Με συνεχώς αυξανόµενη ταχύτητα τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάσπαση, έστω κι αν η στροφή 180 µοιρών που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση µε τις προηγούµενες δηλώσεις του περί ύπαρξης «µαύρων» ταµείων επί των ηµερών του Αλέξη Τσίπρα φρέναρε κάπως τη διαδικασία της οριστικής σύγκρουσης.

Νέα εστία µεγάλης έντασης και ενδεχοµένως θρυαλλίδα εξελίξεων φαίνεται πως θα αποτελέσει η ηχηρή αποχώρηση του Γιάννη ∆ραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως οι αναφορές που έκανε το ιστορικό στέλεχος στο κείµενο της παραίτησής του για την ανάγκη δηµιουργίας ενός νέου φορέα της Αριστεράς.

Η αντίδραση της Κουµουνδούρου ήταν από αµήχανη έως ειρωνική, ενώ κλαυσίγελο προκάλεσε στη βάση του κόµµατος το γεγονός ότι πανηγύρισαν για την εν λόγω εξέλιξη ο Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Στον αντίποδα, δεν έκρυψαν την πικρία τους γι' αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη κορυφαία στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει προηγούµενο σε κοινοβουλευτικό κόµµα και, πολύ περισσότερο, σε κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η µεγάλη πλειονότητα των στελεχών εµφανίζεται σαστισµένη µε τις µεταπτώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αδυνατώντας να αντιληφθεί τι ακριβώς θέλει να κάνει σε µια σειρά από κοµβικά ζητήµατα. Όπως αυτά της πολιτικής γραµµής και των συµµαχιών, της λειτουργίας των οργάνων του κόµµατος, των οικονοµικών θεµάτων κ.λπ. Και εντέλει αναρωτιούνται για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Κασσελάκης θέλει να πραγµατοποιηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου το καταστατικό συνέδριο.

*Διαβάστε ακόμα: Ο Κασσελάκης "άνοιξε" ξαφνικά δημόσιο διάλογο με Ανδρουλάκη για ένα ενιαίο κεντροαριστερό μέτωπο - Ο στόχος και το παρασκήνιο


Εµπόλεµη ζώνη ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης για πρώτη φορά σε λειτουργία κοµµατικού οργάνου και συγκεκριµένα σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας ένιωσε τόσο συντονισµένη πίεση για δικές του δηλώσεις. Το κλίµα που επικρατούσε όλες τις προηγούµενες ηµέρες στην Κουµουνδούρου θύµιζε εµπόλεµη ζώνη και, µάλιστα, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιρνε πίσω τις προσβλητικές αναφορές στον κ. Τσίπρα, οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες. Ίσως, δηλαδή, να µιλούσαµε σήµερα µε άλλους όρους.

Οι «87» διά των οκτώ µελών που τους εκπροσωπούν στην Πολιτική Γραµµατεία απαίτησαν από τον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω τις δηλώσεις του για τον Τσίπρα, µε τον τελευταίο να του έχει στείλει µε πολλαπλούς τρόπους ένα σαφές προειδοποιητικό τελεσίγραφο. Οπως και έγινε, καθώς υπό την τεράστια πίεση, αλλά και υπό τη δαµόκλειο σπάθη της διάσπασης, ο Κασσελάκης είπε άλλο ένα «mea culpa».


Οι κρίσιµες εβδοµάδες

Αυτό, φυσικά, δεν σηµαίνει ότι απέτρεψε τα µελλούµενα. Απλώς κέρδισε λίγο χρόνο, όπως χρόνο και κέρδισε και η πλευρά των «87». Στην πραγµατικότητα, το µεγάλο όφελος για την εσωκοµµατική αντιπολίτευση είναι πως µε την (πολιτικά) αλλοπρόσαλλη συµπεριφορά του και τις αντιφατικές δηλώσεις που έκανε τους προηγούµενους µήνες ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να τους ενοποιήσει. Και µάλιστα να µπουν όλοι κάτω από την οµπρέλα του Αλέξη Τσίπρα. Επειτα από πάρα πολλούς µήνες, ο πρώην πρωθυπουργός ενεπλάκη στην τρέχουσα πολιτική «κουζίνα», καλώντας σε σύσκεψη στο γραφείο του µε την ηγεσία της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.

Πριν από περίπου δύο εβδοµάδες, βρέθηκαν στο νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Αµαλίας η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. Σε αυτή τη µυστική σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα συµφώνησαν να λειτουργούν συντεταγµένα στην πορεία προς την Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεµβρίου. Οι προσεχείς εβδοµάδες θα καθορίσουν τις τύχες του κόµµατος. Στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», εµφανίζονται πλέον προετοιµασµένοι για όλα τα ενδεχόµενα. Ακόµα και για αυτό της δηµιουργίας νέας κοινοβουλευτικής οµάδας, που θα αριθµεί 7 ή 8 βουλευτές. Απλώς αναµένουν επ' αυτού τις οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα...

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή