«Αυτή είναι η αρχή του να καταργήσουμε διάφορα πιστοποιητικά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφορικά με τη νέα δυνατότητα ηλεκτρονικής συναίνεσης μέσω του gov.gr wallet.

Διαβάστε ακόμα: Συγκατάθεση μέσω του Gov.gr Wallet για την ολοκλήρωση διαδικασιών - Πρώτη εφαρμογή η σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος

Και υπογράμμισε: «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πάρουμε τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά, πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και διάφορα άλλα, αντί πλέον να χρειάζεται να τα εκδίδουμε σε χαρτί ή ψηφιακά, απλά τα δεδομένα μας να διακινούνται με την άδειά μας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε οτιδήποτε άλλο».

«Αυτό θα προχωρήσει μέσα στο ’24, είναι θέμα πλέον κυρίως νομικών διευθετήσεων και διευκρινήσεων και όχι τεχνικό» σημείωσε ακόμη ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη συνέχεια, αναφορικά με την εφαρμογή «My coast», ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως: «Είναι μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή, η οποία λειτουργεί μάλλον περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει, γιατί οι καταγγελίες είναι κοντά στις 20.000. Δεν είναι εύκολο και για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές και να ελέγξουν, ξεκινάνε από τα νησιά τα οποία είναι πιο δημοφιλή και από εκεί και πέρα προσπαθούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να απελευθερώσουμε ακτές για όλους».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  18-07-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του Δημήτρη Παπαστεργίου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη νέα δυνατότητα συναίνεσης μέσω του gov.gr wallet:

Δ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Στην ουσία είναι η αρχή του να καταργήσουμε διάφορα πιστοποιητικά. Για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, θέλουμε να αλλάξουμε ασφαλιστική εταιρεία για το αυτοκίνητό μας, αντί να στείλουμε με οποιοδήποτε τρόπο την άδεια αυτοκινήτου, το δίπλωμα οδήγησης, τα στοιχεία ταυτότητας θα λάβουμε απλά ένα μήνυμα στο το οποίο θα λέει «η ασφαλιστική Χ για το νέο σας συμβόλαιο θέλει αυτά τα στοιχεία είναι σωστά; Συναινείτε να τα πάρει;». Πατάς τη «συναίνεση» και τελείωσε όλη αυτή η διαδικασία.

Δ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Η υπηρεσία αυτή είναι έτοιμη να δοθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες, μένει οι ασφαλιστικές εταιρείες να ενοποιήσουν τα συστήματά τους και να εφαρμόσουν.

Δ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πάρουμε τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά, πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και διάφορα άλλα αντί πλέον να χρειάζεται να τα εκδίδουμε σε χαρτί ή ψηφιακά απλά τα δεδομένα μας να διακινούνται με την άδειά μας χωρίς να χρειάζεται να στείλουμε , ούτε να μπούμε στο . να τα δημιουργήσουμε. Αυτό θα προχωρήσει μέσα στο ’24, είναι θέμα πλέον κυρίως νομικών διευθετήσεων και διευκρινήσεων και όχι τεχνικό. Το υπόβαθρο το τεχνικό είναι αυτό το οποίο παρουσιάσαμε χθες.

Για την εφαρμογή My coast:

Δ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Είναι μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή, η οποία λειτουργεί μάλλον περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει, γιατί οι καταγγελίες είναι κοντά στις 20.000. Δεν είναι εύκολο και για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές και να ελέγξουν, ξεκινάνε από τα νησιά τα οποία είναι πιο δημοφιλή και από εκεί και πέρα προσπαθούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να απελευθερώσουμε ακτές για όλους.