«Εκπαίδευση, συμπερίληψη και προσβασιμότητα» ήταν οι τρεις θεματικές της φετινής δεξίωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, για την 4ης Ιουλίου, την ημέρα της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη. Η δεξίωση φέτος πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και όχι στο Jefferson House, την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, καθώς είναι πιο φιλικό για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο Γιώργος Τσούνης εμφανίστηκε, έχοντας στο πλευρό του την κωμικό Κατερίνα Βρανά, ιδιαίτερα συγκινημένος αφού φέτος ολοκληρώνει τη θητεία του και αυτή ήταν η τελευταία επέτειος της 4ης Ιουλίου, κατά την οποία καλωσόριζε τους προσκεκλημένους του ως ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

6273298
6273293


Χαρακτήρισε την επιλογή του Τζον Μπάιντεν να τον επιλέξει για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ως τιμή γενεών.

Μιλώντας για τη θητεία του στην Αθήνα ο Τσούνης ευχαρίστησε τόσο την οικογένεια του, όσο και όσους τον στήριξαν και τον υποστήριξαν στο δύσκολο έργο του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική διατροφή που τον βοήθησε να χάσει 40 κιλά.

Προστασία της Δημοκρατίας

Χαρακτήρισε τη δεξίωση ως ένα κάλεσμα για δράση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση και το θάρρος για την προστασία της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των υπαρξιακών απειλών τόσο για την κοινωνία των πολιτών όσο και για τον ίδιο τον πλανήτη.

Το γεγονός ότι έχουμε επιλογές είναι «δώρο της Δημοκρατίας» είπε ο Τσούνης για να προσθέσει ότι αυτό το δώρο συνοδεύεται από υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Υπενθύμισε τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία όπως είπε παλεύει για την ανεξαρτησία της και σημείωσε ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Οι προκλήσεις της εποχής

Ο Τσούνης κάλεσε τους πολίτες να μην είναι απλοί θεατές σε απειλές όπως η έλλειψη σεβασμού, η κοινωνική ανισότητα και η κλιματική κρίση. Πρέπει να οδηγηθούμε από την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν εγγενές δικαίωμα στην αξιοπρέπεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Καταδίκασε τις πολιτικές διαιρέσεις και τη βία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε τέτοια περιστατικά. «Δεν είναι αυτό που πρεσβεύει μια δημοκρατία και πρέπει να απορρίψουμε βία και να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε σε όλες τις μορφές της».

Για να προσθέσει ότι η εργαλειοποίηση του φόβου και της σκληρότητας δεν θα οδηγήσει στο είδος του κόσμου που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Αναφερόμενος στους γονείς του υπενθύμισε ότι η οικογένεια του γνώρισε τη φτώχεια, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αναζητώντας το αμερικανικό όνειρο, έχοντας τελικά την ευκαιρία να εργαστούν και να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. «Είχα την τύχη να λάβω μια εξαιρετική εκπαίδευση σε δημόσιο σχολείο, να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια, να ξεκινήσω μια επιχείρηση και να έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Αλλά όταν λέω ότι αυτές οι ευλογίες συνοδεύονται από αυτή την ιερή υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν στη διάθεση τους τις ίδιες ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Μίλησε για την επιλογή του Μεγάρου Μουσικής με γνώμονα την προσβασιμότητα, ενώ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η ομιλία στην δεξίωση έχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Αξίες

«Όπως μου λέει ο φίλος μου ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μην μου λες ποιες είναι οι αξίες σου. Δείξτε μου τον προϋπολογισμό σας και θα σας πω ποιες είναι οι αξίες σας» είπε ο Τσούνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα που έχει χρηματοδοτήσει η πρεσβεία για να εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες και να επιλύουν ζητήματα προσβασιμότητας. Μίλησε ακόμα για επενδύσεις σε εκπαιδευτικές συνεργασίες με σχολεία, πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι ορισμένες φορές τα μικρά πράγματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Κάλεσε ακόμα για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας η οποία επιδεινώνεται διαρκώς και δεν γνωρίζει σύνορα. Υπενθύμισε τις μεγάλες πυρκαγιές που έζησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Η ιστορία θα μας κρίνει για το πόσο καλά ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της δημοκρατίας και πόσο καλά αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές ανισότητες, για τις ευκαιρίες που παρέχουμε, για τις συνειδητές επιλογές που κάνουμε όπως επεσήμανε.

Το παρόν στην πρεσβεία, όπως κάθε χρόνο, έδωσαν βουλευτές, υπουργοί, διπλωμάτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι, με τον Γιώργο Τσούνη να αποδεικνύεται ένας από τους πλέον δημοφιλής αμερικανούς πρεσβευτές στην Ελλάδα.

6273215
6273221
6273227
6273269
6273298
6273341
6273302
6273287
6273340
6273293