Για τη µεγάλη πρόκληση του εκσυγχρονισµού του πρωτογενούς τοµέα µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τονίζει πως, ανάλογα µε τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες µε στόχο την αντιµετώπιση του αυξηµένου κόστους παραγωγής, που προβληµατίζει έντονα τους αγρότες. Τέλος, «ζήτηµα κοινής λογικής» χαρακτηρίζει ο Κ. Τσιάρας τις αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ, ούτως ώστε να µπορούν να αντεπεξέλθουν οι παραγωγοί στις νέες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα: Tσιάρας στα Παραπολιτικά 90,1: Αύριο το ΔΣ του ΕΛΓΑ για την οριστικοποίηση του ύψους των αποζημιώσεων για τον Daniel


Ποιο θα ορίζατε ως το µεγαλύτερο στοίχηµα για την αγροτική πολιτική την επόµενη τριετία;

Ο εκσυγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα και η προσαρµογή του στις νέες συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί αναµφίβολα αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για όλους µας. Ωστόσο, για να φτάσουµε εκεί, οφείλουµε να ενισχύσουµε έναν άλλον τοµέα, που και ο πρωθυπουργός επισήµανε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων: την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα µας µόνο το 7% περίπου των ασχολουµένων µε την αγροτική οικονοµία έχει σχετική εκπαίδευση, όταν ο µέσος όρος στην Ε.Ε. κινείται στο 25%. Αντίστοιχα, σε χώρες όπως η Ολλανδία το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%. Οφείλουµε, εποµένως, να δώσουµε έµφαση στον συγκεκριµένο τοµέα, δηµιουργώντας περισσότερες σχολές, αλλά και νέα, σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράµµατα, που θα ανταποκρίνονται στα δεδοµένα της σύγχρονης εποχής.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να αντιµετωπίσει το αυξηµένο κόστος παραγωγής;

Οντως, το αυξηµένο κόστος παραγωγής αποτελεί µείζον πρόβληµα για τους αγρότες. Εξωγενείς παράγοντες, όπως οι αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, έχουν δηµιουργήσει δυσµενείς συνθήκες στην παραγωγή. Η κυβέρνηση, ωστόσο, παρακολουθεί την κατάσταση και κάνει ουσιαστικές παρεµβάσεις. Σας θυµίζω ότι για τρίτη συνεχόµενη χρονιά η κυβέρνηση επιστρέφει στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μειώσαµε από το 13% στο 6% τον ΦΠΑ σε λιπάσµατα και ζωοτροφές και από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών µηχανηµάτων. Σε ό,τι αφορά τη µείωση της τιµής του ηλεκτρικού ρεύµατος, η κυβέρνηση ενεργοποίησε µια σειρά από µέτρα, ενώ θεσπίσαµε ευνοϊκές ρυθµίσεις χρεών σε ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (οργανισµούς εγγείων βελτιώσεων), που φτάνουν στα 87 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουµε µειώσει τη φορολογία των αγροτών που µετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα κατά 50% και θεσµοθετήσαµε νέα φορολογική κλίµακα για τα φυσικά πρόσωπα - αγρότες µε συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί του 22% που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Και, φυσικά, οι αγρότες να είναι βέβαιοι ότι, ανάλογα µε τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και σε άλλες ρυθµίσεις.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της µεταρρύθµισης του ΕΛΓΑ και τι θα αλλάξει επί της ουσίας µε τον νέο Κανονισµό που θα εφαρµοστεί από 1ης/1/2025;

Οι αλλαγές στον Κανονισµό του ΕΛΓΑ θα κινηθούν στους εξής άξονες:

• Εξυγίανση του Οργανισµού και διοικητική αναδιάρθρωση.
• Ισοσκελισµός του προϋπολογισµού του µε εκσυγχρονισµό του κανονισµού ασφάλισης.
• Επιτάχυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού.
• Ενσωµάτωση νέων ζηµιογόνων αιτίων, ως απόρροια της κλιµατικής κρίσης.
• ∆υνατότητα, επιπλέον, ιδιωτικής ασφάλισης.
• Αναδιάρθρωση και αναβάθµιση των αποζηµιώσεων µε βάση τις νέες συνθήκες παραγωγής.

Στόχος µας είναι να ξεπεράσουµε το σηµερινό µοντέλο, που -κακά τα ψέµατα- εκπροσωπεί µια άλλη εποχή, µε άλλες ανάγκες. Και να περάσουµε, µε ασφάλεια για τους Ελληνες αγρότες, σε έναν σύγχρονο Οργανισµό, απόλυτα εναρµονισµένο µε τα δεδοµένα της εποχής, που θα απαντά όσο το δυνατόν καλύτερα στις προκλήσεις που δηµιουργεί η κλιµατική κρίση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε πράξη να λαμβάνουν ενισχύσεις εκείνοι που πραγματικά τις δικαιούνται, κατά τρόπο δίκαιο και διαφανή
Παραµένουµε στον ΕΛΓΑ. Πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζηµιώσεων για τους πληγέντες στη Θεσσαλία;

Υπάρχει µια καθυστέρηση στην εξόφληση, που οφείλεται στην ανάγκη αναπροσαρµογής του λογισµικού µε βάση το οποίο γίνεται η επεξεργασία των πορισµάτων στα πληροφοριακά συστήµατα του ΕΛΓΑ. Στόχος είναι να εξοφληθούν οι αποζηµιώσεις µε ευνοϊκότερους όρους από τις εκκαθαρίσεις αποζηµιώσεων µε τους όρους του Κανονισµού του ΕΛΓΑ, διότι αυτό επιτρέπουν και οι διατάξεις του ad hoc προγράµµατος, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλουµε να δικαιώσουµε τις προσδοκίες των αγροτών και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόµαστε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Ποια είναι τα επόµενα βήµατα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πώς θα υλοποιηθεί η δέσµευση να λαµβάνουν επιδοτήσεις όσοι πραγµατικά τις δικαιούνται; Η εξυγίανση του Οργανισµού και η λειτουργία του σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα αποτελεί στοίχηµα για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Εχουν γίνει σηµαντικά βήµατα, ωστόσο αποµένουν κι άλλα -που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το χρονικό όριο της 11ης Σεπτεµβρίου-, τα οποία αποτελούν δεσµεύσεις µας προς τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειµένου να µην τεθεί υπό επιτήρηση ο Οργανισµός. Είµαι βέβαιος ότι σύντοµα θα µπορούµε να κάνουµε πράξη αυτό που και ο πρωθυπουργός ζήτησε, να λαµβάνουν, δηλαδή, ενισχύσεις εκείνοι που πραγµατικά τις δικαιούνται, κατά τρόπο δίκαιο και διαφανή.

Πόσο αισιόδοξος είστε για τις αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, ώστε οι αγρότες και, κυρίως, οι µικρότεροι παραγωγοί να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της ψηφιακής µετάβασης;

Η συνεργασία µε το ΕΛΚ και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, µέσω του EUMED 9, δηµιουργεί αισιοδοξία ότι η αρχή που έχει γίνει µε µικρές µεν, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην ΚΑΠ θα συνεχισθεί και στη νέα περίοδο. Η Ε.Ε. έχει κατανοήσει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν σχέση µε την επιβίωση του αγροτικού επαγγέλµατος, στις νέες, δύσκολες συνθήκες που έχουν δηµιουργηθεί, και θεωρώ ότι θα υπάρξει και η κατάλληλη ευελιξία αλλά και οι ανάλογες αποφάσεις. Είναι ζήτηµα κοινής λογικής.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»