Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανεκλέγη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα των Επιτρόπων.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της καθώς όπως έχει ήδη καταστεί σαφές στοχεύει σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, που θα αφορά όχι µόνο τη ζωή των Ελλήνων, αλλά των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο λόγος που η Αθήνα διεκδικεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σχετίζεται άμεσα με την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, με δεδομένο τον ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μια σειρά προσώπων και ονομάτων στο μυαλό του για την πρόταση προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ωστόσο εκείνο που θα κρίνει ποιος θα είναι ο Έλληνας Επίτροπος έχει άμεση σχέση και θα κριθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει τελικά η Ελλάδα.

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η Επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Δύο ονόματα θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και μια γυναίκα όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση. 

Τα «προσόντα» που θα πρέπει να πληροί ο Ελληνας επίτροπος είναι η γνώση, η ευρωπαϊκή εµπειρία και η κατάρτιση, ούτως ώστε να ικανοποιεί την αναβάθµιση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Ωστόσο, πριν από την επιλογή του προσώπου θα έχει προηγηθεί η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, που θα καθορίσει εν πολλοίς την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τον Ελληνα επίτροπο.

Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, φαβορί είναι ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας, ο οποίος διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου.

Για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. έχουν «παίξει» τα ονόµατα του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραµέως, του γενικού γραµµατέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.

Τα χαρτοφυλάκια

Οι πληροφορίες για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η Αθήνα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν μεγάλες χώρες.

Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση.

Σε χώρα του Νότου ενδεχομένως να δοθεί το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, ωστόσο δεν φαίνεται φαίνεται να αποτελεί στόχο για την ελληνική κυβέρνηση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2tpv86yfyyp)