Στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα μας, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση που δημοσιεύει στο Facebook, επισημαίνοντας ότι, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από τον Οίκο Scope και στην έκθεσή του όπου επισημαίνεται η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, η επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως προς σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας» πρόσθεσε και υπογράμμισε : «Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΥΠΕΘΟ: Με τη συμφωνία διασώζονται δύο τράπεζες

Την ίδια ώρα πηγές του ΥΠΕΘΟ αναφέρονται επίσης στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου με αφορμή την τράπεζα Αττικής, ως μια από τις 5 ανοιχτές υποθέσεις που σέρνονται επί σειρά ετών και ήρθε η ώρα να επιλυθούν.

Σε ότι αφορά την τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, με τη συμφωνία που έρχεται διασώζονται δύο τράπεζες με σωρεία «κόκκινων» δανείων που είναι αποτέλεσμα ατυχών και αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων στο παρελθόν, και με αβέβαιο μέλλον.

Η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια Τράπεζα, αναφέρουν από το υπουργείο, με την εισροή κεφαλαίων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, με αυξημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Αττικής είναι σήμερα 61,5% και της Παγκρήτιας Τράπεζας 53,5%, ενώ μετά την υλοποίηση της συμφωνίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της νέας τράπεζας θα είναι λιγότερα από 3%.