Δόθηκε, όπως αναμενόταν, το τελικό «πράσινο φως» για την προμήθεια των stealth μαχητικών F-35 αλλά και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων τύπου Camcopter S-100, που θα επιχειρούν από τις νέες φρεγάτες του στόλου, τις γαλλικές FDI ΗΝ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Εγκρίθηκε επίσης η αποστολή της αντιαεροπορικής συστοιχίας Crotale στο Παρίσι για την κάλυψη του εναέριου χώρου της πόλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έγινε συζήτηση σχετικά με τη μέχρι τώρα διαχείριση των πυρκαγιών από την Πολιτική Προστασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ως τώρα ανταπόκριση του μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι είμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου. Η παραπάνω διαπίστωση του πρωθυπουργού διαπερνά τα όρια του Μαξίμου, καθώς ομολογουμένως η αντίδραση του μηχανισμού πυρόσβεσης, και μάλιστα σε πολύ δύσκολες πυρκαγιές και με ισχυρούς ανέμους να πνέουν στα μέτωπα, υπήρξε όντως γρήγορη και καθ’ όλα αποτελεσματική.


Οι επόμενες πράξεις πριν την απραλαβή των F-35

Όσον αφορά τα νέα αμερικανικά μαχητικά, θυμίζουμε ότι τον δρόμο για την απόκτηση των F-35 άνοιξε η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής, που συνεδρίασε στις 27 Ιουνίου, και η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ ήταν το επόμενο τυπικό βήμα. Θα ακολουθήσει το τελικό κείμενο της επιστολής αποδοχής (LOA) στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ώστε, με τη σειρά της, να το κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη στη διαδικασία παραγγελίας των νέων 20 μαχητικών 5ης γενιάς. Η παραλαβή των game changer μαχητικών, κόστους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, θα ξεκινήσει το 2028 και η άφιξή τους στην 117 Πτέρυγα Μάχης προγραμματίζεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.