Σε αυτό το τελευταίο σκέλος είναι που έρχεται να δώσει µια λύση το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Ετσι, λοιπόν, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, το Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχοµένου, που υπάγεται στο υπουργείο, ξεκινά έρευνα για τις ανάγκες στην αγορά εργασίας, έπειτα από αίτηµα του ΣΕΒΕ και του προέδρου του, Σίµου ∆ιαµαντίδη.

Στόχος της δράσης είναι η καταγραφή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο των πραγµατικών αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναµικό, των αιτιών και των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν κατά την αναζήτηση προσωπικού, καθώς και η κατάθεση προτάσεων που θα βελτιώσουν το πλαίσιο της απασχόλησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Είναι ένα βήµα που δεν έχει γίνει ποτέ και τα αποτελέσµατα της έρευνας θα δώσουν τη δυνατότητα στοχευµένων πολιτικών, που θα δώσουν ανάσες σε ένα χρόνιο πρόβληµα της αγοράς», αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στην «Kυριακάτικη Απογευµατινή», καλώντας τους επιχειρηµατίες που απασχολούν ή αναζητούν εργαζοµένους να µπουν στην πλατφόρµα ekt.gr/ agoraergasias και τελείως ανώνυµα να δηλώσουν πού θεωρούν πως πάσχει η αγορά. Στη βάση των ευρηµάτων της «χαρτογράφησης», θα αναζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις, σε συνεργασία µε την κεντρική διοίκηση και την επιµελητηριακή κοινότητα.

Το ερωτηµατολόγιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η συλλογή των στοιχείων πραγµατοποιείται µέσω ενός σύντοµου ερωτηµατολογίου, που απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να συµπληρώσουν το ερωτηµατολόγιο έως τις 31 Ιουλίου.

Ανάµεσα στις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι επιχειρηµατίες είναι εάν προσφέρεται εκπαίδευση στους εργαζόµενους, σε ποιες κατηγορίες εντάσσεται το ανθρώπινο δυναµικό που αναζητούν, αν απασχολείται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, πόση προϋπηρεσία θέλουν, αν αναζητούν άνδρες ή γυναίκες, τι µισθοί δίνονται και τι µορφωτικό επίπεδο αναζητείται. Οπως γίνεται αντιληπτό, µόλις τελειώσει η καταγραφή, θα υπάρξει µια πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, πετυχαίνοντας µε έναν σµπάρο δύο τρυγόνια: δηλαδή την ταχύτερη και πιο αποτελεσµατική εύρεση εργασίας, καθώς θα µπορούν να απευθυνθούν στοχευµένα στην επιχείρηση που αναζητά εργαζόµενους µε τα χαρακτηριστικά που θέλουν.

Σηµειώνεται ότι όλες οι απαντήσεις στο ερωτηµατολόγιο θα υποβάλλονται ανώνυµα και πρόκειται να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών δεικτών, έτσι ώστε µετά την καταγραφή να βγει ένα ασφαλές συµπέρασµα για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Αφού ολοκληρωθούν η έρευνα και η συλλογή των απαιτούµενων στοιχείων που θα έχουν διαµορφωθεί από τις απαντήσεις των επιχειρηµατιών, η διαδικασία καταγραφής περνάει στην επόµενη φάση.

Στο δεύτερο στάδιο εµπλέκεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα είναι εκείνο που θα κληθεί να χειριστεί τα συµπεράσµατα, αλλά και να προχωρήσει στις επόµενες κινήσεις, προκειµένου να βρεθεί λύση στο πρόβληµα που αντιµετωπίζει η χώρα µας τα τελευταία χρόνια. «Η καταγραφή αυτή είναι ένα µεγάλο βήµα για την περαιτέρω µείωση της ανεργίας και, κυρίως, για την οργάνωση του επιχειρείν στην Ελλάδα, αφού θα υπάρξει πλήρης καταγραφή των αναγκών που έχει η ελληνική αγορά», καταλήγει ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.



*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»