Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα να έχουν πέσει οι τόνοι, καθώς ο καύσωνας έχει επηρεάσει, όπως φαίνεται, τα αντανακλαστικά των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, με μία κίνησή του άνοιξε το παιχνίδι για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού μετώπου, με τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό να διατηρούν την αυτονομία τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συνάντησή του με τη γυναίκα-σύμβολο στην ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974, Χαρίτα Μάντολες, η οποία κατά την εισβολή είδε να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της τον σύζυγό της. Η ιστορία της έγινε μάλιστα γνωστή από την τηλεοπτική σειρά του Mega «Famagousta».

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει προφανώς μεγάλη σημασία, καθώς εκτός των άλλων έδωσε και πόντους στον Νίκο Ανδρουλάκη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε για όσα είχε κάνει όταν ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό σε συνεργασία με άλλους Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν μια συζήτηση με αφορμή ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα, δείχνοντας την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την ανάδειξη του Κυπριακού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την κίνηση αυτή ήθελε προφανώς να δείξει πως εννοεί ο ίδιος το κεντροαριστερό μέτωπο, ενώ προφανώς θέλησε να ενισχύσει και την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, καθώς, όπως λένε στο επιτελείο του, «δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις».

*Διαβάστε ακόμα: “Μήνυμα” Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη για τους Κύπριους αγνοούμενους - "Θέσε το ζήτημα στους ευρωσοσιαλιστές"


Στέφανος Κασσελάκη: Αγαπητέ Νίκο...


Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με το μικρό του όνομα -«Αγαπητέ Νίκο»- ζητώντας του να θέσει το θέμα των αγνοουμένων στους ευρω-σοσιαλιστές.

«Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους», ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος δημόσια στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσε κι εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές. Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση», τόνισε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης. «Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αγαπητέ Στέφανε...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε κι αυτός στο ίδιος ύφος λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, οι προηγούμενες δύο ημέρες στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή ήταν πολύ συγκινητικές για όλους μας. Το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες. Ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συμμετείχα στην προετοιμασία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 μαζί με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Επιπλέον, κάθε χρόνο καταθέταμε τροπολογίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία θα υπάρχει ανελλιπώς ρητή αναφορά προς την τουρκική πλευρά να αναλάβει τις βαριές ευθύνες της και να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγνοουμένων να συνεχίσει το έργο της. Μάλιστα, πετύχαμε και την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Είμαι σίγουρος ότι το έργο αυτό θα συνεχίσουν οι τρεις ευρωβουλευτές μας, και ιδίως ο Γιάννης Μανιάτης ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τόσο σημαντικά εθνικά ζητήματα, όπως είναι η επανένωση της Κύπρου και βεβαίως το ζήτημα των αγνοουμένων που παραμένει μία ανοιχτή πληγή».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στον ευρωβουλευτή του κόμματός του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι ο μοναδικός που δεν έχει πάρει θέση στην εκλογική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Σάκης Αρναούτογλου, έχουν ταχθεί υπέρ του Παύλου Γερουλάνου.