Η άνετη τελικά εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιµόνι της Κοµισιόν για την επόµενη πενταετία «κλείδωσε» όλο το «πακέτο» της ευρωπαϊκής ηγεσίας για την περίοδο 2024-2029 και άνοιξε για τα καλά τη διαπραγµάτευση για τις θέσεις και τα πρόσωπα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατανοµή των θέσεων κορυφής άφησε και τα τρία µεγάλα ευρωπαϊκά κόµµατα (αν και αυτό του Μακρόν έχει σαφώς υποχωρήσει) ικανοποιηµένα:

Τα χαρτοφυλάκια και τα πόστα που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι Σοσιαλδηµοκράτες έλαβαν ως αντάλλαγµα για τη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν το πόστο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου µε τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, που θα διαδεχθεί έτσι τον Σαρλ Μισέλ. To Renew, η µικρότερη πολιτική δύναµη από τις τρεις, πήρε τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, µε την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου παρέµεινε στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, µε τη Μαλτέζα Ροµπέρτα Μέτσολα.

Η συζήτηση πλέον για τα 25 υπόλοιπα µέλη της Κοµισιόν (Φον ντερ Λάιεν και Κάλας καταλαµβάνουν δύο θέσεις) έχει ανάψει για τα καλά. Η Φινλανδία, για παράδειγµα, έχει ήδη συµφωνήσει η νέα της επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν, την Ιρλανδία θα εκπροσωπεί στην Κοµισιόν ο µέχρι πρότινος υπουργός Οικονοµικών, Μάικλ ΜακΓκραθ, ενώ η Ισπανία επιζητά το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας µε την αναπληρωτή πρωθυπουργό, Τερέσα Ριµπέρα.

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα µπορέσει να διεκδικήσει η χώρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σηµαντικό όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουµε επίτροπο για να διευθετούµε τα δικά µας ζητήµατα. Ο επίτροπος, τη στιγµή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο», επεσήµανε χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά τα χαρτοφυλάκια, λοιπόν, και ποια τα πρόσωπα; Η διατήρηση της αντιπροεδρίας (είναι έξι συνολικά), που έχει για πρώτη φορά η Ελλάδα από το 2019 µε τον Μαργαρίτη Σχοινά, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη, που επιδιώκει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Τα ονόματα που ακούγονται για νέοι Επίτροποι

Τέτοιο είναι, για παράδειγµα, η νέα θέση του επιτρόπου για την άµυνα, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση ενός ενιαίου αµυντικού ευρωπαϊκού ταµείου, το οποίο θα µπορούσε, για παράδειγµα, να χρηµατοδοτήσει µια ενιαία ευρωπαϊκή αεράµυνα. Ηδη ακούγεται πως, αν τελικά δοθεί στην Ελλάδα η θέση αυτή, επίτροπος θα µπορούσε να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας.

Με ενδιαφέρον κοιτάζει η Ελλάδα και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη στέγαση, που θα «προικιστεί» µε σηµαντικά κονδύλια και θα αφορά ένα µείζον ζήτηµα για τη χώρα µας και ιδίως για τη γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη θέση του επιτρόπου µε αρµοδιότητα τη διεύρυνση, που θα δώσει ένα επιπλέον θεσµικό και επίσηµο «εργαλείο» -έστω και εµµέσωςστην Ελλάδα στις διαπραγµατεύσεις µε τις έξι χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων, ιδίως δε µε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον µακρύ δρόµο που έχουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα µπορούσε να είναι ένα πρόσωπο που θα αποδεχόταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο αυτό, όπως και για εκείνο της γεωργίας, το οποίο επίσης «καλοβλέπει» η χώρα µας. Η ενέργεια είναι ένα ακόµα πολύ κρίσιµο, εν µέσω µάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, χαρτοφυλάκιο, που θα µπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα, για παράδειγµα, µε τον Σταύρο Παπασταύρου ή µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, που ωστόσο έχει δύσκολη δουλειά µπροστά του και µάλλον δεν θα µετακινηθεί από το πόστο του. Αλλα ονόµατα που επίσης φέρεται να είναι στο τραπέζι (ο κ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του) είναι της Νίκης Κεραµέως, µε τη Φον ντερ Λάιεν να θέλει όσο περισσότερες γυναίκες µπορεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του γενικού γραµµατέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, µε τον οποίο η ισχυρή κυρία των Βρυξελλών έχει πολύ καλές σχέσεις, και βέβαια µία από τις πρώτες επιλογές είναι πάντα ο νυν επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται από θέση ισχύος στις διαπραγµατεύσεις αυτές µε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς είναι ένας από τους δύο ηγέτες (µαζί µε τον Ντόναλντ Τουσκ) που υπέγραψαν την επιστολή για την υποψηφιότητά της για πρόεδρο της Κοµισιόν, ενώ είναι επίσης ένας από τους δύο που διαπραγµατεύτηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο για την ανανέωση της θητείας της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά