Λιγότερο από ένα 24ωρο πριν από την ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωδικαστήριο αποφάσισε ότι παρατύπως η απερχόμενη Κομισιόν κρατούσε κρυφά επίμαχα αποσπάσματα των συμβολαίων για την προμήθεια εμβολίων κατά την πανδημία.

Σύμφωνα με την απόφαση «η παράβαση αυτή αφορά ιδίως τους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίοι αφορούν την αποζημίωση καθώς και τις δηλώσεις περί απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας για την αγορά εμβολίων».

*Διαβάστε ακόμα: Απόφαση-κόλαφος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μία μέρα πριν από την ψηφοφορία για την επανεκλογή της - Τι γράφει το Politico για την υπόθεση εμβολίων κατά της Covid-19

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2s0y8vfuhzd)

Κομισιόν: Οι συσχετισμοί και οι κατηγορίες

Στο Ευρωδικαστήριο προσέφυγε η ομάδα των Πράσινων, στην οποία ελπίζει η Φον ντερ Λάιεν να βρει ψήφους για να καλύψει ενδεχόμενες «ανταρσίες» στις τρεις ευρωομάδες που επισήμως τη στηρίζουν: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και Renew Europe.

Συνολικά αυτές αθροίζουν 401 ευρωβουλευτές, υπερβαίνοντας το απαιτούμενο όριο των 361, πλην όμως υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι και στις τρεις ευρωομάδες θα υπάρξουν διαρροές. Κάτι που γίνεται πιο πιθανό στο κλίμα που δημιούργησε η χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη Φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κατηγορείται ότι η σύμβαση με την Pfizer για την αγορά εμβολίων υπήρξε προκλητικά ευνοϊκή για την αμερικανική εταιρεία. Μάλιστα η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε την περίοδο υπογραφής της σύμβασης ότι τη διαπραγματεύτηκε η ίδια με SMS με τον CEO της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά. Όταν ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία, εκείνη αρνήθηκε την πρόσβαση στις συμβάσεις επικαλούμενη τον σεβασμό του εμπορικού απορρήτου. Τελικά τους έδωσε μια επεξεργασμένη εκδοχή των συμβολαίων. Επί της ουσίας της υπόθεσης εκκρεμεί έρευνα από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα.


Οι φόβοι για διαρροές

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι και είναι μυστική. Κάτι που τροφοδοτεί τους φόβους περί διαρροών από τις ευρωομάδες που στηρίζουν τη Φον ντερ Λάιεν, αλλά δημιουργεί και περιθώριο στήριξής της από άλλους ευρωβουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των Πράσινων κρίσιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί η στάση των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ορκισμένοι εχθροί της Φον ντερ Λάιεν αλλά και ευρωβουλευτές που τη βλέπουν πιο θετικά.