Για εκλογές το 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και με στόχο την αυτοδυναμία, την οποία χαρακτήρισε εφικτή και ως τη μόνη επιλογή, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προταθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρύτερη αποδοχή

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται ευρύτερη αποδοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι και φρόντισε να κόψει την όποια συζήτηση σε αυτή τη χρονική φάση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις επί του θέματος, επειδή «είναι άκομψο για τον θεσμό».

Όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες κινήσεις και την κοινή εμφάνιση των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή είπε ότι σέβεται και τιμά πρόσωπα που έκατσαν στην καρέκλα του πρωθυπουργού. «Έχουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνώ με όλα, αλλά έχουν δικαίωμα να τις εκφράζουν. Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο. Η πολιτική της ΝΔ αυτή τη στιγμή εκφράζεται από εμένα και την κυβέρνηση, που πήρε ισχυρή εντολή να ασκήσει συγκεκριμένη πολιτική», ανέφερε.

Για την κριτική που δέχεται ότι έχει εγκαταλείψει τη Δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Έχουμε κερδίσει πέντε εκλογές. Δύο φορές 40%. Άρα κάτι σωστό κάναμε. Στους πολίτες με πιο πατριωτικές ανησυχίες θα τους απαντήσω να κοιτάξουν αν η θέση της χώρας στη διπλωματία, στην άμυνα, στην οικονομία είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή. Στους δείκτες σκληρής αποτροπής δείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι αστείο να ακούγεται ότι υποβαθμίζουμε την άμυνα της χώρας».

Μητσοτάκης: Τι είπε για ανομία, ακρίβεια και Βόρεια Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην ανομία, στη Μύκονο και όπου αλλού, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα επιβάλει τον νόμο παντού. «Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, κοιτάμε, παρεμβαίνουμε. Για Μύκονο κάντε υπομονή λίγο ακόμα», σημείωσε προαγγέλλοντας εξελίξεις.

Σχετικά με τον πληθωρισμό τόνισε πως συνιστά πανευρωπαϊκό και δομικό πρόβλημα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι τιμές θα πέσουν, ενώ επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ δεν πρόκειται να μειωθεί. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε έναν βαθμό δούλεψαν τα μέτρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία και τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα ακόμη μήνυμα συμμόρφωσης στη γειτονική χώρα: «Είχε προβλήματα η συμφωνία... Η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Δεν θα υπάρξει ούτε βήμα, αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας για την ονομασία».