχουν αθωωθεί, άρα βάσει του νόμου δεν εισέφεραν τίποτα στην έρευνα».

Για τα επόμενα βήματα είπε, τέλος, ότι «θα κάνουμε όλοι μηνύσεις και αγωγές για να τους φέρουμε σε μια αίθουσα δικαστήρίου να μας πουν για τους ισχυρισμούς τους. Έχω την πεποίθηση ότι αν βρεθούν στο δικαστήριο θα πουν ποιος τους είπε να κάνουν τέτοιες καταθέσεις. Θα αποκαλυφθεί 100% η πολιτική σκευωρία. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως ο εισαγγελέας θέλει να προσατεύσει τους δικαστές που έκαναν το άθλιο βούλευμα για το ειδικό δικαστήριο».

«Εδώ έχει σκανδαλιστεί το πανελλήνιο, έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένω να το δω στην πράξη. Έχω δικαίωμα να μάθω γιατί ο Φιλήστωρ Δεστεμπασίδης είπε άλλα στην Αμερική και άλλα στην Ελλάδα; Θα μου στερήσει το δικαιώμα ο κ. εισαγγελέας για έναν απατεώνα;», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.