Αιφνιδίασε τους πάντες χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εμφανίστηκε συναινετικός, να παίρνει όλες τις αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα πίσω, λέγοντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν επηρεάζεται από κανέναν ούτε κρύβεται πίσω από κείμενα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν διαγραφές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να κάνει αποδεκτές τις απόψεις των οκτώ στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας που διαφωνούν μαζί του και οι οποίοι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν καταθέσει κείμενο το οποίο αναφερόταν στα «μαύρα χρήματα» για τα οποία έχει μιλήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

*Διαβάστε ακόμα: Στο τραπέζι η προεκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς - Η δύσκολη εξίσωση με τον επικεφαλής


Στέφανος Κασσελάκης: Πρόθεσή μου να προχωρήσουμε συλλογικά, ενωμένα, μπροστά

«Έχω έρθει εδώ κάνοντας μία προσπάθεια σύνθεσης απόψεων στο κείμενο για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Η πρόθεσή μου είναι ειλικρινής στο να προχωρήσουμε συλλογικά, ενωμένα, μπροστά. Η κοινωνία έχει κουραστεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενσωμάτωσε τις απόψεις των διαφωνούντων στην πολιτική απόφαση, με αποτέλεσμα να την ψηφίσουν όλα τα στελέχη του οργάνου.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις "δούναι και λαβείν" με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019. Βασιζόταν και βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και στις συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. Είναι το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε τράπεζες, έχοντας αποπληρώσει το δάνειό του, έχοντας έτσι την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σχετικά με το μείζον θέμα των ''κόκκινων'' δανείων, την έλλειψη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό και, βέβαια, την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα με τη στάση μας για την Attica Banκ».


Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις για τα οικονομικά

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε:
  • Αύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.
  • Οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας.
  • Μεγάλη οικονομική εξόρμηση τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, συνδυασμένη με έκδοση κάρτας μέλους.
  • Επανεξέταση των εξόδων των ΝΕ, σε συνεργασία με τις ΝΕ.
  • Συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και Περιφέρεια.
Μεγάλη συζήτηση έγινε σχετικά με τη διάσωση την ΜΜΕ. Αυτό που προτάθηκε είναι το 45% κρατικής επιχορήγησης να πηγαίνει στις διοικήσεις των ΜΜΕ. Οι διαφωνούντες ζήτησαν πάντως να παρουσιαστεί σχέδιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό επιφυλάχτηκαν να αποφασίσουν για το θέμα.


Τι αποφασίστηκε για τον Παύλο Πολάκη

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα Πολάκη, με πολλά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να ζητούν την πολιτική καταδίκη των όσων είπε ο βουλευτής Χανίων. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για σεξιστικά σχόλια, ενώ με την άποψη συντάχθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είπε ότι τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν, καθώς περιέχουν σεξιστικό περιεχόμενο.

Τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που να καταδικάζει τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης στη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, χωρίς όμως να κατονομάζει τον κ. Πολάκη!