«Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων», δήλωσε κατά την επίσκεψή της στον e-ΕΦΚΑ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Κεραμέως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου και τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Μηλαπίδη.

Η δήλωση της Νίκης Κεραμέως

«Επισκέφθηκα σήμερα τις εγκαταστάσεις στις οποίες υλοποιούμε ένα κεφαλαιώδες έργο ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας των πολιτών, δηλ. έντυπων -ακόμη και χειρόγραφων- εγγράφων ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών προς χρήση από τον e-ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η σάρωση των εγγράφων και η εξαγωγή των σχετικών δεδομένων πραγματοποιούνται με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο απώτερος στόχος μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, με σκοπό την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική έκδοση συντάξεων και συνεπώς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Κατά τα λοιπά, η υπουργός Εργασίας ενημερώθηκε από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, για τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού, όπου τόνοι έγγραφου υλικού μετατρέπονται σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα.

Δείτε φωτογραφίες:

kerameos-efka__4_
kerameos-efka__1_
kerameos-efka__2_
kerameos-efka__3_


Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί δύο διακριτά έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του Φορέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ. Αντικείμενο των έργων αποτελεί η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα εν λόγω έργα είναι από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing - IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.