Παρέμβαση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει μάλιστα εμβόλιμα στο πρόγραμμά του έκτακτη σύσκεψη.

Έτσι, ενώ ήταν προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:30, μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:00, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

*Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών - Έκτακτη σύσκεψη αύριο παρουσία Μητσοτάκη

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2qa2vv1f1u9)


Αυξήσεις στις τιμές ρεύματος: Όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι είναι η επαναφορά ενός μέτρου που εισήχθη πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης: ένας εθνικός μηχανισμός ανάκτησης των συγκυριακών -όπως τόνιζε τότε η κυβέρνηση- εσόδων των εταιρειών ενέργειας.

Όταν η έκτακτη αυτή συνθήκη έληξε, το μέτρο αποσύρθηκε, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια πυροδότηση των τιμών ενέργειας και αυτό το μέτρο συζητείται ξανά, όπως και μια ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά, όπως αυτή που επιβλήθηκε πρόσφατα στα διυλιστήρια.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία, που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα», επεσήμανε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία και πίνακες όλο το τελευταίο διάστημα και έχει μελετήσει τις διακυμάνσεις στη χονδρική του ρεύματος, βλέποντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στο διάστημα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, οπότε η τιμή της μεγαβατώρας φτάνει εσχάτως και τα 210 ευρώ, ενώ την υπόλοιπη ημέρα –οπότε τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν στο μάξιμουμ– η τιμή πέφτει ακόμα και στα 88 ευρώ.

Έχει δει επίσης τους συγκριτικούς πίνακες που δείχνουν ότι από το 2015 μέχρι το 2023 η χώρα μας ήταν σταθερά στις τρεις πιο ακριβές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φέτος στο πρώτο εξάμηνο έχει πέσει στην έβδομη θέση.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q8f63iox6h)


«Αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών λόγω υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ»

«Η κυβέρνηση κοιτάει όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους και ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας στο ρεύμα, της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει και μέτρα που συναρτήσει του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τα πιο υποστηρικτικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο λέμε και το έχουμε παραθέσει με στοιχεία είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές ρεύματος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του '23 ή τον Ιανουάριο του '24, που ξεκίνησε αυτή η νέα πολιτική των πολύχρωμων τιμολογίων, φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα επίπεδα πριν από την έναρξη εφαρμογής, και μάλιστα συγκριτικά οι μειώσεις είναι και πάνω από 10%. Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που ακούγαμε πριν από ενάμισι-δύο χρόνια, αλλά έχουμε πει επίσης πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.