Στη ρητορική των προκλήσεων επέστρεψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την επιστροφή του από τα Κατεχόμενα.

*Διαβάστε εδώ: Οδικός χάρτης για το Κυπριακό: Το "μυστικό" πόρισμα της Ολγκίν Κουεγιάρ και οι φήμες για πενταήμερη συνάντηση το φθινόπωρο

«Προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη και έκανε δηλώσεις πέρα δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς στην Κύπρο. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


«Ο Ερντογάν έχει πιεστεί πάρα πολύ στο θέμα του Κυπριακού»

Αναφερόμενος στο θέμα στο MEGA, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, αναλύει: «Είναι εμφανές ότι ο κ. Ερντογάν, πιεζόμενος να επανέλθει στο τραπέζι του Κυπριακού, προβαίνει στην γνωστή λογική της προβοκάτσιας. Οι δηλώσεις είναι προβοκατόρικες, δεν υπάρχει καμία διγλωσσία στην ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν θα πει ότι έχουμε παράνομη κατοχή στην Κύπρο. Όλα τα άλλα που λέει ο κ. Ερντογάν είναι λόγια του αέρα. Θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, να ρίξει το ανάθεμα στην ελληνική πλευρά ότι υπάρχει διγλωσσία. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα κάνει όλα αυτά γιατί έχει πιεστεί πάρα πολύ στο θέμα του Κυπριακού. Το Κυπριακό κινδυνεύει να γίνει το πετραδάκι που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη πέτρα που μπορεί να ταράξει τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου».

«Δεν το κάνει μόνο για εσωτερική κατανάλωση, προσπαθεί να αποφύγει το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δέχεται πίεση κι από τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε ο κ. Ερντογάν πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα να αποζητά τη νομιμοποίηση των κατεχομένων. Επειδή έχει φάει τα μούτρα του ακόμα και από φίλιες χώρες, πιέζεται και δεν του έχει βγει ούτε αυτό», προσθέτει.