Για το παγκόσμιο ψηφιακό black out στα πληροφοριακά συστήματα και την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Δεν ήταν ακριβώς πρόβλημα της Microsoft, αλλά ένα από τα προγράμματα ασφαλείας που κάποιες αεροπορικές εταιρείες και κάποιες τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σε μια αυτόματη αναβάθμιση που έγινε το πρωί στην ουσία ανάγκασε τους υπολογιστές που τρέχανε μόνο Windows, να κρασάσουν. Τα συστήματα αυτά αναβαθμίζονται συνεχώς για να έχουν όλες τις τελευταίες ενημερώσεις στα θέματα ασφαλείας, κάτι δεν πήγε καλά στην αναβάθμιση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μηχανήματα σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να δουλεύουν. Το πρόβλημα είναι ότι η διόρθωση αυτού του σφάλματος δεν μπορεί να γίνει απομακρυσμένα, έπρεπε ή πρέπει να πάνε άνθρωποι σε κάθε ένα από τα μηχανήματα αυτά και να αφαιρέσουν αυτή την αναβάθμιση. Γι’ αυτό και είδαμε όλο αυτό τον χαμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες με την Ελλάδα όμως να μην έχει σοβαρά προβλήματα, παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις, γιατί δεν χρησιμοποιούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες αυτό το λογισμικό», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.


Για την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Αναφορικά με τις κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο, είπε: «Έγινε αντιληπτό την Τετάρτη το απόγευμα λόγω ασυνήθιστης κίνησης που είδαμε μέσα στο δίκτυο του Κτηματολογίου. Όντως κάποιοι χάκερς μπήκαν με κωδικούς, δεν σπάσανε συστήματα αλλά κάποιοι κωδικοί κάπως διέρρευσαν. Δεν υπήρξε πρόβλημα στις βάσεις του Κτηματολογίου ούτε κατά τα φαινόμενα διέρρευσαν στοιχεία. Μπήκαν σε κάποιους υπολογιστές υπαλλήλων του Κτηματολογίου, η πρώτη αίσθηση είναι ότι τα αρχεία τα οποία κατέβηκαν ήταν ελάχιστα και δεν ήταν στοιχεία κρίσιμα ή αξίας, ήταν διοικητικά έγγραφα του Κτηματολογίου. Περιμένουμε να δούμε την έκβαση πάντως ήταν μεν μια σοβαρή επίθεση χωρίς να δημιουργήσει όμως ιδιαίτερο πρόβλημα στη λειτουργία του Κτηματολογίου».

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι δέχτηκε πάνω από 400 επιθέσεις το Κτηματολόγιο μέσα σε λίγες ώρες, απάντησε: «Ήταν τόσες και μάλιστα κάποιες συνεχίστηκαν ενώ είχε γίνει αντιληπτό από την πλευρά μας. Είναι αυτό που λέμε πάντα, στο ερώτημα αν είμαστε ασφαλείς η απάντηση είναι ότι δεν θα πρέπει ποτέ να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς και πως έχουμε καλύψει όλα τα κενά γιατί τελικά στις λεπτομερείς κρίνεται η απόλυτη ασφάλεια».

Στην ερώτηση ποιο πιστεύει ότι είναι το κίνητρο πίσω από αυτές τις επιθέσεις, απάντησε: «Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται για δύο λόγους ο ένας έχει να κάνει με το να κλειδωθούνε στοιχεία να και ζητήσουν λύτρα για να τα ελευθερώσουνε. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και έχει γίνει και στην Ελλάδα σε οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, πρόσφατα σε μια κρίσιμη ιδιωτική υποδομή που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία. Το δεύτερο είναι για τη φήμη. Για να μπορέσουν κάποιοι χάκερς να δείξουν την ισχύ τους».