Τα δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος του Ιουλίου και του Αυγούστου παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει σχετική παρέμβαση, και μάλιστα, τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 11:00 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε λίγο νωρίτερα από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Να σημειωθεί ότι τη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που οι παρενέργειες από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης δεν αμβλυνθούν, είχε προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στο energygame.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνοντας ότι «αν οι τιμές δεν συγκρατηθούν, θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους αντίδρασης, παρά τα πολύ μεγάλα εμπόδια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».



*Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών 

Αυξήσεις στις τιμές ρεύματος: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να «τιθασεύσει» τις πολύ υψηλές τιμές ρεύματος, με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στην περίπτωση της έκτακτης φορολόγησης των «υπερεσόδων», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι είναι η επαναφορά ενός μέτρου που εισήχθη πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης: ένας εθνικός μηχανισμός ανάκτησης των συγκυριακών -όπως τόνιζε τότε η κυβέρνηση- εσόδων των εταιρειών ενέργειας.

Όταν η έκτακτη αυτή συνθήκη έληξε, το μέτρο αποσύρθηκε, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια πυροδότηση των τιμών ενέργειας και αυτό το μέτρο συζητείται ξανά, όπως και μια ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά, όπως αυτή που επιβλήθηκε πρόσφατα στα διυλιστήρια.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝΗ, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του powergame.gr, ήταν η επαναφορά του έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης των «απροσδόκητων εσόδων» που καταγράφουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού λόγω του άλματος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς και πιθανά μέτρα στήριξης των τελικών καταναλωτών -με έμφαση στους πιο ευάλωτους- από τη μετακύληση των αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής.


Ο «κόκκινος συναγερμός» στο Μέγαρο Μαξίμου 

Αν και ακόμα εκφράζονται ελπίδες ότι ο «καύσωνας διαρκείας» σε μια σειρά αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα, με αφετηρία την Ουγγαρία, που έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών, θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, εντούτοις η πιθανότητα το φαινόμενο να γίνει «συστημικό» -όπως παρατηρούν στελέχη του ΥΠΕΝ-, μαζί με τα ανησυχητικά σήματα που στέλνουν οι προθεσμιακές αγορές για υψηλές τιμές μέχρι το φθινόπωρο, σήμαναν «κόκκινο συναγερμό», καθώς προϊδεάζουν για νέο κύμα αυξήσεων -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- στα τιμολόγια που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές.

Ενδεικτική της ανόδου των τιμών του ρεύματος… και στην κυβερνητική ατζέντα ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ότι «εάν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα, το κράτος θα είναι εδώ», που αφήνει ανοιχτή την πόρτα λήψης έκτακτων μέτρων εάν καταστεί ανάγκη, αν και ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία και πίνακες όλο το τελευταίο διάστημα και έχει μελετήσει τις διακυμάνσεις στη χονδρική του ρεύματος, βλέποντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στο διάστημα από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 24:00 το βράδυ, οπότε η τιμή της μεγαβατώρας φτάνει ακόμα και τα 210 ευρώ, ενώ την υπόλοιπη ημέρα η τιμή πέφτει ακόμα και στα 88 ευρώ.

Έχει δει επίσης τους συγκριτικούς πίνακες που δείχνουν ότι από το 2015 μέχρι το 2023 η χώρα μας ήταν σταθερά στις τρεις πιο ακριβές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φέτος στο πρώτο εξάμηνο έχει πέσει στην έβδομη θέση.