Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κουμουνδούρου αλλά και αντιδράσεις. Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ άφηνε αιχμές κατά του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, όσον αφορά  τα κίνητρα, αλλά και την συγκυρία της αποχώρησης του.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρόεδρος του έφεραν στην δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως «ενοχληθούν» επειδή δεν διατηρήθηκε το «σιωπητήριο» μπροστά στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου».

Την ίδια ώρα οι «87» ή αλλιώς η φρουρά του Αλέξη Τσίπρα αντέδρασε έντονα με φόντο την ανακοίνωση του κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο X τόνισε ότι «η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία».


«Η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών» τόνισε σε μακροσκελή ανάρτησή του ο Κώστας Ζαχαριάδης, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να την αναπαράγει, λέγοντας πως «προσυπογράφω κάθε λέξη. Οι διαφωνίες μας, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές. Ο σεβασμός δεδομένος».


Το παρασκήνιο της αποχώρησης Δραγασάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του parapolitik.gr και της Ελένης Καλογεροπούλου, η παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη ήταν προαποφασισμένη καθώς εδώ και αρκετούς μήνες είχε παραιτηθεί από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες έλεγαν μάλιστα ότι μετείχε σε πολλές συγκεντρώσεις των στελεχών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν την Νέα Αριστερά.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι από την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μετά ο Γιάννης Δραγασάκη είχε μιλήσει μαζί του μόνο μία φορά τηλεφωνικά.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει μεταξύ άλλων “ ότι οι φόβοι του για «εκφυλιστικές εξελίξεις» έχουν επιβεβαιωθεί από καιρό και πως δεν θα ήθελε να βρεθεί «εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυση του, και είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του».

Επικαλείται, εκτός των άλλων, απουσία σταθερών κανόνων και «δημοκρατικών εγγυήσεων σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων», υπονόμευση της ιστορίας του κόμματος, καθώς και ότι «μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού».

Χαρακτηρίζει «τεράστια προσβολή» τη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος για τα «μαύρα ταμεία» και καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που παρέλαβε, και υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία «από-αριστεροποίησης» αλλά και διαρκούς κρίσης.

Τέλος, τάσσεται υπέρ της ανασύνθεσης της Αριστεράς και κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από την ριζοσπαστική Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αλλά και μια «προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας