Στο παλάτι Μπλενχάιμ της Αγγλίας, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με οικοδεσπότη τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, αλλά και με τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο να παραθέτει γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Πρόκειται για ένα νέο διεθνές φόρουμ, που αποτελεί έμπνευση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ιούνιο του 2022. Φέρνει σήμερα στο ίδιο τραπέζι τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που ο λεγόμενος «ελέφαντας στο δωμάτιο» θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και τι θα σημάνει για την Ευρώπη ενδεχόμενη επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

*Διαβάστε ακόμα: Κινήσεις υψηλής διπλωματίας από τον Μητσοτάκη - Τι λένε στα "Παραπολιτικά" κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στο ΝΑΤΟ


Αγγλία: Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (συνολικά έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες) θα απασχολήσουν η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα και η μετανάστευση, θέματα που θα συζητηθούν σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι βέβαια η συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τη θέση ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας «και για να μη συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μία από τις τελευταίες μεγάλες διεθνείς συναντήσεις που θα συμμετέχει, καθώς προσεχώς θα τον διαδεχθεί ο Αντόνιο Κόστα.


Και το μεγάλο ζητούμενο της ηγεσίας της Κομισιόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το μεγάλο ζητούμενο της ημέρας είναι, βέβαια, αν στο άλλο κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα, αυτό της ηγεσίας της Κομισιόν, θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει εξαρχής τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει τον λόγο στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει το όραμα και τα σχέδιά της ως εκ νέου υποψήφια πρόεδρος της Επιτροπής.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μυστική ψηφοφορία σε κάλπη, η οποία θα διεξαχθεί στις 2 το μεσημέρι, μετά τη συζήτηση. Αθροιστικά τα τρία κόμματα που στηρίζουν δημόσια τη Φον ντερ Λάιεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, με 401 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720 και η ίδια χρειάζεται κατ’ ελάχιστο 361 ψήφους για να εκλεγεί, με αναλυτές να εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι οριακό.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα για τη Φον ντερ Λάιεν έχει βαρύνει η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απεφάνθη ότι η Κομισιόν δεν προσέφερε στο κοινό αρκούντως ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, το 2020 και το 2021 συνήφθησαν μεταξύ της Επιτροπής και φαρμακευτικών επιχειρήσεων συμβάσεις αγοράς εμβολίων για την πανδημία του κορονοϊού και αποδεσμεύθηκαν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια οριστική παραγγελία η οποία αφορούσε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Το 2021, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιώτες ζήτησαν την πρόσβαση στις συμβάσεις αυτές και σε ορισμένα συναφή έγγραφα, προκειμένου να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους και να βεβαιωθούν ότι διασφαλίζεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως τόνισαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μερική μόνο πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο σε μη εμπιστευτική μορφή και εκείνοι με τη σειρά τους άσκησαν προσφυγές ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις αποφάσεις του το Γενικό Δικαστήριο δέχεται εν μέρει τις δύο προσφυγές και ακυρώνει τις αποφάσεις της Επιτροπής κατά το μέρος που περιέχουν πλημμέλειες, όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση.