«Προτεραιότητά μας είναι η Κύπρος». Αυτή είναι η έκφραση που εκστομίζει κάθε Ελληνας αξιωματούχος ή διπλωμάτης με επιτελική θέση στο υπουργείο Εξωτερικών. Όχι μόνο αυτές τις ημέρες, που λόγω της «μαύρης» επετείου το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Διαχρονικά, όποιος διαθέτει αγάπη για τον Ελληνισμό, ιστορικές γνώσεις και κοινή λογική ρίχνει διπλωματικό βάρος στο Κυπριακό.

*Διαβάστε εδώ: Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος - Η απάντηση στη φιέστα Ερντογάν

Άλλωστε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνδέονται άρρηκτα με το Κυπριακό και το αντίστροφο. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κινητικότητα με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Κυρίως λόγω momentum. Το σχετικά καλό κλίμα με την Τουρκία -αν και εύθραυστο- επιτρέπει τουλάχιστον μια προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια εύκολη «πίστα».

Τα «Π» αποκαλύπτουν σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα και ποια είναι τα διπλωματικά βήματα που έπονται. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέθεσε προ μηνών στην Ολγκίν Κουεγιάρ το δύσκολο έργο της διερεύνησης δυνατοτήτων με στόχο το «restart» του διαλόγου.

Αρμόδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ως ένα «παράθυρο» ιστορικής ευκαιρίας για επανέναρξη του διαλόγου τη σχετικά καλή σχέση Ελλάδας - Τουρκίας στην παρούσα φάση.

Μάλλον έτσι το βλέπει και η κ. Κουεγιάρ, η οποία πραγματοποίησε διά ζώσης επαφές με αξιωματούχους από Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα. Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, το έργο της έλαβε τυπικά τέλος και εκείνη παρέδωσε, ως όφειλε, το πόρισμά της. Επ’ αυτού ενημέρωσε τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε (και παραμένει) σε τακτική επικοινωνία με την κ. Ολγκίν. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο της έκθεσής της δεν έχει γίνει γνωστό στο σύνολό του. Πάντως, δεν καταγράφονται τα επόμενα βήμα τα. Καταγράφονται απλώς η πραγματικότητα, τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Το καλό είναι ότι οι συστάσεις της κ. Κουεγιάρ δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΟΗΕ.


Δεν έχει «κλειδώσει»

Φημολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί μια πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό. Οι ίδιες φωνές τοποθετούν τις επαφές αυτές το φθινόπωρο. Ορμώμενες, προφανώς, από το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει στη Νέα Υόρκη η Σύνοδος του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, διπλωματικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει «κλειδώσει» κάτι τέτοιο.

Αν κριθεί σκόπιμο, θα εξεταστεί η πιθανότητα πενταμερούς συνάντησης. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως. Για την ώρα, συζητάμε αν θα ξεκινήσει ο διάλογος», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι. Το πότε, με ποιους, αν η σύνθεση θα περιλαμβάνει και τις εγγυήτριες δυνάμεις, συν εκπροσώπους του ΟΗΕ ή όχι... ουδείς το γνωρίζει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν αμετακίνητες από τη θέση τους. Η όποια συζήτηση γίνει εντέλει θα γίνει με στόχο την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια της Άγκυρας να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος και να επιβάλει τη διχοτόμηση της Κύπρου απορρίπτεται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/07/2024