Κατά τη μακροχρόνια δημοσιογραφική μου πορεία, ασχολήθηκα στο αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ που υπηρέτησα με πολλές χιλιάδες εγκλήματα, πολλά από τα οποία συγκλόνισαν την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Με την ευκαιρία της έκδοσης του επετειακού φύλλου της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», που περιλαμβάνει στο συγκεκριμένο φύλλο διάφορα γεγονότα από την εποχή της Μεταπολίτευσης έως τις μέρες μας, θα αναφερθώ σε πέντε εγκλήματα που έχουν μείνει για πάντα στα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας.

Σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και τις επόμενες γενιές (παιδιά, εγγόνια και τις ίδιες τις οικογένειες των θυμάτων και των δραστών), δεν θα αναφέρω τα επώνυμα των εμπλεκομένων. Ολα τα άλλα στοιχεία θα υπάρχουν στο κείμενο.

Στραγγάλισε και τεμάχισε τη σύζυγό του

Ενα έγκλημα ζήλιας και πάθους διαπράχθηκε την 25η Ιουνίου 1987 στα Κάτω Πατήσια. Δράστης ο Παναγιώτης Φρ., τότε 27 χρόνων, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, και θύμα η 18χρονη σύζυγός του, Ζωή. Ο Παναγιώτης ζήλευε υπερβολικά τη σύζυγό του και είχαν συχνούς καυγάδες. Το μοιραίο βράδυ κατά την επιστροφή τους από νυχτερινή έξοδο διαπληκτίστηκαν έντονα. Ο Παναγιώτης είχε ισχυρισθεί τότε ότι πάνω στον τσακωμό τους την έσπρωξε με δύναμη και χτύπησε το κεφάλι της στο σίδερο του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Από την ιατροδικαστική εξέταση, όμως, προέκυψε ότι ο θάνατός της επήλθε από στραγγαλισμό με τα χέρια. Ο δράστης τεμάχισε το σώμα της άτυχης Ζωής, τοποθέτησε τα μέλη σε σακούλες σκουπιδιών και τις έριξε σε κάδο απορριμμάτων, με την προοπτική ότι το πρωί το απορριμματοφόρο θα εξαφάνιζε τα τεμάχια του πτώματος. Ενας συλλέκτης γραμματοσήμων που έψαχνε στον κάδο είδε έντρομος μέσα σε σακούλα ανθρώπινα μέλη και ειδοποίησε την Αστυνομία. Τα μέλη του πτώματος μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο και μετά την αναγνώριση των στοιχείων της κοπέλας συνελήφθη ο σύζυγος. Το Κακουργοδικείο καταδίκασε τον δολοφόνο σε ισόβια κάθειρξη.

«Εταιρεία δολοφόνων»

Η αποκαλούμενη «εταιρεία δολοφόνων» έδρασε στη δεκαετία του 1980. Πρωταγωνιστής ήταν ένας δικηγόρος, πρώην δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής. Εντόπιζε ηλικιωμένα άτομα που ήταν ευκατάστατα και είχαν προβλήματα υγείας. Μαζί με τους συνεργούς του τα προσέγγιζαν και, με το καλό ή με το κακό, αποσπούσαν τις υπογραφές τους σε λευκές κόλλες, πάνω στις οποίες συνέτασσαν πλαστές διαθήκες και έπαιρναν τις περιουσίες τους. Στη συνέχεια δολοφονούσαν τα θύματά τους, φροντίζοντας όμως οι θάνατοι να οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Ο δικηγόρος Χρήστος Π. και η εγκληματική του ομάδα είχαν δολοφονήσει τουλάχιστον οκτώ ηλικιωμένους, μεταξύ τους και έναν ηλικιωμένο εφοπλιστή. Μάλιστα, οι συνεργοί του παρουσίασαν στο δικαστήριο και πλαστή ληξιαρχική πράξη θανάτου του ιδίου, ώστε να γλυτώσει έξι δίκες για απάτη και παραβίαση του νόμου περί επιταγών, ενώ ήταν δήμαρχος στη Νέα Χαλκηδόνα…

Ο φοιτητής που ξεκλήρισε την οικογένειά του

Η υπόθεση διαδραματίστηκε στη Θάσο τον Μάιο του 1996 και πρωταγωνιστής ήταν ο 27χρονος Θεόφιλος Σ., φοιτητής Νομικής. Θύματά του ήταν ένας θείος του, μόνιμος κάτοικος Βελγίου, που είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, ο πατέρας του, η μητέρα του, η αδελφή του και η γιαγιά του. Μετά τις άγριες δολοφονίες, τεμάχισε τα πτώματα και επί τρεις μέρες με το φέρι μποτ της γραμμής τα μετέφερε διαμελισμένα σε σακούλες σκουπιδιών στην Καβάλα και τα έθαβε στον σκουπιδότοπο της περιοχής Πέρνης. Το μακελειό αποκαλύφθηκε δυόμισι μήνες αργότερα. Η καταγγελία στην Αστυνομία έγινε όταν η σύζυγος του δολοφονημένου θείου του από το Βέλγιο δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον άνθρωπό της. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας καταδίκασε τον Θεόφιλο σε πέντε φορές ισόβια. Ο πρωταγωνιστής του μακελειού στις 12 Φεβρουαρίου 2019 εντοπίστηκε νεκρός στα λουτρά του ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού. Ο θάνατός του, όπως διαπιστώθηκε, επήλθε από ανακοπή καρδιάς.

Η υπόθεση Αλεξ στη Βέροια

Πρωταγωνιστής και θύμα ήταν ο Αλεξ, 11χρονος μαθητής στη Βέροια. Πρόκειται για ένα σπάνιο συμβάν στα αστυνομικά χρονικά με δράστες και θύμα ανηλίκους. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2006, η υπόθεση όμως βγήκε στην επικαιρότητα ύστερα από τέσσερις μήνες, καθώς αρχικά εμφανίστηκε ως εξαφάνιση. Ο 11χρονος μαθητής, που καταγόταν από τη Γεωργία, ζούσε με τη μητέρα του, Νατέλα, στη Βέροια. Ο Αλεξ ήταν αθλητής του μπάσκετ και το μοιραίο απόγευμα είχε πάει για προπόνηση. Στο γήπεδο διαπληκτίστηκε με πέντε άλλους μαθητές. Αυτοί τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι, στα πόδια και στην κοιλιακή χώρα. Στην προσπάθεια να τους ξεφύγει, ένα από τα παιδιά τού έβαλε τρικλοποδιά, με αποτέλεσμα να πέσει ο Αλεξ από μαρμάρινη σκάλα και να τραυματισθεί θανάσιμα. Τα παιδιά μετέφεραν το άψυχο κορμί του και το έκρυψαν σε παρακείμενο εγκαταλελειμμένο σπίτι. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των παιδιών, αργότερα μετέφεραν το πτώμα στο ποτάμι Τριπόταμος και από τη γέφυρα Μπαρμπούτα το πέταξαν στα νερά και ποτέ δεν βρέθηκε. Τα πέντε παιδιά που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ήταν δύο αδέλφια Ελληνόπουλα, το τρίτο ρουμανικής καταγωγής, το τέταρτο Bορειοηπειρωτόπουλο και το πέμπτο αλβανικής καταγωγής και οι ηλικίες τους ήταν 12 και 13 ετών. Η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Δικαστήριο Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, όπου εξετάστηκαν συνολικά 98 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Επίσης, κατηγορήθηκαν οι γονείς τριών παιδιών και ο παππούς των δύο άλλων, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή για παραμέληση ανηλίκων και άλλα αδικήματα.

Η δολοφονία της Καρολάιν

Αλλη μία συζυγοκτονία, που διαπράχθηκε στα Γλυκά Νερά Αττικής με δράστη τον πιλότο Μπάμπη Αν. και θύμα τη σύζυγό του, Καρολάιν. Ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021, ο πιλότος τηλεφώνησε στην Αστυνομία και κατήγγειλε ότι τρεις κουκουλοφόροι ληστές μπήκαν στο σπίτι του από παράθυρο του υπογείου, σκότωσαν τον σκύλο του και στη συνέχεια δολοφόνησαν τη σύζυγό του, που προσπάθησε να τους επιτεθεί όταν ένιωσε ότι απειλείται η 11μηνη κορούλα της. Πριν αποχωρήσουν, όπως είπε, τον έδεσαν χειροπόδαρα με σχοινί και τον φίμωσαν, αλλά ο ίδιος κατάφερε να λυθεί και ειδοποίησε την Αστυνομία. Υστερα από 27 ημέρες, η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την υπόθεση, καθώς ο πιλότος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι αυτός σκότωσε τη σύζυγό του. Ισχυρίστηκε ότι συνεχώς καυγάδιζαν τον τελευταίο καιρό και η Καρολάιν ήθελε να τον εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί και την κορούλα τους, πράγμα που τον έβγαλε εκτός εαυτού. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2023 και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον καταδίκασε για τη δολοφονία της συζύγου του σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον δέκα χρόνια για τη θανάτωση του σκύλου τους και άλλα πλημμελήματα.