Φέτος γιορτάζουμε 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο, που συμβολίζει τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχόμενης δημοκρατίας στη χώρα, τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού για προκοπή και εκδημοκρατισμό, αλλά και τα προβλήματα που δεν καταφέραμε ακόμη να λύσουμε. Από το 1974 έως σήμερα η χώρα αντιμετώπισε πλήθος προκλήσεων κι έγιναν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα εκδημοκρατίστηκε, βρέθηκε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα, ενισχύθηκε το κοινωνικό κράτος, αλλά και το ΑΕΠ και το ατομικό εισόδημα όλων.

Ταυτόχρονα, όμως, έμειναν αρκετά ζητήματα στάσιμα, συνεχίστηκαν παθογένειες δεκαετιών και προστέθηκαν και ορισμένες νεότερες, ενώ όλοι θυμόμαστε τις δύσκολες στιγμές που μας πλήγωσαν, όπως η οικονομική κρίση. Περάσαμε στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας, αλλά και κρίσιμες στιγμές. Ομως, σε αυτά τα χρόνια η δημοκρατία αποτέλεσε το θεμέλιο της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Την περίοδο αυτή διαμορφώθηκε η σύγχρονη Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα, με επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομών και σημαντική οικιστική και γενικότερα οικοδομική ανάπτυξη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως έκανε από την ίδρυσή του, το 1923, συνέχισε σε όλο αυτό το διάστημα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, με θεμέλιο τη δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων του, συμβάλλοντας καθοριστικά σε ό,τι χρειάστηκε. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, με σκοπό να βγούμε από τη χρονίζουσα οικονομική κρίση, προχωρήσαμε ακόμα πιο δυναμικά. Βάλαμε πλάτη, ακόμα και ξεπερνώντας -πολλές φορές- τυπικές αρμοδιότητες. Στηρίξαμε την κοινωνία, την Πολιτεία και δώσαμε λύσεις σε ζητήματα που έμεναν ανοιχτά για δεκαετίες. Ολη αυτή την περίοδο το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, ως κλάδος, εργαστήκαμε ακούραστα για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των έργων και των κατασκευών.

Σήμερα, ως θεσμικός συνομιλητής και συνεργάτης της Πολιτείας, έχουμε προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να θέσουμε τα θεμέλια για μια καλύτερη Ελλάδα. Φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, αειφόρος ανάπτυξη, ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός μέσα σε ένα πολυπαραγοντικό περιβάλλον πολυεπίπεδων ανταγωνισμών και ραγδαίων αλλαγών αποτελούν τα νέα στοιχήματα της εποχής μας. Απέναντι σε αυτά, το ΤΕΕ και ο κλάδος των μηχανικών έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε συνεργαζόμενοι να βγούμε μπροστά και να χτίσουμε μια πιο ισχυρή και ανθεκτική Ελλάδα. Να κερδίσουμε το στοίχημα για τη χώρα που θέλουμε και δικαιούμαστε για εμάς και τα παιδιά μας. Και αυτό είναι κάτι που χρωστάμε στους προγόνους μας για τις θυσίες που έκαναν, στην ιστορία μας, στους εαυτούς μας, αλλά και στις επόμενες γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΕΕ πλέον όχι μόνο προτείνει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του, όσα καθυστέρησαν επί δεκαετίες. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, έχοντας ως στόχο την Ελλάδα του αύριο, τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου του κλάδου μας, της χώρας και της ζωής των πολιτών.

Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γνώση, με κύριο στόχο την προώθηση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, αλλά και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευών. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», η Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Πολεοδομιών, τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη τη χώρα, η Ηλεκτρονική Εκδοση Οικοδομικών Αδειών, οι «Εξυπνες Γέφυρες», ο Προσεισμικός Ελεγχος των δημόσιων κτιρίων αποτελούν μερικά μόνο από τα έργα που ολοκληρώσαμε ή ολοκληρώνουμε την τρέχουσα περίοδο. Μάλιστα, σημαντικά εργαλεία προς την υλοποίηση αυτών και άλλων ακόμα έργων αποτελούν η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα, στηρίζουμε κάθε μικρή ή μεγάλη επένδυση με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στη χώρα και την κοινωνία, όπως τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια («Εξοικονομώ», «Ηλέκτρα» κ.λπ.), οι αδειοδοτήσεις έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο αγωγός TAP και η ανάπλαση του Ελληνικού. Τα κάνουμε όλα αυτά γιατί οι μηχανικοί και, συνακόλουθα, το ΤΕΕ είμαστε αλληλένδετα συνδεδεμένοι με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στηρίζοντας το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε έμπρακτα, με όλες μας τις δυνάμεις, έργα ουσίας, τα οποία συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θωρακίζουν και εκσυγχρονίζουν τις δημόσιες υποδομές. Γιατί πιστεύουμε, όπως έχουν αποδείξει στην πράξη τα 100 χρόνια ιστορίας του φορέα των μηχανικών, ότι ισχυρό ΤΕΕ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Η γιορτή μισού αιώνα αδιάκοπης δημοκρατίας στην πατρίδα αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία μας και να μάθουμε από τις αστοχίες του παρελθόντος.

Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, εντείνοντας τις προσπάθειές μας, ώστε να προχωρήσουμε στις τομές και τις αλλαγές που απαιτούνται. Να συμβάλουμε ο καθένας από την πλευρά του και να χτίσουμε μια πιο πράσινη, πιο σύγχρονη, πιο πλούσια και ισχυρή Ελλάδα, που θα είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Να συνδιαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος όλων των πολιτών. Ωστε μέσα από την υγιή και σύγχρονη ατομική προκοπή να έρθουν η ανάπτυξη της χώρας και η συλλογική ευημερία.

* Ο Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος