Οι μεγάλες δυνατότητες του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού, όταν αυτές δεν ακυρώνονται από τη γραφειοκρατία και τον κομματισμό, αναδείχθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην ταχύτατη σχεδίαση και κατασκευή του αντι-drone «Κένταυρος» από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

*Διαβάστε ακόμα: Κόλπος του Άντεν: Η φρεγάτα "Ψαρά" αντιμετώπισε σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων - Τουλάχιστον ένα κατερρίφθη


Το αντι-drone υπερόπλο made in Greece 

Οι τρεις καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones / UAVs) από τη φρεγάτα «Ψαρά» κάνουν πολλές τρίτες χώρες να στρέφουν την προσοχή τους στο ελληνικό σύστημα, την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν να τα έχουν… χαμένα από τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του όπλου αλλά κυρίως από την αστραπιαία αντίδραση της πολεμικής μας βιομηχανίας.

Οι επιδόσεις του ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης συστήματος εκπομπής παρεμβολών, που δίνει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τα εχθρικά drones χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός σε μεγάλες αποστάσεις, εντυπωσίασαν ακόμη και τον κυβερνήτη του ολλανδικού πλοίου υποστήριξης «HNLMS Karel Doorman», ο οποίος βρισκόταν πάνω στη φρεγάτα μας για επίσκεψη εργασίας και είδε σε πραγματικό χρόνο όλη την ελληνική επιχείρηση. Αυτό το soft kill όπλο made in Greece δεν αποτελεί τη μοναδική πολύ σημαντική προσθήκη για τις ελληνικές δυνάμεις μπροστά στην αυξημένων απαιτήσεων επιχείρηση «Ασπίδες», αλλά αποτυπώνει και τα μεγάλα βήματα που μπορούν να γίνουν στην εντός συνόρων πολεμική βιομηχανία, η οποία αναπτύσσει επίσης τα προγράμματα «Αρχύτας» και «Γρύπας».


Αυτό είναι το σύστημα παρεμβολών "Κένταυρος" κόντρα στους Χούθι

Ο «Κένταυρος», παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε για χρήση από τον Στρατό Ξηράς ως εποχούμενο αντι-drone, έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στη ναυτική εκδοχή του. Έχοντας ως βάση τη χερσαία έκδοση, η ΕΑΒ προσάρμοσε το anti drone σύστημα στις ανάγκες των φρεγατών που θα συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά Μέσα μπορεί να αποκόψει το drone από τον χειριστή του και αυτό χωρίς καθοδήγηση να πέσει στη θάλασσα, προχωρεί δηλαδή σε «μαλακό θάνατο» - αυτό στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ονομάζουν «soft kill». Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι στο Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν την εγκατάσταση του «Κένταυρος» και στην επόμενη μονάδα που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, τη φρεγάτα «Σπέτσαι».

Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο και, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη παραγγελία στην ΕΑΒ, η εναλλακτική λύση θα ήταν να ξηλωθεί το anti drone σύστημα από το «Ψαρά» και να τοποθετηθεί στο «Σπέτσαι». Η απεγκατάσταση και η εκ νέου εγκατάσταση, όπως και η εκπαίδευση του πληρώματος, θα απαιτήσουν όμως αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο απόπλους της επόμενης φρεγάτας για τον Κόλπο του Άντεν. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ενταχθεί στην επιχείρηση «Ασπίδες» με φρεγάτες ΜΕΚΟ, μονάδες δηλαδή παλαιότερης τεχνολογίας, οι οποίες θα πρέπει έτσι και αλλιώς να εκσυγχρονιστούν. Γι' αυτό και έχουν υπάρξει συζητήσεις-προτάσεις, εκτός του υφιστάμενου «Κενταύρου», η ΕΑΒ να λάβει παραγγελία από το ΠΝ για ακόμη τρεις ώστε να ενισχυθούν και οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Ύδρα» με τον πλέον δοκιμασμένο στο πεδίο παρεμβολέα.


Τα οφέλη για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας αναμένεται να συμβάλει πολυεπίπεδα στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Καλύπτοντας τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας μέσω της ΕΑΒ, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και περιορίζεται η εξάρτηση από ξένους προμηθευτές. Αναβαθμίζονται επίσης η τεχνογνωσία και η κατάρτιση του προσωπικού της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία ήδη προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί και το πρόγραμμα «Αρχύτας».

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μεικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAVs, καθώς διαθέτει κάθετη απογείωση και προσγείωση (VTOL), βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων. Σε πρώτη φάση θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 25 κιλά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, πιο εξελιγμένες εκδόσεις. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το drone «Γρύπας», που δείχνει ότι ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά. Ο «Γρύπας» είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθαρά επιθετικού ρόλου, που θα φέρει οπλισμό και αυτονομία που θα πλησιάζει τις 40 ώρες, ενώ η εμβέλειά του θα ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται για αερόχημα βάρους άνω των 3 τόνων με το ωφέλιμο οπλικό φορτίο του και άνοιγμα πτερυγίων 20 μέτρα. Για την κατασκευή και των δύο αυτών προγραμμάτων η ΕΑΒ συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή