«Η κυβέρνηση πρόσφατα νομοθέτησε διάταξη, η οποία λέει πως ο Εισαγγελέας εάν κρίνει ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αναθεώρηση της απόφασης για παροχή του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων να μπορεί η προστασία αυτή να αρθεί» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κος Γιάννης Μπούγας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Διαβάστε ακόμα: Αφήστε τον Κασσελάκη να μιλήσει επιτέλους, ο ατζαμής Πολάκης, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και η μάχη επιβίωσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο με τον κ. Πολάκη και την κα Συρεγγέλα, ο υφυπουργός σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι μια συμπεριφορά η οποία πρέπει να οδηγήσει, μονόδρομος είναι πλέον, στην παραίτηση του κ. Πολάκη ή στη διαγραφή του από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια ευθεία επίθεση, μια σεξιστική συμπεριφορά».

O Γιάννης Μπούγας στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα                   16-07-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάννη Μπούγα στα Παραπολιτικά 90,1:

Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο με τον κ. Πολάκη και την κα Συρεγγέλα:

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Νομίζω ότι είναι μια συμπεριφορά η οποία πρέπει να οδηγήσει, μονόδρομος είναι πλέον, στην παραίτηση του κ. Πολάκη ή στη διαγραφή του από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια ευθεία επίθεση, μια σεξιστική συμπεριφορά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και το αίτημα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Η κυβέρνηση πρόσφατα νομοθέτησε διάταξη η οποία λέει πως ο Εισαγγελέας εάν κρίνει ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αναθεώρηση της απόφασης για παροχή του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων να μπορεί η προστασία αυτή να αρθεί. Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, και αναφέρομαι σε όσα έγιναν στη Βουλή, όσα είπε ο κ. Βελόπουλος και όσα είπε ο κ. Σαράκης, ο Εισαγγελέας θα κρίνει αν μπορεί να συνεχιστεί η παροχή καθεστώτος προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στους μάρτυρες της που υπενθυμίζω αποδεδειγμένα έχουν πει ψέματα. Όλες οι υποθέσεις για τις οποίες κατέθεσαν έχουν αρχειοθετηθεί και δεν υπήρξε ένδειξη ενοχής για να προχωρήσει η διαδικασία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων και δεύτερον αποδεδειγμένα έχουν πάρει χρήματα για να καταθέσουν για την ίδια υπόθεση στην Αμερική. Με βάση το ελληνικό δίκαιο μάρτυρας ο οποίος εξαρτά από την έκβαση της υπόθεσης οποιοδήποτε οικονομικό όφελος ή έχει πάρει οποιοδήποτε αντάλλαγμα θεωρείται μάρτυρας που δεν μπορεί να τύχει της προστασίας μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος.

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Γεωργιάδης ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις που ζητούν από τον Εισαγγελέα την επαναξιολόγηση του καθεστώτος προστασίας επικαλούμενοι και τα νέα στοιχεία, και αναφέρομαι στο ότι πλέον υπάρχει ομολογία ότι πήραν 56 εκατομμύρια δολάρια μάρτυρας και δικηγόρος. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο το οποίο οφείλει να εκτιμήσει ο Εισαγγελέας ο οποίος θα επιληφθεί επί την αιτήσεων του κ. Γεωργιάδη, του κ. Λοβέρδου και όσων άλλων έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση.

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Όλες οι δικαστικές ενώσεις μίλησαν για ένα θετικό βήμα στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και χαιρέτησαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι πολύ σημαντικό για δυο λόγους, ο ένας είναι γιατί για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους οι δικαστές έχουνε πλέον λόγο και άποψη για την επιλογή της ηγεσίας τους με αποφάσεις κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας που λαμβάνουν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία η Ελλάδα ανταποκρίνεται προς όλες τις συστάσεις και της ευρωπαϊκής επιτροπής, και του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών οργανισμών που ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου. Επομένως μέσα στο ισχύον συνταγματικό πλαίσιο εξαντλούμαι κάθε δυνατότητα, εμπλέκουμε και τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία και νομίζω ότι είναι η πιο σύγχρονη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάταξη για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.