«Υλοποιούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με κεντρικό στοιχείο την επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας», επισημαίνει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παράλληλα αναλύει πώς θα ενισχυθούν η ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στο έργο τους. 

Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, το όραμα για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα» έχει ακουστεί πολλές φορές. Μπορεί να γίνει πράξη και πώς ακριβώς;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα μια χώρα υπηρεσιών. Ωστόσο, η πατρίδα μας διαθέτει -και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέασημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με κεντρικό στοιχείο την επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας. Αναβαθμίζονται 17 και αναπτύσσονται άλλα τρία βιομηχανικά πάρκα με επιδότηση 44,2 εκατ. ευρώ. Εξελίσσεται το πρόγραμμα της «Εξυπνης Μεταποίησης», για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων, με 85 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσουμε δράσεις για τη στρατηγική αυτονομία της χώρας μας σε Υγεία, διατροφή και πρώτες ύλες. Επενδύουμε στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Πολιτικές που αποτελούν προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές. Καθώς πρέπει πλέον να έχει γίνει σαφές σε όλους -μετά την πανδημία και τους πολέμους που εξελίσσονται στη γειτονιά μας- πως πρέπει να μπορούμε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Η επαναβιομηχάνιση είναι όρος ασφάλειας και προοπτικής. Μπορεί να συνδέσει την πατρίδα με τον παγκόσμιο Ελληνισμό και να γίνει φάρος επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.


Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα; Τι μέτρα μπορείτε να λάβετε επιπλέον γι’ αυτό, αλλά και γενικότερα για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, τους προσεχείς μήνες;

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση. H Eurostat ανακοίνωσε ποσοστό 1% για τον Ιούνιο, χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μείον 1,92% έδωσε το ΙΕΛΚΑ, το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Πρόκειται για θετικές εξελίξεις. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Δεν θέλω να έχει κανείς καμία αμφιβολία: θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια, τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Με τις πολιτικές μας δεν στοχεύουμε μόνο στην αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Στηρίζουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού: Ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι προς όφελος των καταναλωτών. Οπως, βέβαια, στηρίζουμε τον Συνήγορο του Καταναλωτή, έναν θεσμό με σημαντικό έργο και απολογισμό. Διευρύνουμε με νέους κωδικούς την πλατφόρμα e-katanalotis, γιατί πιστεύουμε στη διαφάνεια και ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη. Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκριση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τόσο της βιομηχανίας τροφίμων όσο και στις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ. Γνωρίζετε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρακτικές των πολυεθνικών. Επεκτείναμε την ισχύ των μέτρων ελέγχου των τιμών έως το τέλος του έτους και προχωρήσαμε στην αύξηση των ανώτατων ορίων στα πρόστιμα: από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ το ανώτατο πρόστιμο για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.

Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά; Τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωσή τους;

Θα ήθελα να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Γι’ αυτό ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με νέα στελέχη. Αλλά δεν είναι μόνο οι κεντρικοί μηχανισμοί. Σημαντικό ρόλο έχουν οι Περιφέρειες, γι’ αυτό και συναντήθηκα με τους περιφερειάρχες για την ενεργοποίηση των ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα. Να κινητοποιηθούν στη μάχη για να μειωθεί το κόστος ζωής και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στην από κοινού προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας με την οποία αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων και σε μια σειρά από περίπου ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε όλοι μαζί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Πώς θα ενισχύσετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να επιτελέσει καλύτερα την αποστολή της, και τι απαιτήσεις έχετε για τα αποτελέσματα του έργου της; 

Στηρίζουμε με 50 νέα στελέχη την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό -νομικοί, οικονομολόγοι και επιστήμονες πληροφορικής-, που θα προσληφθεί, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με ευθύνη της Αρχής, σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ό,τι εισηγηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να βελτιωθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει, το κτίριο και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί, προκειμένου να δρα όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Εγγύηση για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, που λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή, είναι η ισχυρή, ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Τι σχεδιάζετε να κάνετε για να προσελκύσετε ξένα κεφάλαια και επενδυτές;

Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με ρυθμό τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστεί από τον «Economist» ως η χώρα της χρονιάς, η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη ποιότητας δημοκρατίας. Η σταθερότητα στην πατρίδα μας έχει συμβάλει στη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητάς της. Την περίοδο 2019- 2023, η Ελλάδα προσέλκυσε 24,9 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τη θέση της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις στρατηγικές σχέσεις της με ισχυρούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ. Τα θετικά σημεία που αναφέρουμε δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία. Πρέπει να εξαλείψουμε κάθε εμπόδιο και κάθε παράγοντα που δυσχεραίνει τις επενδύσεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ