Οι διαπραγµατεύσεις για τον επόµενο Έλληνα επίτροπο, η προπαρασκευή της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ, σειρά µεταρρυθµίσεων που αναµένεται να παρουσιαστούν εντός του θέρους, αλλά και αλλαγές στο οργανόγραµµα των γενικών γραµµατέων της κυβέρνησης θα βρεθούν τις επόµενες ηµέρες στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.


Αυθαίρετα και δημογραφικό στο επίκεντρο των δύο εναπομεινάντων υπουργικών συµβουλίων

Η κυβερνητική ατζέντα του καλοκαιριού περιλαµβάνει ακόµα πιο εντατικές πολιτικές για τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών και τη διαχείριση προβληµατικών ζητηµάτων που απασχολούν τους Ελληνες. Σε αυτό το πλαίσιο, στα δύο υπουργικά συµβούλια που αποµένουν έως την πρωθυπουργική ανάβαση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Εκθεσης, θα τεθεί το ζήτηµα των αυθαιρέτων, αλλά και το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος.

Συγκεκριµένα, θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόµηση µέχρι την οριστική εφαρµογή των τοπικών πολεοδοµικών σχεδίων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να µελετώνται µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης, λαµβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Παράλληλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναµένεται να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια, µε νέα µέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, µε έµφαση στα κίνητρα για τους νέους γονείς και την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής.

*Διαβάστε ακόμα: Κομισιόν: Αρχίζει τώρα το σκληρό παζάρι - Τα χαρτοφυλάκια που “διεκδικεί” η Ελλάδα και τα φαβορί για επίτροποι


Η Ελλάδα διεκδικεί µε αξιώσεις ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επιτρόπου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από θέση ισχύος θα διαπραγµατευτεί ο Ελληνας πρωθυπουργός το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα µας στη νέα σύνθεση της Ε.Ε., καθώς µετά την άνετη επικράτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την ανανέωση της θητείας της στο τιµόνι της Κοµισιόν για τα επόµενα πέντε χρόνια, ο ρόλος της Ελλάδας είναι σηµαντικά αναβαθµισµένος και η χώρα πλέον διεκδικεί µε αξιώσεις ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επιτρόπου, που θα αφορά σηµαντικούς τοµείς της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για τον νέο Ελληνα επίτροπο αναµένεται να γνωστοποιηθεί στο αµέσως επόµενο διάστηµα, το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος µηνός. Οσον αφορά το «παιχνίδι» για τους επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκια της Ε.Ε., από αύριο κιόλας η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Κοµισιόν ξεκινά τον πρώτο αναγνωριστικό γύρο τηλεφωνηµάτων στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειµένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να λάβει µια γεύση από τις διεκδικήσεις τους, ούτως ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει στην κατανοµή των χαρτοφυλακίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Κοµισιόν φέρεται αποφασισµένη να ζητήσει δύο ονόµατα υποψήφιων επιτρόπων από κάθε χώρα, ενός άνδρα και µίας γυναίκας.

Το γεγονός ότι η νίκη της Φον ντερ Λάιεν φέρει και τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν διαπραγµατευτής εκ µέρους του ΕΛΚ για την υποψηφιότητά της και ήταν από τους πρώτους ηγέτες που τη συνεχάρησαν, ανεβάζει τις µετοχές της Αθήνας και θέτει σε πλεονεκτική θέση τη χώρα µας στο «πόκερ» για τις θέσεις των επιτρόπων. Ταυτοχρόνως, η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς είναι διάχυτη για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ακόµα πέντε έτη στην προεδρία της Κοµισιόν, καθώς ήδη από την οµιλία της την Πέµπτη στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο διεφάνη η ταύτιση που υπάρχει σε µία σειρά από βασικά θέµατα που προβάλλονται από το Μαξίµου ως εθνικές προτεραιότητες: από την άµυνα και το Μεταναστευτικό µέχρι την ανταγωνιστικότητα, την ευηµερία των πολιτών και το Αγροτικό και την υλοποίηση του στόχου της «πράσινης» µετάβασης.

Το στίγµα των ελληνικών διεκδικήσεων για το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου έχει δώσει ο πρωθυπουργός έχοντας προαναγγείλει πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει σηµαντικό χαρτοφυλάκιο, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα. Ενα από εκείνα στα οποία στοχεύει ο πρωθυπουργός, υπό αυτό το πρίσµα, εκτιµάται πως είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας, το οποίο εκτιµάται ότι είναι πολύ δύσκολο να το αναλάβει η χώρα µας, εξαιτίας του γεγονότος ότι το εν λόγω πόστο αναλαµβάνεται από µεγάλες χώρες της Ενωσης.


Το επικρατέστερο σενάριο για τον νέο Επίτροπο

Σύµφωνα µε όσα συζητούνται εν µέσω διαπραγµατεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων, ελληνικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το χαρτοφυλάκιο της γειτονίας και της διεύρυνσης, µε τους λόγους της συγκεκριµένης διεκδίκησης να συνδέονται µε τη γειτονιά της χώρας µας, τα ∆υτικά Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα µε τη διπλωµατική στρατηγική. Εξαιρετικά πιθανό κρίνεται να αναλάβει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, ενός κρίσιµου τοµέα πολιτικής, λόγω αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ.

Τα «προσόντα» που θα πρέπει να πληροί ο Ελληνας επίτροπος είναι η γνώση, η ευρωπαϊκή εµπειρία και η κατάρτιση, ούτως ώστε να ικανοποιεί την αναβάθµιση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Ωστόσο, πριν από την επιλογή του προσώπου θα έχει γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, που θα καθορίσει εν πολλοίς την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τον Ελληνα επίτροπο. Ητοι το αντικείµενο του πορτφολίου που θα αναλάβει χώρα θα είναι ο «καταλύτης» για τα χέρια που θα το κρατούν την επόµενη πενταετία. Σε επίπεδο προσώπων, στο τραπέζι παραµένουν το όνοµα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, του εν ενεργεία επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά, της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραµέως, και του γενικού γραµµατέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, ωστόσο δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε επιλογή out of the box.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή