avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Βαγγέλης Τάβος στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" : "Γιατί δέχθηκα την πρόταση Ράµα για τη θέση Μπελέρη"

Τι δηλώνει ο υποψήφιος δήµαρχος

Ο υποψήφιος δήµαρχος Χειµάρρας µε το κόµµα του Αλβανού πρωθυπουργού µιλάει για την απόφασή του να συνεργαστεί µαζί του ενώ στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί, για το όραµά του και για τις σχέσεις του µε τον Ελληνα ευρωβουλευτή

baggelis-tavos
Ο υποψήφιος δήµαρχος Χειµάρρας για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου, Βαγγέλης Τάβος, µιλά για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο και στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» και αποκαλύπτει: Γιατί δέχθηκε την πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού για τη θέση του Φρ. Μπελέρη. Πώς είναι οι σχέσεις τους. Πώς έφτασε να συνεργάζεται µε τον Εντι Ράµα ενώ στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί. Τέλος, ποιο είναι το όραµά του για τους Χειµαρριώτες;

Είστε περιφερειάρχης Αυλώνας και κατάγεστε από τη ∆ρόπολη. Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για να διεκδικήσετε το αξίωµα του δηµάρχου Χειµάρρας;

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που µου δίνετε να µιλήσω στο ελληνικό κοινό. Το τοπικιστικό άρωµα δεν ισχύει στην περίπτωση των Ελλήνων της Αλβανίας, διότι από την ίδρυση του αλβανικού κράτους συµβάλλαµε σηµαντικά στη συγκρότησή του, συµπεριλαµβανοµένων των Χειµαρριωτών. Μπορεί αυτό να ήταν αναγκαστικό, αλλά εντός της ιδιότητας του Ελληνα και αρκετά χρήσιµο για τις σχέσεις µε το αλβανικό στοιχείο και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Κακώς η πραγµατικότητα αυτή παραβλέπεται στην Ελλάδα. Κακώς η αντιµετώπιση του Ελληνισµού στην Αλβανία γίνεται µε ελληνικά ιδεολογικά κλισέ, ταυτιζόµενα συχνά µε συµφέροντα κύκλων και στη βάση σχέσεων µε συγκεκριµένα άτοµα και οµάδες Ελλήνων στην Αλβανία, µε αποτέλεσµα τον βαθύ διχασµό µεταξύ µας. Συνεπώς, είναι θετικό που είµαι Ελληνας µειονοτικός από τη ∆ρόπολη, περιφερειάρχης της Αυλώνας, όπου συµπεριλαµβάνεται το µεγαλύτερο κοµµάτι του συµπαγούς Ελληνισµού στην Αλβανία και ασφαλώς η Χειµάρρα. ∆εν πήρα εγώ την απόφαση για τη διεκδίκηση του αξιώµατος του δηµάρχου Χειµάρρας. Μου το ζήτησαν και δέχτηκα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση. ∆έχτηκα µε βασικό όραµα να αλλάξω τη νοοτροπία διοίκησης στον ∆ήµο Χειµάρρας. Από το να προκαλούµε προβλήµατα στο όνοµα δικαιωµάτων και συµφερόντων των Χειµαρριωτών, για να επικρατούν κάποιοι πολιτικά, καλύτερα να οδηγηθούµε στην επίλυσή τους και την ικανοποίηση των συµφερόντων των δηµοτών της Χειµάρρας.

Ο Εντι Ράµα σάς έκανε την πρόταση; ∆υσκολευτήκατε να απαντήσετε θετικά;

Ναι, ο Εντι Ράµα. ∆εν ήταν διόλου εύκολη η θετική µου απάντηση. Εξέλαβα την πρόταση ως προσωπική πρόκληση και συλλογική ευθύνη προς πολλές κατευθύνσεις και επίπεδα. Υπήρχε το δίληµµα: η επικράτηση των όσων επενδύθηκαν στο θέµα Μπελέρη, µε προϋπόθεση την όλη κατάσταση στη Χειµάρρα, που οδήγησε σε βαθιά κρίση τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην επιδείνωση της κατάστασης στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, υπαγόρευε το «Οχι». Για να ξεπεραστεί αυτό το κλίµα, που φαίνεται ακατανίκητο, απαιτούσε τη δική µου πρόκληση και ευθύνη και υπαγόρευε το «Ναι!». Κοιτάξτε, η πολιτική µου καριέρα, περίπου 30 ετών, κινήθηκε µονίµως µε βάση την ίδια αρχή, κυρίως µε αποδέκτη την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν καλοί Ελληνες της Αλβανίας όσοι ανήκουν σε συγκεκριµένα σχήµατα, µε καλές σχέσεις και συµφέροντα, ακόµα και µε κόµµατα στην Ελλάδα, και το αντίθετο. ∆εν µπορεί π.χ. να είναι καλοί οι Ελληνες της παράταξης Μπερίσα και κακοί Ελληνες όσοι ανήκουν στην παράταξη Ράµα. Τόσο το χειρότερο όταν ο αρχηγός ενός κόµµατος εξουσίας στην Αλβανία είναι καλός ωσότου ταυτίζονται µαζί του τα µικροσυµφέροντα παραγόντων του Ελληνισµού στην Αλβανία, µε στήριξη στην Ελλάδα. Και όταν δεν ταυτίζονται, εκείνος αντιµετωπίζεται ως εχθρός του Ελληνισµού και της Ελλάδας, µε γνωστές τις συνέπειες. Κυρίως τη µεταξύ µας διάσπαση και αποδυνάµωση, όπως στην πράξη φαίνεται. Ούτε, επίσης, θεωρώ λύση την αξιοποίηση του Ελληνισµού της Αλβανίας µε τρόπο που οδηγεί σε άνιση αντιπαράθεση µε εθνικιστικούς κύκλους στην Αλβανία. Οι τελευταίες εξελίξεις αυτό απέδειξαν. Ανάγκασε κατά πολύ την κοινή γνώµη στην Ελλάδα να βρει καταφύγιο σε εθνικιστικά κλισέ κατά της Αλβανίας. Είναι, εξάλλου, επικίνδυνη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα η προσπάθεια εγκλωβισµού και αποµόνωσης των Ελλήνων, κυρίως στη Χειµάρρα, µέσω εθνικιστικής αντιπαράθεσης µε το αλβανικό στοιχείο. ∆εν είναι αυτή η ιστορία µας, η οποία διδάσκει την επικράτηση του Ελληνισµού µέσω συνεργασίας, διαλόγου, ανάπτυξης κοινών συµφερόντων, χωρίς την προσβολή της εθνικής ταυτότητας.

Αληθεύει ότι είχατε καταθέσει µήνυση σε βάρος του κ. Ράµα το 2021 για εξαγορά ψήφων;

Κοιτάξτε, δεν το κρύβω ότι µε τον Ράµα υπήρξαν τριβές. Η πολιτική σε µια δηµοκρατία τίποτε δεν αποκλείει. Και εφόσον εδώ συµφωνούµε µε τον Ράµα, δεν αποκλείουµε τη συνεργασία. Σε αυτό στηρίζεται τώρα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος κρίνει ότι η δική µου υποψηφιότητα δηµάρχου µπορεί να συµβάλει θετικά στο να ξεπεραστεί η κρίση µεταξύ των δύο χωρών, και εγώ θα ανταποκριθώ όπως και άλλες φορές. ∆εν αληθεύει ότι έκανα µήνυση κατά του κ. Ράµα, αλλά κατά των υγειονοµικών Αρχών, που µε αφορµή τον κορονοϊό έδωσαν εντολή να κλείσουν τα σύνορα µε την Ελλάδα λίγες µέρες πριν από τις κάλπες του 2021. Η υπόθεση εκκρεµεί δικαστικά.

Με τον Φρέντη Μπελέρη πώς είναι οι σχέσεις σας;

∆εν ήταν και οι καλύτερες. Υπήρχαν προβλήµατα της δικής του ευθύνης. Τελευταία, οι σχέσεις είχαν εξελιχτεί σε πολύ καλές. Ωστόσο, δεν νοµίζω ότι θα ορίσουν το µέλλον των σχέσεών µας τα όσα εδώ δηλώνω και πρεσβεύω. Κρίνω απαραίτητη τη συνεργασία µαζί του, όπως και µε κάθε άλλον παράγοντα σε όφελος της Χειµάρρας, των Ελλήνων στην Αλβανία και των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ποιο είναι το όραµά σας για τους Χειµαρριώτες;

Η λύση των προβληµάτων και όχι η πρόκλησή τους, που επιτρέπει την πολιτική επικράτηση κάποιων. Λύση στο περιουσιακό και σε µερικά σκέλη. Εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας για τις κατοικίες, τα οικόπεδα και τη γη γενικώς, που, από κοινού µε την παροχή και άλλων κινήτρων, θα επιτρέψει και στους Ελληνες της Χειµάρρας να ενταχτούν νόµιµα και ισχυρά στις διαδικασίες ανάπτυξης του δήµου. Για τον σκοπό αυτόν ως περιφερειάρχης ξαναλειτούργησα υπό νέες προϋποθέσεις το Υποθηκοφυλακείο στον ∆ήµο Χειµάρρας. Λήψη µέτρων για την αποφυγή των επιπτώσεων λόγω της ανυπολόγιστης προσφοράς σε χρήµα για την αγορά των ακινήτων από τρίτους. ∆ιευκόλυνση των διαδικασιών για εξασφάλιση αδειών δόµησης. Εργα που θα συµβάλουν στην ανάπτυξη του δήµου, την κοινοτική συνοχή, την προβολή των αξιών και της παράδοσης. Εξασφάλιση υποδοµών για την καλύτερη λειτουργία και αναβάθµιση του σχολείου στη Χειµάρρα, της πολιτιστικής κίνησης και άλλα πολλά.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»