Σε θέσεις μάχης, παρά τη θερινή ραστώνη, έχουν μπει οι οκτώ - προσώρας - υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με τις καμπάνιες τους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα πρόσωπα που διεκδικούν μέχρι στιγμής την προτίµηση των µελών και των φίλων της εκλογικής και κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Δούκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη ο Γιάννης Κανελλάκης και  η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κάθοδος της κ. Διαμαντοπούλου έχει «πονοκεφαλιάσει» τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων, αφού αναμένεται να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα και τις υφιστάμενες εσωκομματικές ισορροπίες, με τα στελέχη που στηρίζουν την πρώην Ευρωπαία Επίτροπο να κάνουν λόγο για «πρωθυπουργίσιμη» υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψηφιότητες θα ξεκαθαριστούν τον Σεπτέμβριο, όταν και η Επιτροπή ∆εοντολογίας, Εφαρµογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογήσει τους φακέλους όλων των διεκδικητών για να διαπιστώσει ποιοι πληρούν τα προβλεπόµενα κριτήρια για να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο της 6ης Οκτωβρίου.

Σχεδιάζοντας πάντως τους επόμενους μήνες μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες, οι μέχρι στιγμής διεκδικητές του «πράσινου» στέμματος πυκνώνουν τις εμφανίσεις και τις περιοδείες τους, με στόχο να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των μελών και των φίλων του κόμματος, αλλά και να κινητοποιήσουν το κοινό στο οποίο ο καθένας πλεονεκτεί.

Παράλληλα, καταστρώνουν βήμα - βήμα την στρατηγική για την επικείμενη εκλογική μάχη, ξεδιπλώνουν τα αφηγήματα τους, επιχειρούν συμπλεύσεις και στήνουν συμμαχίες ανά την Ελλάδα.

Όπως όμως σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που τις διαμορφώνουν, με τον κανόνα να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, πίσω από κάθε μονομάχο κρύβεται μια ισχυρή ομάδα, η οποία αποτελείται από έμπιστα πρόσωπα, τα οποία έχουν «χάσει» ακόμα και τον ύπνο τους, δουλεύοντας ακατάπαυστα, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Το «Καρφί» αναζήτησε και βρήκε τα στελέχη που απαρτίζουν τις επίλεκτες ολιγομελείς ομάδες κρούσης των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναλάβει να τρέξουν όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή μιας πλήρους και οργανωμένης πολιτικής και οργανωτικής μάχης. Από τον συντονισμό και την οργάνωση, μέχρι την επικοινωνία και τη συγκρότηση δικτύων πολλαπλασιαστών σε όλη τη χώρα.

Κομβικό ρόλο στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη παίζουν στελέχη που προέρχονται κυρίως από τη νεότερη γενιά της Παράταξης. Είναι, µάλιστα, στην πλειονότητά τους νέοι σε ηλικία, μεταξύ 35 και 45 ετών.

Καταρχήν, ο όλος σχεδιασμός βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Έλενας Αναστασίου, που ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, λειτουργεί, επί της ουσίας, ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» του.

Σε οργανωτικό επίπεδο, τα τέσσερα στελέχη που έχουν αναλάβει τις επαφές με τα κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια είναι ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης, ο αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Νίκος Δασκαλάκης, ο οποίος έχει και τη βασική ευθύνη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και την κινητοποίηση του μηχανισμού στις περιοδείες που πραγματοποιεί, ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Καραμπιζιώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στο στενό πυρήνα του επιτελείου του Νίκου Ανδρουλάκη είναι, βεβαίως, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Ηρακλής Δρούλιας και οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής. Στη λίστα ακόμη ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον δικηγόρο Μιχάλη Καλαντζόπουλο, που είναι το alter ego του Νίκου Ανδρουλάκη και στέλεχος «ειδικών αποστολών».

Την μπαγκέτα του συντονισμού της επικοινωνίας έχει η Στεφανία Μουρελάτου, που έχει κομβικό ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής και στην επικοινωνιακή αξιοποίηση των γεγονότων που συμμετέχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του εκπροσώπου Τύπου Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος διατηρεί - λόγω θεσμικής ιδιότητας - τον τομέα των σχέσεων με τον Τύπο, αλλά και του Βαγγέλη Τσόγκα.

Σημαίνοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έχει επίσης η γραμματέας Οργανωτικού Τασούλα Χατζηδάκη, η οποία έχει αναλάβει να διαμορφώνει το πρόγραμμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες που πραγματοποιεί ανά τη χώρα.

Κομβικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες έχουν και οι λεγόμενοι «κομματάρχες» του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως η Μάρα Κουκουδάκη, η Πέννυ Δαλαμπούρα, ο Νίκος Ξυλούρης, η Νανά Βρυώνη, ο Σταύρος Τζεδάκης, ο Κώστας Φασουλάκης κ.α.

Κεντρικό ρόλο στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος Γιώργος Δαουλάρης, ο γνωστός δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Αργύρης Αργυριάδης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009 και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πετρουλάκης.

Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου διαδραματίζουν τα «οργανωτικά μηχανάκια» Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης.

Την μπαγκέτα της επικοινωνίας έχει η δημοσιογράφος Ελένη Σπυρίδη και ο Νίκος Κουτουφάς στο γραφείο Τύπου, ο Γιάννης Κοκκόλης στην κοινοβουλευτική του δράση και το πολιτικό περιεχόμενοο μηχανισμός προώθησης της υποψηφιότητάς του βασίζεται πρωτίστως στην εθελοντική δράση των υποστηρικτών του.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει και σαρώνουν την Ελλάδα έμπειρα στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κόκκιος, και οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη. Τέλος, δυνατή είναι η εκπροσώπηση στους συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου και από όλες τις γενιές και τις εσωκομματικές τάσεις της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπως η Σεβαστή Νεονάκη, ο Λάμπρος Φώτος, η Αφροδίτη Καλπάκα, ο Φίλιππος Τουραλής, ο Μάκης Νάτσιος και πολλοί άλλοι.

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα, που θα τον πλαισιώσει στη µάχη του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, µετέχουν πρόσωπα με πολιτική και κομματική εμπειρία, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που έχει προσδώσει πολιτικούς και οργανωτικούς πόντους στο εγχείρημα, το «πολυεργαλείο» Χρήστος Πρωτόπαπας, που αναλαμβάνει τις δύσκολες επαφές και αποστολές, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που θεωρείται δυνατός παίκτης, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας και το πολύπειρο πολιτικό και οργανωτικό στέλεχος Τόνια Αντωνίου, που έχει αναλάβει την αύξηση της επιρροής του δημάρχου Αθηναίων στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού, αφού γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος.

Το στενό επιτελείο συμπληρώνει ο Γρηγόρης Κατσίλας, στενός συνεργάτης του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τις ζυμώσεις με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος και τη συγκρότηση δικτύων υποστήριξης της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα.

Στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων βρίσκεται και η ομάδα που τον βοήθησε σημαντικά να κερδίσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ενεργό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Πανδής, του Χάρη Δούκα, ο Λάζαρος Καραούλης και η Ανδριάννα Μαγγανία, που τρέχει το επικοινωνιακό κομμάτι και διαχειρίζεται τις καθημερινές επαφές με τον Tύπο για τρέχοντα θέματα.

Βασικό ρόλο στην επικοινωνία «παίζει» και η ομάδα που ασχολείται με τα και επιμελείται την παρουσία του Χάρη Δούκα στο διαδίκτυο. Κάτω από το στενό επιτελείο έχουν συγκροτηθεί ομάδες, που εργάζονται πάνω στην ατζέντα και το οργανόγραμμα των θέσεων που θα προβάλλει ο Χάρης Δούκας στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα «κρούσης» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και θα επωμιστούν συγκεκριμένους τομείς πολιτικής ευθύνης είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας στην καμπάνια της και συγγραφέας βιβλίων Μάρκετινγκ Γιώργος Πετκάκης, ο 30αρης Μαρίνος Μαρίνης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης νέων δικηγόρων, ο 28χρονος οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ Οικονομικού Σταύρος Σακκάς, η Αγγελική Γιαννακοπούλου και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, Βίκυ Γαλανοπούλου.

Στον οργανωτικό και πολιτικό σχεδιασμό συμμετέχουν ενεργά τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη Μιχάλης Τσελέκας, Φώτης Μαρκόπουλος, Σταύρος Νικητόπουλος, Κώστας Πετρουλάκης, Γιώργος Πανόπουλος, Φλωρεντία Κωστορίζου, Γιάννης Ηλιάδης και Φώτης Χριστόπουλος. Στoν εκλογικ;o βρίσκονται, επίσης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Τζανογιώργης, η πρώην πασπίτισα Ευγενία Γκόγκου, η Νάγια Βεργοπούλου, ο Στάθης Μακρής και ο Άκης Βέλιας από τη Μεσσηνία.

Υπεύθυνος για τα social media είναι ο Θοδωρής Μπουρελάκης, ενώ τα οργανωτικά του γραφείου τρέχουν ο Θανάσης Γαρίνης και ο Δημήτρης Πολίτης. Βέβαια, στο πλευρό της Νάντιας Γιαννακοπούλου είναι, όπως πάντα, η αδερφή της Ελένη, ενώ την υποψηφιότητά της στηρίζει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο εθελοντών σε όλη τη χώρα.

Στην εκλογική ομάδα της Μιλένας Αποστολάκη συμμετέχουν ο φαρμακοποιός Μανώλης Γλέζος, ο κτηνίατρος και πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κονταρίνης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μελισσίων Βασίλης Λάζος, ο αντιδήμαρχος Πεύκης - Λυκόβρυσης Κώστας Μπελεχρής, η Βίκη Γιάβα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Δάβος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου Κώστας Βλάχος, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, η Δέσποινα Λογιάδου, πρόεδρος ΕΓΕ και αντιπρόεδρος ΣΕΕ, ο δρ. Αλέξανδρος Δουβανάς, ο πρώην νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης, το στέλεχος της ΠΕΟΔΗΝ Κατερίνα Παπαϊωάννου, ο Στάθης Αλεξόπουλος και ο Δημήτρης Κουροβακάλης από την ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ.