«Έχει τελειώσει η εποχή που η κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ήταν ταμπού», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κος Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Παράλληλα, έκανε λόγο για «λάθη όχι μόνο στα θέματα οικονομικής διαχείρισης αλλά και οργανωτικά για αυτό και το κόμμα έφτασε να χάνει με 20 μονάδες διαφορά».

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει να σοβαρευτούμε, να γίνουμε σοβαρό κόμμα διεκδίκησης εξουσίας να μην κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προχωρήσουμε», τόνισε επίσης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Βασίλη Κόκκαλη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την Αυγή και το Κόκκινο

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αφενός τα χρήματα έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ και σε αυτό να βάλουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δάνεια ούτε πρόκειται να πάρει δάνεια τραπεζικά ούτε βέβαια άλλες πηγές χρηματοδότησης και αφετέρου υπάρχουν κάποιες ανελαστικές δαπάνες. Νομίζω ότι η επιτροπή θα καταλήξει ίσως και αύριο σε μια απόφαση η οποία σίγουρα θα είναι δύσκολη αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστική. Έχει μειωθεί η χρηματοδότηση η κρατική και αναγκαστικά πιθανότατα να υπάρξουν και δύσκολες αποφάσεις.

Για την απόφαση αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής από το 2022

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Η απόφαση για το καθημερινό φύλλο είχε παρθεί το 2022 αλλά τότε πήγε παραπίσω. Νομίζω ότι έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες προτάσεις περί εξυγίανσης, συνδιαχείρισης με τους εργαζόμενους...Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να μην βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να ανασυνταχθεί με την μέγιστη δυνατή πολιτική και ψυχική ενότητα, να ληφθούν αποφάσεις. Θα είναι δύσκολές αποφάσεις, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει να σοβαρευτούμε, να γίνουμε σοβαρό κόμμα διεκδίκησης εξουσίας να μην κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προχωρήσουμε.

Ερωτηθείς αν έχει τελειώσει η εποχή που η κριτική στον κ. Τσίπρα ήταν ταμπού

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δεν θέλω να προσωποποιήσω αλλά θα συμφωνήσω ότι ναι, έχει τελειώσει η εποχή

ΔΗΜ: Που δεν μπορούσατε να κάνετε κριτική στον κ. Τσίπρα

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Και γενικά στα προηγούμενα πεπραγμένα. Η κοινή λογική λεει ότι από τη στιγμή που είχε φουντώσει το πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια σίγουρα έγιναν λάθη. Έγιναν λάθη όχι μόνο στα θέματα οικονομικής διαχείρισης αλλά και οργανωτικά για αυτό και το κόμμα έφτασε να χάνει με 20 μονάδες διαφορά. Εάν δεν είχαν γίνει λάθη δεν θα είχαμε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα 20 μονάδες διαφορά.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις καταστατικές αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο κ. Κασσελάκης

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Στις περισσότερες συμφωνώ, καταρχήν συμφωνώ με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία ότι αναγεννιέται. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ένα κόμμα πλέον μοντέρνο, ένα κόμμα διαφορετικό. Διαφορετικό όχι με την άποψη ότι δεν θα υπάρχει η Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως και θα υπάρχει αλλά ένα κόμμα το οποίο θα αγκαλιάζει την πλειοψηφία των πολιτών. Θα είναι ελκυστικό και για αυτό συμφωνώ με την πλειοψηφία των προτάσεων. Όλες αυτές βέβαια οι προτάσεις απομένει να ψηφιστούν από το συνέδριο.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ουσιαστικά ναι, μια επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένο αφήγημα, με συγκεκριμένους στόχους, το που απευθύνεται. Εν έτει 2024 και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Η κοινωνία σήμερα θέλει λύσεις σοβαρές και αξιόπιστες. Θέλει να δει σοβαρότητα απέναντι στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη

Ερωτηθείς αν είχε μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δεν υπήρχαν μαύρα χρήματα. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ο πιο επιτυχημένος και ο πιο έντιμος πρωθυπουργός αλλά έκανε λάθη στη διαχείριση την οργανωτική του κόμματος από το 2019 και μετά. Κάποια πράγματα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από το 2019.

Ερωτηθείς πως πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίπτωση Σπίρτζη

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Είναι λογικό κάποιος να διαφωνεί αλλά οφείλει να το λεει μέσα στα όργανα. Αυτή η εικόνα δεν τιμά και τους ίδιους που το κάνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη όλους και τον κ. Σπίρτζη αλλά δεν είναι πραγματική εικόνα ενότητας. Δεν θα έλεγα ότι είναι ξένο σώμα ο κ. Σπίρτζης θα έλεγα όμως ότι πρέπει να σταματήσουν οι δημόσιες παραφωνίες γιατί αυτά βοηθάνε την κυβέρνηση.

Β.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δεν έχουμε πλέον καιρό, θα μας ξεπεράσει η κοινωνία και δεν θα το πάρουμε χαμπάρι

Ο Βασίλης Κόκκαλης  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                           15 -07-24