Εάν ακούσεις το όνομα Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι ο φωτορεπόρτερ που με κίνδυνο της ζωής του κατέγραψε την εισβολή του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη του 1973. Ωστόσο, ο κ. Σαρρηκώστας δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από τον φακό των φωτογραφικών του μηχανών κατέγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, από τα '60s μέχρι σήμερα. Παράλληλα έχει καλύψει πολεμικές συγκρούσεις όπως τον πόλεμο των «έξι ημερών», τις συγκρούσεις στον Λίβανο κ.ά.

Όταν του λες «μα καλά δεν φοβήθηκες», η απάντηση που σου δίνει είναι «όχι, γιατί πρέπει πάση θυσία να μεταδοθεί η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι». Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, ωστόσο ο κ. Σαρρηκώστας παραμένει στην πρώτη γραμμή λέγοντας με νόημα ότι «έκανα απλά το καθήκον μου». 

Γεννημένος στην Καισαριανή το 1937, παιδί του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο κ. Σαρρηκώστας ήρθε σε πρώτη επαφή με τον χώρο της φωτογραφίας το 1958, όταν η μητέρα του μίλησε στον σπουδαίο φωτογράφο Κλεισθένη Δασκαλάκο, προκειμένου να εργαστεί στο φωτογραφικό του πρακτορείο.

Η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία ήταν καταλυτική και κρατάει μέχρι και σήμερα. Τα χρόνια πέρασαν και το 1964 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Associated Press. Τα φωτογραφικά του καρέ όπως αυτά από την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο έγραψαν τη δική τους ιστορία και αποτέλεσαν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας.

Μάλιστα, στην περίπτωση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, η χούντα τις πρώτες ώρες αρνιόταν ότι σημειώθηκε αιματηρή καταστολή, προσπαθώντας να παρουσιάσει διαφορετικά τα γεγονότα.

Ωστόσο, όταν οι φωτογραφίες του κ. Σαρρηκώστα εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα κορυφαίων ξένων εφημερίδων, το καθεστώς της χούντας αναγκάστηκε να παραδεχθεί όλα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της 17ης Νοέμβρη. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η βάση του, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας όλα τα σημαντικά γεγονότα. Φυσικά ήταν παρών και στις τελευταίες στιγμές πριν από την κατάρρευση της χούντας, όπως επίσης ήταν παρών και στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τα ξημερώματα της 24ης Ιούλη του '74 προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κ. Σαρρηκώστας παρουσιάζει στο δημαρχείο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης μία σπουδαία έκθεση με τίτλο «50 χρόνια από την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα 24 Ιουλίου 1974». Η έκθεση ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη και σε αυτή παρουσιάζονται πολλές φωτογραφίες που έδωσαν το δικό τους στίγμα στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας" με πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα τα οποία έλαβε αυτή η κυβέρνηση, ήταν να κλείσουν τα στρατόπεδα της Γυάρου και της Μακρονήσου και να ελευθερωθούν οι κρατούμενοι με αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων. Από εκείνη την ημέρα αρχίζει η εποχή της Μεταπολίτευσης στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η οποία συμπληρώνει φέτος τα 50 χρόνια».

«Εκείνη την εποχή εγώ ήμουν μόνιμος φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Το ενδιαφέρον για τα γεγονότα της Ελλάδος στο εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλο και αυτομάτως αυτό σήμαινε πολύ τρέξιμο για να μπορώ να καλύπτω συνεχώς τις απρόσμενες εξελίξεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία και όλα γίνονταν με τα χέρια "Manual' και στον "Σκοτεινό Θάλαμο"», τονίζει ακόμη ο κ. Σαρρηκώστας.

«Στο διάστημα μεταξύ 2 και 4 το πρωί που έγινε η ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Αθήνα συνέβαιναν απίστευτα γεγονότα. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να καλύψω την άφιξη του Κ. Καραμανλή, είδα ανθρώπους ανεβασμένους σε σκάλες και με λοστούς έσπαζαν το αναμμένο έμβλημα της χούντας, χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας και τα συνθήματα "Κάτω η χούντα" και "Λευτεριά στην Ελλάδα" ακούγονταν παντού», υποστηρίζει ο βετεράνος φωτορεπόρτερ του AP.

karamanlis_-_afixi



«Κι εγώ μαζί με τους άλλους συνάδελφους μου, τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε να φωτογραφίζουμε αυτές τις ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές χωρίς να σκεπτόμαστε απεριόριστες ώρες και πόνο στα πόδια μας γιατί προείχε η επικαιρότητα. Έπρεπε να καταγράφουμε και να μεταδίδουμε τα πάντα. Ήμασταν στους δρόμους 24 και 48 ώρες σε σημείο που όταν έβγαλα τα παπούτσια μου στο γραφείο την ώρα που δούλευα για να ξεκουράσω τα πόδια μου, όταν προσπάθησα να τα φορέσω, δεν τα κατάφερα γιατί τα πόδια μου ήταν πρησμένα. Πήγα στο σπίτι με τις παντόφλες», θυμάται ο κ. Σαρρηκώστας.

«Όμως αυτά ήταν "Πταίσματα", δεν ήταν τίποτα μπροστά στη χαρά που νιώθαμε βλέποντας και τους άλλους να γελούν και να γιορτάζουν. Το έβλεπες στα πρόσωπά τους μικροί και μεγάλοι όλοι αγκαλιασμένοι εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν δεξιοί κεντρώοι και αριστεροί, ήταν σαν να γεύονται όλοι μαζί το "Νέκταρ" της "Ελευθερίας" που τόσο πολύ μας είχε λείψει», συμπληρώνει.

karamanis_-_sarrikostas

«Αυτές τις ημέρες παρουσιάζω μια ακόμη φωτογραφική έκθεση με θέμα την "50ή Επέτειο της Επανόδου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα" στο Δημαρχείο της Βούλας στην αίθουσα "Ιωνία" μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Στις 100 ιστορικές φωτογραφίες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν νοερά όλες εκείνες τις στιγμές. Οι μεγάλοι και συνομήλικοί μου θα θυμηθούν με συγκίνηση αυτά που πιθανόν να έχουν ζήσει και οι νεότεροι σίγουρα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αυτά που έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία τους, δηλαδή την πρόσφατη ιστορία μας», προσθέτει.

«Από την πλευρά μου θα είμαι εκεί για να απαντώ σε πιθανές απορίες, αν και οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Θα συνεχίσω όσο μπορώ να παρουσιάζω φωτογραφικές εκθέσεις με ιστορικά γεγονότα. Ταυτόχρονα θα ήθελα να υπενθυμίσω στους νέους μας και να μην το ξεχνούν ότι "η Ελευθερία δεν χαρίζεται, η ελευθερία κατακτιέται" και "λαός χωρίς μνήμη δεν έχει ιστορία», καταλήγει ο κ. Σαρρηκώστας.