«Νυστέρι» στις εγκληµατικές οµάδες που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο βάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας νέες συλλήψεις το προσεχές διάστηµα, µε αφορµή την πρωτοφανή σε σκληρότητα δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου-µηχανικού Παναγιώτη Στάθη το πρωί της 2ας Ιουλίου στην είσοδο του γραφείου του, στο Νέο Ψυχικό. Η προφυλάκιση του 44χρονου ηµεδαπού δράστη το µεσηµέρι της Πέµπτης αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η Αστυνοµία φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ηθικό αυτουργό του εγκλήµατος και σε πυρήνες των συνδεόµενων µε την αποκαλούµενη Greek Μafia.

Για τον σκοπό αυτόν, σε συνεργασία µε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους, οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνοµίας ερευνούν κάθε πτυχή της δράσης µεγαλοεργολάβων και µεσιτών, αναζητώντας τις διασυνδέσεις τους µε οµάδες παροχής προστασίας σε καταστήµατα εστίασης και ψυχαγωγίας.
Πέρα από τη δικογραφία για τον άτυχο επιστήμονα, συντάσσεται και δεύτερη, που αφορά τη «χαρτογράφηση» του εγκλήµατος
«Ολα αυτά που συµβαίνουν στη Μύκονο και σε άλλα νησιά, όπως η Ζάκυνθος, δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα, όχι στους κατοίκους, αλλά και στους τουρίστες και τους υγιείς επιχειρηµατίες», σηµείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι, πέρα από τη δικογραφία για τον άτυχο επιστήµονα, συντάσσεται και δεύτερη, που αφορά στη χαρτογράφηση του εγκληµατικού πανοράµατος. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που ενώθηκαν µετά το 2018 και πλέον ελέγχουν τα πάντα στο νησί, από τις παράνοµες οικοδοµικές εργασίες µέχρι και τις ταµειακές µηχανές των υπερπολυτελών καταστηµάτων.

Αυθαιρεσίες

Βεβαίως, η λοκοµοτίβα του «µαύρου» χρήµατος δεν είναι άλλη από την κτηµατοµεσιτική αγορά, καθώς η Μύκονος είναι από τις ακριβές περιοχές της Μεσογείου, παρότι η άναρχη δόµηση και ο οικοδοµικός οργασµός των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα στα δίκτυα υποδοµών του νησιού. Παλαιότερη εισαγγελική έρευνα είχε ασχοληθεί µε ανεγέρσεις κτισµάτων σε συγκεκριµένες περιοχές στις οποίες υπήρχαν παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισµοί.

Διαβάστε ακόμα: Χρυσοχοΐδης: Στα χέρια της ΕΛΑΣ ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα "μπράβων της νύχτας"


Σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί οποιαδήποτε οικοδοµική εργασία είναι απαραίτητη η γνωµοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Λαδώνοντας» λοιπόν ή εκβιάζοντας τις υπηρεσίες, οι επιτήδειοι κατάφερναν να νοµιµοποιούν αυθαίρετες κατασκευές. Παράλληλα, η άφιξη Ιρανών επενδυτών στην Ερµούπολη της Σύρου, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την άνοιξη του 2022 µεγάλωσε πολύ τις προσδοκίες ότι το σχέδιό τους για την εξαγορά ακινήτωνφιλέτων στη Μύκονο, ύψους άνω των 80 εκατοµµυρίων ευρώ, θα ολοκληρωνόταν σύντοµα, αφού διέθεταν µετρητά, αλλά όχι χρόνο. Σε ανάλογες περιπτώσεις, στο Βερολίνο, στη Βιέννη και παλαιότερα στο Μπουένος Αϊρες και στη Γενεύη «οι Πέρσες τελείωναν τη δουλειά µέσα-έξω», επενδύοντας τεράστια ποσά για αγορές εκτάσεων-φιλέτων, τις οποίες, αφού χρησιµοποιούσαν ως ορµητήρια των εγκληµατικών τους δραστηριοτήτων, στη συνέχεια αξιοποιούσαν τουριστικά ή οικιστικά.


Άδειες διαμονής

Στους κύκλους των µηχανικών, συναδέλφων του Παναγιώτη Στάθη, συζητείται έντονα η εµπλοκή στην πώληση σε Ιρανούς επενδυτές τεµαχίων µε κτίσµατα αξίας 80 εκατ. ευρώ, καθώς στη διαδικασία θέλησαν να παρέµβουν µεσίτες, αν και οι ενδιαφερόµενοι ζητούσαν µόνο, ασχέτως ποιον θα πλήρωναν, να επιλυθούν το συντοµότερο τα γραφειοκρατικά ζητήµατα, για να εξασφαλίσουν άδειες διαµονής (Golden Visa) σε 20-25 οµοεθνείς τους.
Στους κύκλους των µηχανικών συζητείται έντονα η εµπλοκή στην πώληση σε Ιρανούς επενδυτές τεµαχίων µε κτίσµατα αξίας 80 εκατ. ευρώ
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», κλιµάκια αλλοδαπών υπηρεσιών µε ισχυρότερη παρουσία µετά το ξέσπασµα του πολέµου στη Γάζα φέρεται να ταυτοποίησαν µεταξύ των επενδυτών 3 Ιρανούς και έναν Λιβανέζο. Παραµένει άγνωστο αν και πόσοι από αυτούς ζουν ακόµη, καθώς εκτιµάται ότι ορισµένοι συνόδευαν τον πρόεδρο του Ιράν, Ιµπραΐµ Ραϊσί, και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αµιραµπντολαχιάν, στη µοιραία πτήση του ελικοπτέρου που κατέπεσε στις 19 Μαΐου στα σύνορα της χώρας µε το Αζερµπαϊτζάν.


Υποψίες για τις τοποθετήσεις Ιρανών και Τούρκων από την έναρξη της εφαρµογής του µέτρου της Golden Visa

Πολλές τοποθετήσεις Ιρανών και Τούρκων από την έναρξη της εφαρµογής του µέτρου της Golden Visa το 2013 γίνονταν στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, µε αποτέλεσµα από τότε να προκαλέσουν υποψίες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις εµφανίζονταν στα συµβόλαια αγοραπωλησιών από κοινού ή µε παρένθετα συγγενικά πρόσωπα. Η Μύκονος και λιγότερο η Τήνος, η Πάρος, η Ιος και η Σίφνος ήγειραν το ενδιαφέρον τους την τελευταία τριετία, όταν αποφάσισαν να αγοράζουν µεγάλες οικίες (βίλες, µεζονέτες κ.τ.λ.) σε τουριστικές περιοχές προς ισχυροποίηση των προσχηµάτων τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα άδειες µακράς διαµονής (5+3 έτη) και ελεύθερης µετακίνησης στις χώρες Σένγκεν.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»