Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, καθώς προ πολλού είχε πάρει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα, παραιτούμενος αρχικά από την Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια διατυπώνοντας συχνά και δημοσίως τις διαφωνίες του.

Η απομάκρυνση ωστόσο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα σε αυτή τη χρονική φάση αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την εμφάνιση ενός νέου κόμματος. Πολύ περισσότερο όταν η όλη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη θερινή εκεχειρία, οδεύει ολοταχώς προς ολοκληρωτική σύγκρουση στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Ο κ. Δραγασάκης στην ανακοίνωσή του μέσω social media, με την οποία εξηγεί τους λόγους της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ευθέως λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «νέος μαζικός λαϊκός φορέας», στέλνοντας σήμα με τη φράση (θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προφητεία) «όσοι πιστοί προσέλθετε». Όλα αυτά την ώρα που δεν περνούν απαρατήρητες και άλλες κινήσεις σύμπτυξης δυνάμεων που γίνονται στον λεγόμενο «αριστερό χώρο», όπως παραδείγματος χάρη η σύμπλευση της Νέας Αριστεράς  με τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη. Και τα δύο αυτά σχήματα, τα οποία πήγαν πολύ άσχημα στις ευρωεκλογές, καθώς φαίνεται θα ενώσουν δυνάμεις με προοπτική τις ερχόμενες εκλογές και προφανή στόχο να πιάσουν το όριο εκπροσώπησης
στο Κοινοβούλιο.

Να θυμίσουμε πως ο Γιάννης Δραγασάκης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με τους σαραντάρηδες της Νέας Αριστεράς, όπου συχνά έδινε το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις. Αλλά και με τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος δείχνει να μη θέλει να τα παρατήσει μετά το απογοητευτικό 1% που έλαβε την 9η Ιουνίου και θέλει να έχει τον δικό του ρόλο στην επόμενη μέρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Κόκκαλης, στο πλαίσιο των διεργασιών συγκρότησης φορέα με νέο όνομα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, παρέστη σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς για τα τεκταινόμενα στη Γαλλία, με τον Αλέξη Χαρίτση να εκφράζεται με τα θερμότερα λόγια για τον πρώην ευρωβουλευτή. 

Βαρίδια

Στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου γίνεται ευθέως λόγος περί διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία νέου κόμματος και είναι πεπεισμένοι ότι θα φύγει κι άλλος κόσμος από την Κουμουνδούρου. Δεν δείχνουν πάντως να στενοχωριούνται ιδιαίτερα, με δεδομένο πως συγκεκριμένα πρόσωπα, ειδικά αυτά που παραμένουν ακόμη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, από την ηγετική ομάδα αντιμετωπίζονται περίπου ως βαρίδια.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανασυγκολληθεί μετά τα φοβερά και τρομερά που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, πολλοί εκ της μειοψηφίας ψάχνονται, αναζητώντας από τώρα στέγη μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας τελικής επικράτησης του Στέφανου Κασσελάκη (που για τους ίδιους θα σήμαινε το τέλος της πολιτικής καριέρας). Ειδικότερα, τα στελέχη εκείνα τα οποία έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ηγεσία.

Λόγου χάρη ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Χάρη Δούκα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι ο δήμαρχος θα καταφέρει να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ζαχαριάδης διατηρεί διαύλους με τους συντρόφους του στη Νέα Αριστερά, όπως και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου και αρκετοί ακόμη, οι οποίοι αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα και αν στο ΠΑΣΟΚ εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος, που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ «καμένο», αναγκαστικά θα επιλέξουν την ισχύ εν τη ενώσει.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή