Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο αγώνας των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ προς τις εσωκομματικές κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου προστέθηκε στη λίστα των διεκδικούντων της ηγεσίας, την ώρα που τα επιτελεία συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους, σε ταυτόχρονη επαφή και με την κοινωνία που δοκιμάζεται από την αμείωτη ακρίβεια, τις υψηλές τιμές στο ρεύμα αλλά και το ανυπόφορο κόστος για μία σύντομη, θερινή απόδραση.

Παράλληλα, ο διάλογος των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζεται με την βάση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών ανά την Ελλάδα σειρά έχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αδιαμεσολάβητα εκφράζουν την άποψή τους για το διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας, την ανάγκη για μία ισχυρή «Δημοκρατική Παράταξη» αλλά και για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την προεδρία.

Αναστασάκης Μηνάς: Μονόδρομος η συμπόρευση με τον Χ. Δούκα

Ουδείς επιτρέπεται να εθελοτυφλεί μπροστά στην κρισιμότητα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και στο τι διακυβεύεται.
Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αχρείαστη διαδικασία, όπως κάποιοι βιάστηκαν να ισχυρισθούν. Απεναντίας, ΤΩΡΑ πρέπει να δώσουμε το νέο ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Να κάνουμε τις αναγκαίες ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ, να κοιτάξουμε το πατριωτικό μας καθήκον ως Παράταξη, να σταθούμε ξανά με ΣΑΦΗΝΕΙΑ δίπλα στις κοινωνικές δυνάμεις και ακροατήρια που ΧΑΣΑΜΕ. Δίπλα στους αδύναμους δανειολήπτες, στην απροστάτευτη κύρια κατοικία. Να επιστρέψουμε στις λαϊκές γειτονιές, στα μικρομεσαία νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες. Στους εργαζόμενους που παράγουν το εθνικό προϊόν αλλά μένουν ανήμποροι στις επιθέσεις της εγχώριας ολιγαρχίας, των παρόχων ενέργειας και της ακρίβειας.

Στις 6/10 αποτελεί αδήριτη ανάγκη να γίνουμε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης. Στο διαμορφούμενο σκληρό πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές, με φωτεινά τα παραδείγματα των πρόσφατων Γαλλικών εκλογών αλλά και των Αυτοδιοικητικών στην Αθήνα, για εμένα αποτελεί μονόδρομο η συμπόρευση με το υπερβατικό «ΕΜΕΙΣ» των Μ.Χριστοδουλάκη και Χ.Δούκα.


Αναστασίου Βάσια: Απαιτείται ένα νέο πρότυπο πολιτικής ηγεσίας

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα αποστειρωμένο κόμμα που διαμορφώνει προτάσεις σε κλειστές αίθουσες. Είναι κίνημα λαού, κοινωνίας και εξουσίας. Σε κάθε συζήτηση η σταθερή βάση πρέπει να είναι η πολιτική αυτονομία, επιδιώκοντας να ξανασυναντηθούμε με τις κοινωνικές τάξεις που ανέκαθεν εκπροσωπούσαμε. Να προασπιστούμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων με προτάσεις και αντιδεξιά κατεύθυνση. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί και ξέρει να νικάει την ΝΔ. Δεν πιστεύω στα μέτωπα, είναι από την φύση τους μειοψηφικά και ετεροκαθορίζονται.

Πρέπει να αποκτήσουμε προοπτική διακυβέρνησης. Έχουμε μπροστά μας μια συλλογική, εξωστρεφή διαδικασία στην οποία οφείλουμε να κοιτάμε την βάση μας και την κοινωνία. Την επόμενη μέρα -συνθέτοντας απόψεις και τάσεις- μπορούμε να μεγαλώσουμε την παράταξη. Απαιτείται ένα νέο πρότυπο πολιτικής ηγεσίας μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων ευκαιριών και προκλήσεων.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, προτάσσοντας την σύγκρουση με τα ολιγοπώλια, τα καρτέλ, τα τραπεζικά υπερκέρδη, το κοινωνικό κράτος, την ανάγκη για δημόσια υγεία και παιδεία μ’ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να μιλήσουμε για το ιδιωτικό χρέος και την καθημερινότητα των πολιτών.

Δαβιτίδης Παναγιώτης: Ο πρόεδρος θα είναι ένας αναβαπτισμένος ηγέτης

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκτεθεί άλλο στον κίνδυνο της εσωστρέφειας και του μηδενισμού όσων σημαντικών επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η ενωτική τοποθέτηση του προέδρου και οι συνεναιτικές διαδικασίες προσδίδουν στην αναμέτρηση αισιόδοξο και δημιουργικό κλίμα προβληματισμού, κατάθεσης ιδεών και προτάσεων για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή ως πολίτης και μέλος της Κ.Ε. που ζει, εργάζεται και ακούει τους συμπολίτες του στην ακριτική περιφέρεια ΑΜΘ, προτίθεμαι να εμπλουτίσω τον διάλογο με προτάσεις προς τους υποψηφίους για ισχυρή περιφέρεια, άρση ανισοτήτων, αντιμετώπιση του δημογραφικού, κλιματική αλλαγή και το νέο παραγωγικό πρότυπο -ιδιαίτερα σε προστατευόμενες περιοχές-, την ψηφιακή μεταρρύθμιση σε περιφέρειες με αναπτυξιακή υστέρηση.

Στο τέλος της διαδρομής, το ΠΑΣΟΚ θα επιβεβαιώσει τον ιστορικό του ρόλο ως ζωντανός οργανισμός, γνήσιος εκφραστής της ελπίδας για ένα δημιουργικό αύριο και ο πρόεδρος που θα εκλεγεί με αυτές τις δρομολογημένες διαδικασίες θα είναι ένας αναβαπτισμένος ηγέτης, εγγυητής της νικηφόρας συνέχειας και ενότητας.

Καλπάκα Αφροδίτη: Σαφείς οι προτάσεις του Π.Γερουλάνου

Η αποχή των τελευταίων ετών από τις κάλπες έχει πληγώσει βαθιά τη δημοκρατία μας αλλά και την ίδια την κοινωνία. Αποφάσεις λαμβάνονται από λίγους, κυρίως συντηρητικότερους, οι οποίοι ανήκουν σε ένα οργανωμένο σύστημα που αρνείται να χάσει τη βολή του. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει απογοητευτεί από την έλλειψη συγκροτημένης και εφαρμόσιμης προοδευτικής πρότασης χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς.

Ήρθε η ώρα η Δημοκρατική Παράταξη να φέρει τον πολίτη στο προσκήνιο και να του δώσει την αξία που του αρμόζει. Ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να νιώσει ότι ακούγεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον που υπηρετεί τους πολλούς.

Η πάγια θέση του Π.Γερουλάνου για αποσυγκέντρωση της εξουσίας από το Μαξίμου και την επαναφορά της σε θεσμούς πιο κοντά στην κοινωνία μπορεί να δώσει την πνοή που χρειάζεται ο χώρος μας αλλά και η χώρα. Με σαφείς προτάσεις που αφορούν από την καθημερινότητα μέχρι την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μπορεί να εκφράσει κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Πετριτζίκης Βαγγέλης: Ενότητα, το θεμέλιο της πολιτικής μας δράσης

Σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και η κοινωνική συνοχή απειλείται, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υπερασπιστεί όλους τους πολίτες.

Η ενότητα δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αλλά το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η πολιτική μας δράση, που ενσαρκώνεται στην κοινή μας δέσμευση για μια καλύτερη Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να στοχεύσει στην ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης που ευνοεί τους λίγους. Να επιδιώξει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και ενί
σχυση του κοινωνικού κράτους. Ευάλωτοι, άνεργοι, αγρότες, χαμηλόμισθοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας που οφείλουμε να εκφράσουμε και να υπερασπιστούμε με προοδευτικές πολιτικές.

Τα δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, είναι αναφαίρετα δικαιώματα, όχι εμπορεύματα και πρέπει να παραμείνουν προσβάσιμα για όλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ξανά η Μεγάλη Ανοιχτή Δημοκρατική παράταξη και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου, το Κράτος Πρόνοιας, την κοινωνική ευημερία και πρόοδο.

Φακουρέλης Μιχάλης: Ο εκλεγμένος αρχηγός να στοχεύσει στη διεύρυνση των δυνάμεων

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε αφουγκράζοντας τον παλμό της κοινωνίας. Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά απηχούν διαχρονικά στους περισσότερους Έλληνες και οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον δεσμό στο ακέραιο.

Οι επερχόμενες εσωπαραταξιακές διαδικασίες συμπίπτουν με την συμπλήρωση 50 χρόνων ιστορίας του κινήματός γι' αυτό και πρέπει να αποτελέσουν σημείο πολιτικής οριοθέτησης του χώρου μας. Στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι αυτό της δημιουργίας ενός ισχυρού κυβερνητικού πόλου με καθαρούς όρους, έχοντας ως στόχο την αλλαγή της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Την επομένη των εκλογών, ο εκλεγμένος αρχηγός θα πρέπει να έχει ως οδηγό, ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η διεύρυνση των δυνάμεών μας. Ένα σχέδιο που θα διαφυλάσσει την ενότητα της παράταξής και θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των υγιών μονάδων σε ένα συμπαγές σύνολο, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Γιατί μόνο με ένα ΠΑΣΟΚ δυνατό και αυτόνομο, υπάρχουν ακόμα ελπίδες ανάτασης της κοινωνίας μας.

Φράγκος Σπύρος: Εκρφραστής του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ ο Μ. Κατρίνης

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν σημαντικές για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά αυτήν την φορά, με τη Δεξιά να μην έχει αντίπαλο στο πολιτικό σύστημα, η κρισιμότητα της εκλογικής διαδικασίας είναι πιο ενισχυμένη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα μικρομεσαίο κόμμα που να ικανοποιείται με ποσοστά του 13%. Χρειάζεται να γίνει πάλι το Κίνημα εκείνο που θα βάλει μπροστά την πολιτική, θα δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και θα μπορέσει να φέρει ξανά ευημερία στην χώρα.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα κυβερνήσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την βάση της Δημοκρατικής Παράταξης με το ΠΑΣΟΚ μπροστά να εκφράζει τις μεγάλες και υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις. Πιστεύω βαθιά πως ο υποψήφιος πρόεδρος που έχει μιλήσει για αυτήν την πολιτική πορεία, την πιστεύει πραγματικά και μπορεί να την εκφράσει καλύτερα από όλους είναι ο Μιχάλης Κατρίνης.

Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΡΦΙ